Observatori Metropolità de Papallones (mBMS)
Observació de la presència de papallones diürnes als parcs metropolitans
Technical details
-
- Subjects:
- Biodiversity, Parks, Beaches
-
- Status:
- En curs
-
- Type / Subtype:
- Projectes de biodiversitat / Parks, Platges
-
- Municipality:
- Badalona, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
Gallery
Descripció
L’Observatori Metropolita de Papallones mBMS es porta a terme des dels Serveis de Parcs i Platges de l’AMB, amb l’IERMB i el CREAF, centres de recerca científica adscrits a la Universitat Autònoma de Barcelona.
El seu objectiu principal és conèixer la biodiversitat de la Xarxa de Parcs i Platges Metropolitans, prenent com a cas d’estudi la presència de papallones diürnes, les quals són bones bioindicadores ja que aporten molta informació del seu entorn. Alhora, les dades obtingudes també són d’utilitat per avaluar la gestió de la biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans i poder implementar mesures de millora.
Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals, tot i que són grans desconeguts a nivell científic, acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental, complint, en moltes ocasions, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori.
Aquest projecte de ciència ciutadana implica la ciutadania a través d’una comunitat de persones voluntàries que hi realitza censos de papallones de manera regular. Les dades obtingudes formen part d’estudis realitzat per les institucions científiques que hi participen, ajudant a avaluar l’evolució dels espais dunars de les platges i la gestió més idònia dels prats florits dels parcs, no regats i amb segues selectives que permeten el desenvolupament natural dels cicles biològics de la vegetació).
Metodologia
Els voluntaris i voluntàries de l’mBMS fan una visita cada quinze dies des del març fins a l’octubre a un o més d’un parc o platja dels proposats. Es tracta de comptar i identificar les papallones observades seguint la metodologia BMS que fan servir d’altres observatoris de papallones que inclou transsectes i mostrejos.
A on té lloc l'estudi?
Actualment 26 parcs i 5 platges de l’àrea metropolitana de Barcelona formen part d’aquest estudi.
Espais d'observació