Parc de Torreblanca

Tornar

Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern

Imatge del parc
Josep Cano

Al cor del parc, el magnífic jardí romàntic de finals del segle XIX ens introdueix en un món ple d'encant i misteri. El seu disseny fantasiós parteix de la idea d'imitar les formes i els elements propis de la natura, amb grutes, illes, coves, llacs i salts d'aigua, envoltats d'una vegetació exuberant i diversa, en lliure creixement, que converteix aquest espai en la part, sens dubte, més impactant del parc.

Inauguració: 2005
Superfície: 95.938,68 m2
Horari: De novembre a març de 10 a 17.45 h, abril, maig, setembre i octubre de 10 a 19.45h, juny, juliol i agost de 10 a 21.45 h. Dilluns no festius tancat.
Adreça: Carretera Reial, 159 Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern


 • Informació general

  La màgia del jardí romàntic

  Parc de la Torreblanca imatge informació
  Josep Cano

  Informació de servei

  Parc d'interès històric-arquitectònic, vegetació singular, jardí històric, escultura, llac, estany, vista panoràmica, fonts d'aigua potable, jocs infantils, jocs gimnàstics, cistelles de bàsquet,  aparcament, cafeteria, WC.

  Descripció

  Torreblanca és un parc històric i les traces de la seva història són encara en gran part identificables pel passejant curiós. Alguns elements han arribat intactes fins a nosaltres com a testimonis vius d'un passat recent; altres, reconvertits per als requeriments que ha de complir un parc modern, ens permeten identificar el traçat de les parcel·les sobre les quals creixien ufanoses les vinyes, els rosers, els fruiters i les hortes.

  Al cor del Parc, el magnífic jardí romàntic de finals del segle XIX ens introdueix en un món ple d'encant i misteri. El seu disseny fantasiós parteix de la idea d'imitar les formes i els elements propis de la natura, amb grutes, illes, coves, llacs i salts d'aigua, envoltats d'una vegetació exuberant i diversa, en lliure creixement, que converteix aquest espai en la part, sens dubte, més impactant del Parc. S'hi troben racons apartats per als amants del silenci i la quietud, on és fàcil oblidar-se del món exterior i gaudir d'una natura creada a escala humana.

  Al seu entorn, el parc modern segueix la traça dels antics camps de conreu de la finca amb una estructura de grans trapezis que envolten els vells jardins. La seva concepció és més funcional per tal de donar resposta a les demandes dels actuals usuaris. Hi tenen cabuda zones per a jocs, per a pràctiques esportives, per a espectacles a l'aire lliure, bars, etc.

 • Història

  Història del parc

  Pagesos, nobles i ciutadans

  La història de Torreblanca, com la de Can Mercader, ens apropa a les transformacions experimentades per una de les finques agrícoles més notables d'aquest sector del Baix Llobregat, des dels seus orígens a l'edat mitjana fins arribar a convertir-se en el Parc que avui coneixem. La notícia més antiga, que amb tota probabilitat hi fa referència, és la que parla de l'anomenada torre Soller o de Fonollar que, el 1310, Guillem Dufort va vendre a Grau Trilla. Un segle després, el 1417, s'esmenta una nova venda que consta d'una torre envoltada d'una muralla, amb capella, cementiri, forn, pallissa, hort i colomar. S'inclouen també les cases amb els homes i dones, els quals estan obligats a una sèrie de prestacions al senyor.

  Anys després, el 1564, la situació poc pròspera de la família propietària -els Requesens- els decideix a vendre diverses propietats, entre elles Torreblanca. La finca es trobava en aquells moments molt abandonada i les terres, ermes. Va comprar-la Enric Agullana, donzell de la ciutat de Barcelona. En la venda s'inclogué, a més de la torre, les terres, el trull, el forn, dues farineres i la capella. És en els documents d'aquesta venda, quan apareix per primera vegada el nom de Torre Blanca (la grafia actual, en una sola paraula, és moderna). Una descripció del segle XVII ens diu que la torre és edificada damunt d'una peça de terreny de 30 mujades*, repartida entre terra campa, vinya, bosc i erms. La finca inclou un pastador per fer pa, un corral on hi havia un trull d'oli, una pallissa, un estable, un celler i una capella. La capella, sota l'advocació de Santa Anna, es creu que ja existia el segle XIII, si bé els documents existents més antics daten del 1630 i s'hi descriuen objectes i ornaments destinats al culte. La seva situació era al costat de la torre, a l'actual esplanada del laberint.

  Torreblanca havia esdevingut, durant el segle XVIII, una de les hisendes més pròsperes de la zona. La família propietària, els Dusai (del llinatge de ciutadans honrats de Barcelona), realitzaren importants obres i reformes. L'any 1796 se'ls concedí el marquesat de Monistrol d'Anoia. A finals del segle XIX, el marquès de Monistrol, Josep M. Escrivà de Romaní i de Dusai (1825- 1890), emprèn una radical transformació de la seva residència a la finca en fer-hi construir un gran palau d'estil neogòtic català i els jardins romàntics del seu entorn.

  El palau, de planta baixa i tres pisos, era orientat al nord i s'aixecà sobre les runes de l'antic mas, en el lloc on avui hi ha l'esplanada del laberint. Amb uns elements estructurals de baixa qualitat i una ornamentació interior extremament luxosa, contenia importants col·leccions de pintures, llibres, mobles, tapissos i altres objectes de gran valor. La capella de Santa Anna es comunicava amb el palau per la planta baixa i pel segon pis. Consultats nombrosos arxius, tant públics com privats, no s'ha trobat cap dada definitiva sobre qui en va ser el projectista.

  L'any 1887, Simó Dot i Canalies, capatàs i apoderat de Torreblanca, dirigí les obres de construcció de diferents edificis a la finca (cotxeres, corts, habitacles de carreters i pastor, vaqueria, magatzems i safareigs), edificis que avui ocupen el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Movibaix i els habitatges dels porters. Com a agricultor i jardiner, obtingué nombrosos premis en concursos nacionals i internacionals. Va exercir a més alguns càrrecs i funcions de caire públic: director i constructor de diversos parcs i jardins; contractista-director, durant 10 anys, dels jardins i l'arbrat de l'Eixample de Barcelona; director general de les aigües potables de Sant Just, Esplugues i Sant Feliu; i delegat per la Diputació de Barcelona i la Societat Catalana d'Horticultura a l'Exposició Universal de Paris del 1900.

  La guerra civil (1936-39) afectà greument Torreblanca, que va ser municipalitzada i ocupada primer per refugiats, més tard per guàrdies d'assalt, i un cop acabada la guerra, per la cavalleria moruna. La finca restà molt malmesa amb aquest tràngol i els marquesos de Monistrol n'iniciaren la reorganització, per tal de fer-la viable econòmicament. Es construí una granja d'aviram i ous i es fomentà novament la comercialització de les roses. Les destruccions que patí el palau foren encara més irreversibles i probablement aquest és el factor que va fer decidir els marquesos a enderrocar-lo l'any 1958.

  Sota seu aparegueren les restes de l'antiga Torreblanca: un recinte rectangular, limitat per grans murs, amb una torre rodona a cada cantonada. La capella restà dempeus fins el 1982.

  La història de la finca durant els darrers anys està lligada a la recuperació d'un espai privat per a l'ús col·lectiu. L'any 1982, després de diversos intents d'urbanització, la Corporació Metropolitana la va adquirir als marquesos de Monistrol i va començar les obres que portaren a l'obertura de Torreblanca com a parc públic el 24 d'abril de 1983. Des d'aquest dia, segles de vida familiar són a l'abast de tots aquells que vulguin copsar-ne els secrets.
 • Normes d'ús
  Utilitzeu les papereres.
  Utilitzeu les papereres.
  El residu recollit es porta a una planta de triatge.
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Porteu el gos lligat.
  Porteu el gos lligat.
  Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  No allibereu animals domèstics.
  No allibereu animals domèstics.
  L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  Respecteu la vegetació.
  Respecteu la vegetació.
  No feu sorolls molestos.
  No feu sorolls molestos.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
 • Activitats (5)
  • Una persona corrent al parc


   Educació Esportiva als Parcs

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   General
   Quan:

  • Imatge de l'activitat


   Qui viu a l'estany?

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   Educació en el lleure, Famílies, Primària. Cicle inicial (6-8 anys), Primària. Cicle mitjà (8-10 anys), Primària. Cicle superior (10-12 anys), ESO. 1r cicle (12-14 anys), ESO. 2n cicle (14-16 anys)
   On:
   Diverses localitzacions
   Quan:

  • Imatge de l'activitat


   Qui viu als parcs? La biodiversitat als parcs metropolitans

   Tema:
   Biodiversitat, Parcs
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   Famílies, Educació en el lleure, Primària. Cicle inicial (6-8 anys), Primària. Cicle mitjà (8-10 anys), Primària. Cicle superior (10-12 anys)
   Quan:

  • La vegetació singular del parc de Torreblanca


   La vegetació singular del parc de Torreblanca

   Tema:
   Parcs, Sostenibilitat
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   Educació en el lleure, Famílies, Primària. Cicle mitjà (8-10 anys)
   On:
   Parc de Torreblanca, Ctra. Reial, 163, 08960, Sant Just Desvern
   Quan:

  • Torreblanca

   La història del parc de la Torreblanca a través de l'aigua

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   Visita guiada
   On:
   Trambaix, Sant Feliu/Consell Comarcal, 08960, Sant Feliu de Llobregat
   Quan:

  Jugatecambiental

  • Torreblanca

   La Jugatecambiental del parc de Torreblanca, situada a la plataneda del parc, ofereix propostes cada diumenge de primavera i tardor per a famílies amb infants de totes les edats, amb un espai de joc lliure i tallers o activitats dirigides a cada sessió, a més d'un punt d'informació del parc. Totes les activitats estan pensades per gaudir de l'encant d'aquest parc històric, conèixer ...

   Veure totes les activitats del servei

 • Punts d'interès (13)

  El mirador i el laberint

  Vistes panoràmiques

  Al sud del parc trobem el laberint, el qual podem observar des del mirador que hi ha just abans d'arribar-hi i ens permet tenir una visió general d'aquest. El laberint ocupa el centre de la plaça o...

  Plataneda

  Lloc singular

  Coberta per una plantació regular de plàtans aquest és un espai molt utilitzat per a la pràctica d'activitats lúdiques i esportives. A la plataneda del parc de Torreblanca és on podem trobar la Jug...

  Cascada

  Lloc singular

  La vegetació, les roques i l'aigua donen forma a un paisatge natural ple de camins i corriols que ens porta a un majestuós llac des d'on impera un espectacular salt d'aigua, i on també s'hi ubiquen...

  Mercat de pagès

  Lloc singular

  Cada diumenge de 10 a 14 h a la plaça de la Torre del parc de Torreblanca s'organitzen una quinzena de parades de productors comarcals del Parc Agrari. Els consumidors tenen l'oportunitat d'adquiri...

  La torre de la Torreblanca

  Interès històric

  Torre rodona, feta de paredat antic i coronada amb merlets, que formava part d'un antic pou d'aigua que tenia un molí de vent a la part superior que servia per accionar un sistema de bombeig. L'aig...

  El templet de la Torreblanca

  Interès històric

  D'inspiració grega, planta circular, amb vuit columnes d'estil corinti i volta hemisfèrica. Antigament havia custodiat una autèntica ara romana (altar per als sacrificis). Malgrat el simbolisme de ...

  El roserar de Torreblanca

  Espais participatius

  L'Associació Amics de les Roses de Sant Feliu gestiona diferents parterres de l'antic conreu de roses del parc de Torreblanca. Actualment una trentena de socis han plantat i tenen cura de prop de 6...

  Les esfinxs

  Interès històric

  Dues esfinxs, antigues guardianes de l'entrada principal de la finca al costat de la riera d'en Pahissa, amb cara humana i cos de lleó, són immutables sentinelles de l'entrada central. El cap humà ...

  La gruta i la verge

  Interès històric

  La gruta i la Mare de Déu de Lurdes, patrona dels malalts, que hi ha a l'interior presideixen aquesta zona del parc. Els marquesos, antics propietaris de la finca eren molt religiosos, i aquest era...

  El llac de la Torreblanca

  Llac o estany

  Grutes fantàstiques, coves misterioses, un espectacular salt d'aigua, ponts, illes i una massa vegetal densa, rica i diversa, fan del llac un bell exemplar dels jardins romàntics de casa nostra. Va...

  Roserar

  Lloc singular

  El conreu de roses va ser una de les activitats més tradicionals de l'antiga finca. Actualment el roserar del parc posa en valor la memòria històrica entorn la cultura de la rosa i acull més de sis...

  L'estany de la Torreblanca

  Llac o estany

  Una mica enclotat, l'estany envoltat de moreres té una estàtua femenina silenciosa i vigilant, es tracta d'una venus púdica, que es tapa sorpresa mentre està prenent el bany. Per una passera s'arri...

  Torreblanca

  Jugatecambiental

  La Jugatecambiental del parc de Torreblanca, situada a la plataneda del parc, ofereix propostes cada diumenge de primavera i tardor per a famílies amb infants de totes les edats, amb un espai de jo...

 • Visita virtual
 • Fauna
  Consulteu les observacions al visor de fauna.
 • Vegetació (24)
  • Itinerari (1)

   Itinerari botànic del parc de Torreblanca

   Itinerari

   L'itinerari botànic del parc de Torreblanca és una eina que ajuda a descobrir el parc i a conèixer i entendre la diversitat d'espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial que hi habiten. A...

  • Vegetació catalogada (8)

   El lledoner peus llargs

   Vegetació catalogada

   Arbre catalogat d'interès local l'any 2006. Anomenat "El lledoner de peus llargs", la principal singularitat d'aquest exemplar és la forma peculiar del conjunt format per la soca i les llargues arr...

   Margalló

   Vegetació catalogada

   Originària del Mediterrani occidental, pot arribar a fer 4 metres d'alçària.

   Acàcia del Japó (Acàcia d'en Dot)

   Vegetació catalogada

   Arbre catalogat d'interès local l'any 2006. Es tracta d'una varietat concreta i molt escassa, originada per Simó Dot el 1920 a Sant Feliu de Llobregat. Per tal de comparar-la amb la varietat origin...

   Roure martinenc (el Roure del Llac)

   Vegetació catalogada

   Arbre catalogat d'interès local l'any 2006. Aquest exemplar, ubicat a la riba del llac, a prop de la cascada —d'aquí el nom "el Roure del Llac—, es considera singular pel seu port.

   Llentiscle

   Vegetació catalogada

   Aquest exemplar, conegut com el Llentiscle Tortuós, destaca pel seu port i el tronc recargolat.

   Pi de Canàries

   Vegetació catalogada

   Arbre catalogat d'interès local l'any 2006. Aquests dos pins, coneguts com "els Bessons" per la proximitat i la similitud, destaquen per la seva alçària i port. És l'únic pi originari de les illes ...

   Palmera de canàries

   Vegetació catalogada

   Palmera de mida gran, que pot arribar a fer 20 metres d'alçària.

   Teix

   Vegetació catalogada

   Aquest exemplar és conegut com el Teix de Quatre Peus. Està catalogat pel seu port ramificat, pel valor ecològic de l'espècie i per la seva situació en un dels indrets més emblemàtics del parc: el ...

  • Vegetació singular (15)

   Arbre de l'amor

   Vegetació singular

   Originari de l'est de la regió mediterrània, no acostuma a superar els 6 metres d'alçària.

   Roserar

   Vegetació singular

   Els rosers autòctons són originaris de l'hemisferi nord i són els avantpassats dels rosers ornamentals.

   Ametller

   Vegetació singular

   Originari d'Àsia, es cultiva des de molt antic en llocs càlids de la Mediterrània, ja que tolera poc el fred.

   Tell de fulla gran

   Vegetació singular

   Originari dels boscos europeus, pot arribar a fer 30 metres d'alçària.

   Pi blanc

   Vegetació singular

   És una espècie mediterrània que s'adapta a terrenys pobres, només arriba als 20 metres d'alçària.

   Plàtan

   Vegetació singular

   Originari de l'orient de la zona mediterrània, des de Líbia fins a l'Iran.

   Morera de paper

   Vegetació singular

   Originària de l'Àsia oriental i de la Polinèsia, habita turons, valls i muntanyes per sota els 1.500 metres d'altitud.

   Arbre del paradís

   Vegetació singular

   Originària de l'oest i el centre d'Àsia. És arbre de capçada arrodonida, però molt irregular, que pot arribar a fer 10 metres d'alçària.

   Mèlia

   Vegetació singular

   Originària del sud-est asiàtic, és arbre de creixement ràpid de fins a 15 metres d'alçària.

   Acàcia de tres punxes

   Vegetació singular

   Originària de l'est d'Amèrica del Nord, va ser introduïda a Europa al segle XVIII.

   Xiprer

   Vegetació singular

   Originari de l'orient de la zona mediterrània, des de Líbia fins a l'Iran.

   Morera blanca

   Vegetació singular

   Originària de la Xina, és un arbre de creixement ràpid que pot arribar a fer entre 10 i 20 metres d'alçària.

   Palmera de dàtils (l'Esvelta)

   Vegetació singular

   Coneguda com l'Esvelta, es considera singular per la seva alçària. En aquest espai, hi podem trobar junts exemplars masculins i femenins.

   El dasilirion penjant

   Vegetació singular

   Prové de zones desèrtiques i muntanyoses de l'estat mexicà d'Oaxaca.

   Ficus

   Vegetació singular

   S'ha considerat singular perquè es tracta d'una espècie exòtica, poc freqüent als nostres parcs. També per la manera amb què les seves nombroses arrels, com poderosos tentacles, han anat colonitzan...


 • Projectes (6)

  Caixes per a ratpenats

  Municipi:
  Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Control i eliminació de fauna aquàtica al·lòctona

  Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Menjadores per a ocells

  Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Manteniment amb criteris ambientals

  Municipi:
  Tots els municipis
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Caixes niu per a ocells insectívors

  Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

  Naturalització de basses i estanys

  Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

Previsió meteorològica

Avui 06 - maig
 • Màx.
  21ºC
  Min.
  12ºC
 • Matí
  Temps: entre poc i mig ennuvolat
  Vent

 • Tarda
  Temps entre poc i mig ennuvolat
  Vent

Demà 07 - maig
 • Màx.
  24ºC
  Min.
  12ºC
 • Matí
  Temps: entre poc i mig ennuvolat
  Vent

 • Tarda
  Temps entre poc i mig ennuvolat
  Vent

Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...
Prova: $provaURL