Platges del Prat de Llobregat

Les platges del Prat estan situades en el Delta del Llobregat, un espai on conviuen grans infraestructures com l'aeroport amb espais naturals excepcionals com llacunes, aiguamolls i pinedes litorals. La posada en funcionament de la depuradora del Baix Llobregat, que elimina les aportacions contaminants del riu, va permetre la recuperació de les platges. D'aquestes, 3,4 km són aptes per a l'ús públic.

Estat de la platja

  • Bandera
    Bandera: Desconegut
    Desconegut
  • Estat de la mar
    Estat del mar: Desconegut
    Desconegut
  • Qualitat de l'aigua
    Qualitat de l'aigua: Sense servei
    Sense servei
  • Meduses
    Desconegut
Platja dels militars
© María José Reyes

Situada a continuació de la platja del Remolar de Viladecans, compta amb els mateixos valors naturals i zones dunars protegides. Deu el seu nom a desguàs del Remolar, que es troba al sud de la platja.

No es realitza neteja mecànica (garbellat) durant tot l'any, de forma que quedin restes orgànics a la platja, portats per les onades i temporals i que són importants zones d'alimentació de l'escàs corriol camanegre i altres ocells litorals (limícoles i gavines), que mengen els petits organismes que viuen d'aquests restes marins.
Per tal de no destorbar la nidificació d'aquestes espècies tampoc no es neteja de forma habitual dins de les zones tancades amb vegetació dunar.

Aquest espai forma part de la Xarxa Natura 2000.

Longitud: 765

Superfície: 85.680m2

Equipaments
Papereres
Passeres
Localització
Com anar-hi?
Transports al voltant de...
Publicacions relacionades
Punts d'interès relacionats
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Jugatecambiental
    Descripció:
    La Jugatecambiental ofereix un munt de propostes per gaudir en família i aprendre moltes coses sobre les platges metropolitanes, la natura i el medi ambient, mentre juguem i fem activitats. Hi trobarem un punt d'informació de la platja i el seu entorn, un espai de joc i una proposta d'activitat guiada.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Vistes panoràmiques
    Descripció:
    El mirador de l'Illa és el més alt del delta del Llobregat i ofereix unes vistes privilegiades d'aquest paratge natural. Amb una alçada d'uns 20 metres, ens ofereix unes vistes magnífiques de la pineda de Can Camins i de la platja del Prat. Mirant cap al nord-oest s'observa gairebé tota l'extensió de la finca de la Ricarda i una vista singular de la casa Gomis i la seva coberta ondulada. Girant la vista cap a l'altre costat, es gaudeix d'una espectacular panoràmica de la tercera pista de l'aeroport del Prat. Pujant les escales del mirador, el visitant hi trobarà senyalitzats els principals indrets de referència, des de Sant Ramon fins a Montjuïc.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Interès històric
    Descripció:
    L'edifici del Semàfor es va construir l'any 1887 per tal de regular el trànsit marítim costaner. La funció dels guaites era la de comunicar-se mitjançant senyals lumínics amb el castell de Montjuïc per avisar de possibles incidències o naufragis. Aquest edifici amb història està ubicat en un entorn únic i esdevé un excepcional mirador del paisatge deltaic que l'envolta i de la platja protegida tancada al públic, que es veu des d'una espectacular passera.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Interès ambiental
    Descripció:
    Les del Remolar i la Roberta són dues de les platges declarades zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) del litoral del Prat de Llobregat, reconegudes amb la figura de protecció Xarxa Natura 2000. La del Remolar té zones dunars protegides. La sorra no es neteja mecànicament per tal de mantenir espais d'alimentació per a ocells com el corriol camanegre, que mengen els petits organismes que viuen d'aquestes restes marines. La platja de la Roberta integra l'ús dels visitants amb el de la conservació de les zones dunars protegides, que s'estenen entre la sorra de la vora i el passeig marítim.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Vistes panoràmiques
    Descripció:
    La torre de la Bunyola és un fantàstic mirador des d'on s'hi pot observar la platja de Ca l'Arana i l'estany de Cal Tet, sempre interessants per la quantitat d'aus que s'hi reuneixen, i amb un valor natural que es manté preservat perquè no se'n fa ús públic. Més enllà de la fauna, des de la torre el visitant també s'hi entreté contemplant la plana deltaica amb les zones humides, les pinedes, els camps de cultiu o simplement observant el mar.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Interès ambiental
    Descripció:
    Amb gairebé 30 hectàrees de pi pinyer, és una de les arbredes més ben conservades del litoral català. Està reconeguda dins la Xarxa Natura 2000 i acull tant poblacions vegetals molt singulars, com precioses orquídies i algunes espècies rares de fongs. A més, l'ambient ombrívol atrau algunes espècies d'aus, com el picot i les mallerengues.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Interès ambiental
    Descripció:
    Ubicada al passeig de la Platja del Prat de Llobregat, la Fundació CRAM és una entitat privada sense ànim de lucre dedicada a la protecció del medi marí i de les espècies que l'habiten. Les seves línies d'actuació són el centre de recuperació i el rescat de fauna marina, la investigació i conservació d'espècies i ecosistemes marins i la sensibilització a favor de la conservació dels nostres mars i oceans. Disposa d'un centre de recuperació de primera fila i, a més, guarda el Vell Marí, un dels pocs velers científics dedicats a l'exploració del medi marí.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Interès ambiental
    Descripció:
    La platja de la Ricarda-Ca l'Arana forma part d'un ampli espai protegit de 397 hectàrees, inclòs a la ZEPA (zona especial de protecció d'aus) del delta del Llobregat, dedicat en exclusiva a la conservació dels seus elevats valors naturals i, per tant, té una gestió mínima. És un hàbitat molt interessant, ja completament naturalitzat, amb basses, zones de vegetació d'aiguamoll salat i un espai dunar. S'hi ubica l'antiga caserna dels carrabiners i la casa del Semàfor, part de la història del Prat i actual mirador de l'àrea. L'accés públic a la platja no està permès per protegir el valor natural de la zona.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Llac o estany
    Descripció:
    L'estany de la Magarola és una petita llacuna litoral de 3,2 ha situada prop de l'edifici del Semàfor a la zona del delta del Llobregat. Juntament amb l'estany de la Ricarda i la llacuna del Remolar, formaven una de les antigues desembocadures del riu Llobregat. Actualment en aquest espai s'hi concentra una elevada diversitat de comunitats vegetals, que en el cas de l'estany de la Magarola és especialment representativa de les zones humides amb vegetació halòfila (d'ambients salins), ja que la proximitat al mar accentua la salinitat de les aigües i del sòl. S'hi poden veure nombroses espècies d'ocells, com ànecs, fotges o gavines. La zona forma part de la reserva natural parcial de la Ricarda-Ca l'Arana i de la seva zona de protecció.
Projectes relacionats