Inventari i seguiment de grups faunístics

Imatge d'una papallona Reina
Papallona Reina | Fernando Carceller

Anàlisi de la gestió sostenible dels prats i les zones dunars dels parcs i platges metropolitans

Fitxa tècnica
Temes:
Biodiversitat, Parcs, Platges
Estat:
En curs
Tipus / Subtipus:
Projectes de biodiversitat
Data de publicació:
Gener 2019
Data d'aprovació:
Gener 2019
Municipi:
Badalona, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Montgat, Ripollet, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Tiana
Descripció

Saber quines espècies viuen de forma temporal o permanent al parc ens permet fer unes classificacions segons la seva importància legal (marc normatiu europeu, espanyol o català) o el seu estatus de conservació (criteris de la UICN aplicats a escala espanyola o catalana). A partir dels inventaris dels grups biològics escollits per la seva rellevància (papallones diürnes, amfibis, ocells, etc.) podran sortir els grups biològics o les espècies que haurien de concentrar els esforços i les actuacions de conservació.

Les papallones diürnes (ropalòcers) són considerades espècies bioindicadores perquè responen ràpidament als canvis ambientals en l'hàbitat, el paisatge o la regió. Estudiar aquest grup d'insectes dona informació útil per establir criteris de gestió en el manteniment dels parcs per afavorir la biodiversitat. Són un grup faunístic amb projectes de seguiment tant en l'ambit de tot Catalunya com de la ciutat de Barcelona. Malgrat això, la fauna de papallones de l'àmbit metropolità continua sent molt desconeguda. És per aquest motiu que es vol impulsar un Observatori Metropolità de Papallones (mBMS), seguin la mateixa metodologia uBMS (Urban Butterfly Monitoring Scheme) que es fa servir a la ciutat de Barcelona. 

Objectius

  • Inventariar el patrimoni faunístic dels parcs.
  • Establir uns sistemes d'indicadors que permetin avaluar les tendències poblacionals de les espècies i els grups biològics seleccionats.
  • Avaluar l'efectivitat i eficiència de les accions implementades de foment de la biodiversitat.
  • Disposar d'un mecanisme que resulta molt atractiu per a la difusió i sensibilització ambientals.

Com anar-hi
Transports al voltant de...

Actuacions realitzades

Publicacions relacionades
Equipaments relacionats
Prova: $provaURL