Xiprer

Categories: Vegetació singular

Municipalities: Badalona

Imatge 1

Originari de l'orient de la zona mediterrània, des de Líbia fins a l'Iran.

Nom científic: Cupressus sempervirens
Família: cupressàcies
Alçària: 16 metres
Edat estimada: 110 anys (2018)

Denominació:

Castellà: ciprés
Anglès: italian cypress

Port:

És un arbre alt i dret amb forma de columna amb branques acostades al tronc. Pot assolir 30 metres d'alçària.

Escorça:

De color gris i esquerdada al llarg del tronc.

Fulles:

Molt petites. Tenen forma d'escames i són de color verd fosc. Es disposen al voltant de la branca, com les teules d'una teulada, molt atapeïdes entre elles.

Floració:

De maig a juliol. Les flors masculines i femenines es troben en el mateix arbre. Les primeres, molt nombroses, es disposen agrupades en forma d'ou. Les femenines, més arrodonides, apareixen aïllades.

Fruit:

Pinyes esfèriques, de 3 a 4 cm, formades per una mena d'escuts llenyosos. Quan són madures, són de color marró fosc.

Origen i hàbitat:

Originari de l'orient de la zona mediterrània, des de Líbia fins a l'Iran. Actualment creix a tota la Mediterrània en llocs on no hi hagi glaçades fortes.

Usos:

Majoritàriament ornamental, també es fa servir en algunes zones com a paravent. La fusta és molt preuada per la seva duresa, resistència i perquè és aromàtica. Es fa servir en medicina natural i per a la indústria farmacèutica i cosmètica.

Saps què?

Al llarg de la història, el xiprer ha tingut una àmplia funció simbòlica. Per exemple, sovint el trobem plantat a prop dels cementiris, ja que hi havia la creença que aquest arbre era la unió entre el cel i la terra, perquè facilitava el pas de les ànimes cap al cel. Per aquest motiu també se'l coneix com "l'arbre de la vida". Són arbres que també donaven la benvinguda, per això aquesta filera de xiprers marca un dels eixos principals del parc.

Related facilities