Parc del Castell

Castelldefels
María José Reyes

El parc forma part del barri del mateix nom, al nord-est del nucli urbà de Castelldefels, on ocupa una posició privilegiada entre el castell i la zona urbana. El parc s'encaixa en un entorn on natura i cultura es barregen sàviament, de manera subtil, amb intervencions discretes, que només pretenen fer-lo més accessible i adequat per al passeig i l'estada.

Inauguració: 1992

Superfície: 43.860 m2

Adreça: Pl. del Castell, 1 Castelldefels

 • Informació

  Un passeig fins al castell

  Josep Cano

  Informació de servei

  Camins per passejar, zones de gespa per a l'estada i fonts d'aigua potable, vegetació singular, vista panoràmica a més dels edificis d'interès històric-arqueològic a prop del parc: la Muralla, el Castell, l'Església. La torre de Guaita i la masia de la Goma.

  Descripció

  Al turó del Castell és encara ben present un tipus de paisatge agrícola característic dels turons mediterranis, modelat al llarg dels anys ( amb murs de pedra seca, petites feixes de conreu i arbres de secà) i que avui compleix una funció paisatgística i ornamental de primer ordre. El parc s'encaixa en aquest entramat, on natura i cultura es barregen sàviament, de manera subtil, amb intervencions discretes, que només pretenen fer més accessible i adequat per al passeig i l'estada, el castell i el seu entorn. Petites pinzellades de disseny agosarat, encaixades harmònicament en una estructura tradicional de la qual en potencien el caràcter.

 • Història

  El poble va prendre el nom del castell

  Segles abans de la construcció del castell, el turó, situat en un punt estratègic de pas cap a l'interior del país, va ser ocupat per un assentament agrícola, primer iber i després romà, semblant als que hi havia en altres turons costaners com ara el Calamot o la Muntanyeta.

  Les notícies escrites més antigues sobre la fortificació són del 970. Probablement no es tractava d'un castell, amb la imatge que en tenim avui, sinó d'una casa, més o menys fortificada, al costat de l'església de Santa Maria, documentada el 966. Els antecedents de la fortalesa actual són als segles XIV i XV, quan la documentació suggereix la presència al cim del turó d'un castell o casa forta, envoltat d'un ampli recinte emmurallat, en el qual l'església hi jugava un paper destacat.

  El poble va prendre el nom del castell, citat de diferents formes en els documents antics: Castello de Felix, Castrum Felix, Castello de Feles, Castrum fidelis... Hi ha una certa polèmica sobre l'origen del nom: alguns estudiosos opinen que prové del nom de persona Fèlix, el primer que hauria colonitzat i fortificat l'indret, altres s'inclinen per castell de fidels per la proximitat de l'església.

  Pràcticament cada segle es feien obres d'ampliació i millora del castell. Cap a mitjan segle XVI, Felip II va impulsar l'aixecament de castells i torres al llarg de tota la costa per defensar-se dels atacs de la flota otomana i dels corsaris barbarescos. A Castelldefels, a més de la renovació del castell, es va bastir l'important dispositiu de defensa, relacionat amb els masos, que representaven les torres de la Marina. Durant el XVIII es va construir el cos de ponent del castell i va quedar definit el conjunt actual.

  A finals del XIX i responent a una situació de crisi generalitzada el castell es trobava en un estat força ruïnós. El 1897 el va comprar el banquer Manuel Girona i el va fer restaurar per l'arquitecte Enric Sagnier. Des del 1988 el recinte, que inclou el castell i l'església de Santa Maria, és de propietat municipal i s'hi estan realitzant importants obres de restauració.

 • Normes d'ús
  Utilitzeu les papereres.
  Utilitzeu les papereres.
  El residu recollit es porta a una planta de triatge.
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Porteu el gos lligat.
  Porteu el gos lligat.
  Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  No allibereu animals domèstics.
  No allibereu animals domèstics.
  L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  Respecteu la vegetació.
  Respecteu la vegetació.
  No feu sorolls molestos.
  No feu sorolls molestos.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).

Previsió meteorològica

Avui 19 - maig
 • Màx.
  24ºC
  Min.
  18ºC
 • Matí
  Temps 1
 • Tarda
  Temps sol
Demà 20 - maig
 • Màx.
  26ºC
  Min.
  19ºC
 • Matí
  Temps: sol
 • Tarda
  Temps sol i núvols alts

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...
Publicacions relacionades
Punts d'interès relacionats
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès històric
  Descripció:
  A pocs metres de l'entrada del Castell, hi ha les restes d'una torre de guaita datada aproximadament al segle XIV. Està construïda amb paredat antic de pedra calcària disposada en filades no molt definides. De la porta d'entrada, situada al primer pis, només se'n conserva la part inferior. La seva situació respon possiblement a una funció de construcció perifèrica per cobrir angles cecs de visió des del Castell, justament en el punt més fàcilment accessible per terra.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Lloc singular
  Descripció:
  La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado, ubicada al peu del parc, al carrer Bisbe Urquinaona, va ser inaugurada l'any 2012. L'edifici és un disseny de l'arquitecte Josep Muxart, que va voler simular amb les làmines de la façana els lloms de llibres disposats sobre un prestatge. L'orientació de l'edifici procura el màxim aprofitament de la llum natural i la minimització de l'exposició a la càrrega tèrmica de l'estiu. La composició dels blocs busca minimitzar l'impacte amb el paisatge, i la seva disposició en dos mòduls de diferents alçàries suavitza la relació amb els dos edificis que té a cada banda: la Casa de la Goma i Can Roca de Baix, ambdós patrimoni arquitectònic de la ciutat.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Itinerari
  Descripció:
  A l'entrada al parc pel carrer del Bisbe Urquinaona comença el recorregut d'un itinerari botànic on s'assenyalen una vintena d'espècies arbòries, i alguna d'arbustiva, considerades especials perquè representen de manera significativa la flora autòctona típica del parc (com el pi pinyer, el pi blanc, el garrofer o l'olivera) o bé precisament pel contrari, perquè són espècies exòtiques introduïdes pel seu valor ornamental (com la tipuana o la lagunària).
  La ruta és circular i té una llargada d'1,5 km, amb un desnivell positiu de +39 m. Amb l'ajuda del fulletó que s'ha editat per seguir la ruta, es pot conèixer el nom d'algun dels arbres i també alguna curiositat sobre que tenen.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès històric
  Descripció:
  La notícia més antiga sobre la fortificació és del 970. Probablement aleshores no es tractava d'un castell, sinó d'una casa fortificada. Als s. XIV i XV la documentació ja parla d'una casa forta amb muralla. Durant el s. XVIII es va construir el cos de ponent del castell i va quedar definit el conjunt actual. Quan el 1897 el va comprar el banquer Manuel Girona, el castell es trobava en un estat força ruïnós. Ell el va fer restaurar per l'arquitecte Enric Sagnier. Des del 1988 és de propietat municipal.
Projectes oberts relacionats
 • Municipi:
  Castelldefels
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs
  Estat:
  Realitzat
 • Municipi:
  Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs