Pla Clima i Energia 2030
El Pla clima i energia 2030 incorpora tres estratègies amb les quals l'AMB ja fa anys que lluita contra el canvi climàtic: l'Estratègia de gestió del carboni, el Full de ruta per a la transició energètica i el Pla d'adaptació.
El clima a l'àrea metropolitana de Barcelona està canviant i ho continuarà fent al llarg del segle XXI. Els perills climàtics més destacats que poden succeir en aquesta zona són: l'augment de la temperatura, la reducció de la precipitació mitjana anual, l'augment d'episodis climàtics extrems, la disminució de l'aigua disponible, l'increment d'incendis, la pujada del nivell del mar i l'augment dels impactes deguts a l'efecte illa de calor i a les onades de calor.
En general, les ciutats més urbanitzades són les que més pateixen els efectes de les onades de calor, que és un dels efectes més destacats del canvi climàtic. Això es deu, en part, al despreniment de calor antropogènic (més trànsit, més combustions, etc.) i a la manca d'espais oberts i verds que puguin "escombrar" aquesta calor. Per tant, els habitants de les ciutats més urbanitzades són més vulnerables als impactes relacionats amb la salut, com els cops de calor, i a la vegada són els que generen més consum energètic, sobretot a l'estiu.
Si no es prenen mesures de manera imminent, la temperatura mitjana a l'àrea metropolitana de Barcelona es pot incrementar entre 1,5 i 4 ºC, i la precipitació pot disminuir un 20 % a finals del segle XXI, segons quin escenari d'emissions es consideri (respecte al període 1971-2000).
Renaturalitzar per ser més resilients
Puja
Energia renovable
Puja
Justícia climàtica
Puja
Governança metropolitana
Puja