Parc de Can Zam

Tornar

Santa Coloma de Gramenet

Imatge del parc
Ernest Costa

En un extrem de Santa Coloma, entre la serra de Marina i el riu Besòs, el parc ocupa una part de les terres baixes, properes al riu, on tradicionalment se situaven els conreus d'horta dels masos veïns. El creixement de la ciutat va expulsar cap aquestes fèrtils terres instal·lacions i edificacions que han castigat durament el paisatge. Avui, la taca verda de Can Zam i el Parc Fluvial del Besòs, han capgirat el procés i representen un important pas endavant en el camí de la dignificació paisatgística i ambiental d'aquest sector de Santa Coloma de Gramenet.

Inauguració: 1999
Superfície: 113.405 m2
Adreça: Carrer Víctor Hugo, 70. Santa Coloma de Gramenet


 • Informació general

  A la vora del Besòs

  Imatge informació general
  Josep Cano

  Informació de servei

  Vegetació singular, escultura, llac, brollador, jocs infantils, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, pista de monopatins, pista de petanca, fonts d'aigua potable, aparcament de bicicletes, aparcament, bar, WC.

  Descripció

  La principal característica del parc és la seva proximitat al riu, el seu caràcter d'element de connexió entre la ciutat i l'espai fluvial, al qual fa d'avantsala oberta. Parc i riu formen plegats un dels paratges més estimulants de Santa Coloma. Can Zam té forma de quadrat irregular amb un disseny geomètric de línies molt marcades. Un passeig central, que segueix la traça del carrer de Victor Hugo, marca la divisòria entre dos sectors de característiques diferents. El primer, més proper a la muntanya, amb una gran plaça i vegetació que recorda la  dels turons veïns; el més baix i proper al riu, amb un gran llac i predomini d'espècies vegetals de ribera.
 • Història

  El passat més llunyà

  El territori que avui ocupa el parc va formar part durant segles de la plana agrícola de Santa Coloma, on creixien els conreus de regadiu amb horts i arbres fruiters. Un antic rec, que venia de Montcada i un singular sistema de mines, fibles i sèquies aportaven als camps l'aigua necessària. Els turons, on avui hi ha els barris de Singuerlín i les Oliveres, eren coberts de vinyes i bosc.

  Des del segle XII hi ha masos documentats a la zona, entre ells el mas Pellicer. A partir del segle XIV, molts d'aquests masos i terres passen, per un seguit de vendes i cessions, a formar part del patrimoni de la catedral de Barcelona; els canonges gestionen les propietats establint contractes d'emfiteusi amb diferents pagesos, que en tenien el domini útil.

  A la segona meitat del segle XVII, la guerra dels Segadors, els setges de Barcelona i un seguit de males collites, plagues i epidèmies porten a l'agricultura a una llarga crisi, que comportarà l'abandonament i la ruïna dels masos medievals de la plana. La recuperació no es produeix fins ben entrat el segle XVIII. Entre les poques cases que van sobreviure a la crisi hi ha l'antic mas Pellicer, aleshores Calvó i avui Can Zam i el mas Rovira, edificat a mitjan segle XVI, que va ser patrimoni dels Janer i després dels Franquesa.

  Les darreres dècades
  Les terres de conreu començaren a desaparèixer amb l'inici de la industrialització. Però més que el desenvolupament industrial van ser les onades immigratòries les que van motivar el creixement ràpid i desordenat de Santa Coloma (entre 1950 i 1975 la població va passar de 15.000 a 137.000 habitants). Les edificacions van ocupar els camps, les vinyes i fins i tot el llit del riu. Es van construir nous barris, sense planificació ni equipaments, en sectors de difícil accés, coster amunt dels turons. El resultat va ser un paisatge caòtic, sense ordre ni concert.

  Als anys setanta es va plantejar la proposta de fer un polígon industrial i pisos a Can Zam. Una important mobilització popular, amb la consigna "Can Zam pel poble" va aconseguir salvar la idea del futur parc. Dissenyat i construït per la Mancomunitat de Municipis i inaugurat el 1999, Can Zam forma part de la xarxa de parcs metropolitans. La seva connexió amb el Parc Fluvial del Besòs fa que junts componguin l'espai verd urbà més important de Santa Coloma.
 • Normes d'ús
  Utilitzeu les papereres.
  Utilitzeu les papereres.
  El residu recollit es porta a una planta de triatge.
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Porteu el gos lligat.
  Porteu el gos lligat.
  Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  No allibereu animals domèstics.
  No allibereu animals domèstics.
  L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  Respecteu la vegetació.
  Respecteu la vegetació.
  No feu sorolls molestos.
  No feu sorolls molestos.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
 • Activitats (3)
  • Aigua i biodiversitat al parc de Can Zam


   Aigua i biodiversitat al parc de Can Zam

   Tema:
   Aigua, Biodiversitat, Parcs, Sostenibilitat
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   Primària. Cicle superior (10-12 anys), ESO. 1r cicle (12-14 anys), Educació en el lleure, Famílies
   On:
   Parc de Can Zam, Carrer Víctor Hugo, 70, 08924, Santa Coloma de Gramenet
   Quan:

  • Imatge de l'activitat


   Qui viu a l'estany?

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   Educació en el lleure, Famílies, Primària. Cicle inicial (6-8 anys), Primària. Cicle mitjà (8-10 anys), Primària. Cicle superior (10-12 anys), ESO. 1r cicle (12-14 anys), ESO. 2n cicle (14-16 anys)
   On:
   Diverses localitzacions
   Quan:

  • Imatge de l'activitat


   Qui viu als parcs? La biodiversitat als parcs metropolitans

   Tema:
   Biodiversitat, Parcs
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   Famílies, Educació en el lleure, Primària. Cicle inicial (6-8 anys), Primària. Cicle mitjà (8-10 anys), Primària. Cicle superior (10-12 anys)
   Quan:

  Jugatecambiental

  • Can Zam

   Aquesta Jugatecambiental compta amb un punt d'informació del parc, dels parcs naturals de les rodalies i de les activitats mediambientals que es fan al municipi, amb una petita biblioteca i un espai de jocs infantils fets a mà on lamainada podrà aprendre mentre juga. A més, a cada sessió es duu a terme un taller dirigit amb continguts relacionats amb la natura i la sostenibilitat. Veure totes les activitats del servei

 • Punts d'interès (7)

  Aula Ambiental Isabel Muñoz

  Aula ambiental

  L'Aula Ambiental Isabel Muñoz és un espai de suport per a les activitats educatives i lúdiques de temes ambientals adreçades a les escoles, les famílies i el públic general que tenen lloc al parc d...

  Bust de Lluís Hernández

  Interès artístic

  Obra de l'escultor colomenc Chema Moreno, aquest bust de bronze representa el capellà que fou el primer alcalde democràtic de la ciutat, Lluís Hernández, mort l'any 2015.

  L'escultura repre...

  Itinerari ambiental

  Interès ambiental

  El parc de Can Zam permet descobrir els beneficis i els serveis ambientals i socials d'un espai verd urbà, així com els dos elements distintius i emblemàtics d'aquest espai: l'aigua i la biodiversi...

  Llac naturalitzat

  Interès ambiental

  El llac de Can Zam és un dels principals valors ambientals del parc. Es tracta d'una làmina artificial d'aigua de 4.430 m2 de superfície provinent del freàtic que afavoreix la interconnexió dels es...

  Passeig fluvial

  Lloc singular

  Un dels límits del parc transcorre paral·lel al passeig fluvial del riu Besòs. La restauració ambiental que ha experimentat aquest sector del riu i el seu entorn ha significat la recuperació com a ...

  El llac de Can Zam

  Llac o estany

  En el llac s'hi han dut a terme diverses actuacions per afavorir la presència de flora i fauna típiques dels espais lacustres. L'aigua del llac s'ha deixat de tractar amb productes químics (ni amb ...

  Can Zam

  Jugatecambiental

  Aquesta Jugatecambiental compta amb un punt d'informació del parc, dels parcs naturals de les rodalies i de les activitats mediambientals que es fan al municipi, amb una petita biblioteca i un espa...

 • Fauna
  Consulteu les observacions al visor de fauna.
 • Vegetació (1)
  • Vegetació singular (1)

   Pollancre

   Vegetació singular

   El pollancre és un arbre caducifoli (perd la fulla durant la temporada més freda de l'any després de lluir colors de tardor) típic dels boscos de ribera d'Europa, nord d'Àfrica i sud-oest d'Àsia.


 • Projectes (7)

  Caixes niu per a ocells insectívors

  Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Caixes per a ratpenats

  Municipi:
  Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Control i eliminació de fauna aquàtica al·lòctona

  Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Hotel d'insectes

  Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs
  Estat:
  En curs

  Manteniment amb criteris ambientals

  Municipi:
  Tots els municipis
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Menjadores per a ocells

  Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Naturalització de basses i estanys

  Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Publicacions (4)

  Informació sobre el parc i sobre la resta de parcs de la Xarxa de Parcs i Platges Metropolitanes

  • Pollancre (Populus nigra)
   Fullet

   El Pollancre de Can Zam

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   Divulgatiu
   Públic:
   General
   Edició:
   Fullet
   Suport:
   Paper
  • Can Zam
   Fullet

   Can Zam

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   Divulgatiu
   Públic:
   General
   Edició:
   Fullet
   Suport:
   Electrònic
  • Aigua i Biodiversitat a Can Zam
   Dossier, Quadern exercicis

   Aigua i Biodiversitat a Can Zam

   Tema:
   Sostenibilitat, Parcs
   Tipus:
   Didàctic
   Públic:
   Formació reglada, Famílies, General
   Edició:
   Dossier, Quadern exercicis
   Suport:
   Electrònic
  • Imatge de la publicació
   Fullet

   Fauna del parc de Can Zam

   Tema:
   Parcs, Biodiversitat
   Tipus:
   Divulgatiu
   Públic:
   General
   Edició:
   Fullet
   Suport:
   Electrònic

Previsió meteorològica

Avui 13 - juny
 • Màx.
  28ºC
  Min.
  25ºC
 • Matí
  Temps: sol
  Vent

 • Tarda
  Temps sol
  Vent

Demà 14 - juny
 • Màx.
  34ºC
  Min.
  24ºC
 • Matí
  Temps: sol
  Vent

 • Tarda
  Temps sol
  Vent

Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...
Prova: $provaURL