Acàcia de Xile

Categories: Vegetació singular

Municipalities: Barcelona

Acàcia de Xile

Habita zones de clima mediterrani i pot suportar períodes perllongats de sequera.

Nom científic: Vachellia caven
Família: fabàcies
Alçada: 3 m
Edat estimada: 43 anys (2018)

Denominació:

Castellà: espino, aromo
Anglès: roman cassie

Port:

Arbre o arbust de capçada arrodonida que pot assolir 6 metres d'alçària.

Escorça:

Tronc de color castany fosc amb clivelles obliqües. Branques molt tortuoses i fosques amb espines de color gris clar, de fins 5 cm de llarg, disposades a parells en els nusos.

Fulles:

Bipinnades, alternes, de color verd clar i 4 o 5 cm de llarg.

Floració:

A la primavera, entre març i abril. Les seves flors són color groc brillant i perfumades i es disposen en inflorescències globuloses compactes, en grups de 2 a 3, sobre un peduncle curt.

Fruit:

Llegums cilíndriques de color negre d'uns 5 cm de llarg.

Origen i hàbitat:

Habita zones de clima mediterrani i pot suportar períodes perllongats de sequera. Originària de Sud Amèrica, es troba a Xile, a l'Argentina, al Paraguai, a l'Uruguai i al sud del Brasil. Viu aïllat o formant comunitats anomenades matorrales o espinares.

Usos:

Les flors s'usen com a aliment per a les ovelles perquè produeixin més llana. A Bolívia, les fulles i els fruits són un aliment del bestiar caprí. També té un ús ornamental. Les flors s'utilitzen en perfumeria i les beines de les llavors, per obtenir tanins. La fusta es fa servir per cremar i per fer pals per als tancats. Fa un bon carbó vegetal.

Saps què?

L'exemplar que hi ha a l'entrada del jardí va ser plantat l'any 1974 per Eugeni Sierra a partir de llavors procedents de Xile.

Related publications
Related facilities