Jardí Botànic Històric

Back

Barcelona

Imatge del parc
Ernest Costa

El Jardí Botànic Històric, un petit tresor de la jardineria barcelonina, s'amaga dins de dos clots procedents d'antigues pedreres, al sector de la Foixarda de Montjuïc, darrere del Museu Nacional d'Art de Catalunya. El fet de tractar-se d'un lloc enclotat, a l'obaga de Montjuïc, fa que l'aire fred s'acumuli a baix i les temperatures del fondal siguin fins a quatre graus inferiors a les de la part superior del sot. Aquesta circumstància facilita el desenvolupament d'espècies de caràcter eurosiberià, pròpies de climes més freds.

Inauguració: 1930
Superfície: 23.816,06 m2
Horari: Novembre, desembre i gener de 10 a 17 h. Feber, març i octubre, de 10 a 18 h. Abril, maig i setembre, de 10 a 19 h. Juny, juliol i agost, de 10 a 20 h. Dies de tancament: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre.
Address: Avinguda dels Montanyans, 26-28 Barcelona


 • Informació general

  Jardí amagat

  Imatge general del parc
  Rafael López-Monné

  Informació de servei

  Fonts d'aigua potable.

  Descripció

  El Sot de l'Estany és el de més importància botànica pel fet d'albergar importants exemplars d'arbres i espècies endèmiques en perill d'extinció. La plaça de l'entrada, actualment amb dos nivells, és l'espai més gran del jardí. A mà dreta, un  grup de ciques, de diferents alçades i edats, donen la benvinguda al visitant. Quan es comença a baixar la vegetació es fa més densa i l'ambient més fresc. La remor de l'aigua i el cant dels ocells són la música d'un paisatge que culmina en arribar al fondal, on es poden contemplar alguns dels arbres més alts de la ciutat: un freixe de fulla petita, al costat d'una gran noguera alada o alguns ginkgos, que a la tardor brillen amb el seu fullatge daurat entre el verd sempre present dels pins i les alzines. L'espectacularitat de les parets de les pedreres, el relleu abrupte i  el joc de la llum entre les fulles acaben de donar forma a un espai poc conegut i ple de màgia i misteri.

  Al segon sot hi ha la Masia construïda per l'Associació de Ramaders com a granja model per a l'Exposició Universal de 1929. El projecte preveia convertir-la en centre per desenvolupar treballs de jardineria, llavors, multiplicació de plantes, laboratoris, investigació i cultius comparatius.

 • Història

  Història del parc

  L'Exposició Internacional del 1929 va oferir la primera gran oportunitat d'afrontar el repte d'integrar Montjuïc a la trama urbana de Barcelona. La idea era transformar la muntanya en un gran parc urbà, el segon després de la Ciutadella, capaç d'acollir les principals instal·lacions i equipaments culturals de Catalunya. Per a la gran exposició es van iniciar alguns dels jardins més notables que, encara avui, formen part del patrimoni verd de la ciutat.

  Francesc Cambó va encarregar a J. C. N. Forestier el disseny dels jardins que havien d'envoltar l'Exposició. La influència de Forestier en la jardineria barcelonina va ser molt important. Li devem el disseny d'alguns dels millors jardins de la ciutat, la introducció de nombroses espècies noves i la formació, a través de seu deixeble Nicolau M. Rubió i Tudurí, d'una notable escola de paisatgisme i jardineria. Forestier procedia del servei de parcs i jardins de París, però l'experiència adquirida a Buenos Aires li va permetre la utilització (al Parc de Maria Luisa de Sevilla, primer, i a Barcelona, després) de nombroses espècies sud-americanes, que encara avui donen caràcter als nostres jardins. Entre les més notables podem esmentar la tipuana (Tipuana tipu), la bellaombra (Phytolacca dioica), la xicranda (Jacaranda ovalifolia) o l'eritrina de Bentham (Erythrina falcata).

  Amb l'empenta de l'Exposició no n'hi va haver prou per completar els jardins previstos. Com altres vegades en la nostra història, es va fer de la necessitat virtut i es va encarregar a Pius Font i Quer la construcció d'un jardí botànic que substituís els dos parterres del davant del Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella, que fins aleshores intentaven fer-ne la funció.

  L'any 1930, amb més voluntat que diners, Font i Quer va començar a reunir una col·lecció notable de plantes endèmiques i rares obtingudes especialment a la península Ibèrica, a les illes Balears i al Marroc. Una de les primeres fou un exemplar d'aloc, trasplantat des del parc de la Ciutadella per simbolitzar la continuïtat del nou jardí amb el Museu de Biologia del qual depenia. Un esqueix d'aquella planta encara creix prop de l'olivera de l'entrada. El jardí s'havia d'estendre per les pedreres de la Foixarda fins a arribar a la plaça de Sant Jordi, tot enllaçant amb altres jardins construïts per Forestier, però no va passar de les dues primeres pedreres, poc més del 20% de l'espai previst. Pius Font i Quer va ser un personatge clau en l'estudi de les ciències naturals a Catalunya i a Espanya. Sancionat pel franquisme per catalanista, va veure restringida la seva activitat acadèmica i professional.

  L'any 1940, Antoni de Bolós es va fer càrrec de la direcció de l'Institut Botànic i hi va incorporar noves col·leccions de plantes dels Pirineus i de les illes Balears. El mateix any s'hi va traslladar l'Institut Botànic que, gràcies a Font i Quer i a la Junta Municipal de Museus de Ciències Naturals, acollia ja aleshores els principals herbaris i la millor biblioteca especialitzada en botànica de Catalunya. El Jardí Botànic Històric no es va inaugurar oficialment fins al 17 juliol de 1941. Malgrat totes les dificultats, s'hi van conrear algunes de les plantes més rares de la flora nord-africana i peninsular. Gràcies a la seva activitat es va poder salvar de l'extinció la lisimàquia menorquina, actualment cultivada a nombrosos jardins botànics i reintroduïda a les seves poblacions naturals l'any 1954, quan Antoni de Bolòs inicià i publicà la primera replantació peninsular d'una espècie extingida.

  La necessitat de construir accessos per als nous equipaments olímpics, l'any 1986, va afectar seriosament l'estabilitat de les parets verticals del jardí i en va comportar el tancament. Un cop realitzats els corresponents treballs de restauració i consolidació, es va obrir novament al públic (només el sector del Sot de l'Estany) el mes d'octubre del 2003 i des de novembre de 2004 la Mancomunitat de Municipis de l'AMB en gestiona el manteniment integral. Avui, a més de setanta anys de la seva plantació, el Jardí Botànic Històric ofereix una agraïda resposta a l'encert de la seva creació: un conjunt vegetal de dimensions i qualitats excepcionals.
 • Usage regulations
  Utilitzeu les papereres.
  Utilitzeu les papereres.
  El residu recollit es porta a una planta de triatge.
  Prohibit fer foc (només és permés als parcs amb servei de barbacoa).
  Prohibit fer foc (només és permés als parcs amb servei de barbacoa).
  Porteu el gos lligat.
  Porteu el gos lligat.
  Respecteu les indicacions a aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  No allibereu animals domèstics.
  No allibereu animals domèstics.
  L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higienico sanitaris.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higienico sanitaris.
  Respecteu la vegetació.
  Respecteu la vegetació.
  No feu sorrolls molestos.
  No feu sorrolls molestos.
  Prohibit pescar a les làmines, llacs i estanys.
  Prohibit pescar a les làmines, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines, llacs i estanys.
  Prohibit circular amb vehicles a motor (excepte vehicles de serveis).
  Prohibit circular amb vehicles a motor (excepte vehicles de serveis).
 • Activities (1)
  • Imatge de l'activitat


   Qui viu a l'estany?

   Subject:
   Parcs
   Type:
   Activitat a l'entorn
   Public:
   Educació en el lleure, Families, Primary school: 6 to 8 years, Primary school: 8 to 10 years, Primary school: 10 to12 years, Lower secondary school: 12 to 14 years, Lower secondary school: 14 to16 years
   Where:
   Different locations
   When:

  Jugatecambiental

  • Jardí Botànic Històric

   La Jugatecambiental ofereix un munt de propostes per gaudir en família i conèixer els valors dels parcs metropolitans, la natura i el medi ambient a través del joc i l'activitat. A més a més, hi trobarem un punt d'informació del parc i el seu entorn, un espai de joc lliure i en cada sessió s'hi duu a terme una activitat dirigida amb continguts relacionats amb el parc i la sostenibil...

   See all activities of the department

 • Interesting spots (8)

  Jardí sensorial

  Interès ambiental

  Taules de conreu amb plantes que es puguin diferenciar en tocar-les o que tinguin olors agradables que es puguin identificar. Això permet d'apropar l'experiència del Jardí i fer descobrir les difer...

  Hotel d'abelles i vespes solitàries

  Interès ambiental

  Estructura dissenyada amb diferents materials perquè diferents espècies d'insectes construeixin nius on pondre ous, dipositar l'aliment i criar les seves larves. Materials emprats: fustes, tiges, m...

  Antiga pedrera

  Interès geològic

  El Jardí Botànic Històric va ser creat el 1930 pel botànic Pius Font i Quer, aprofitant els dos sots de l'antiga pedrera de la Foixarda, terrenys cedits a l'Ajuntament de Barcelona el 1915 per la f...

  El Sot de l'Estany

  Llac o estany

  Un curs d'aigua permanent salta per la petita cascada i alimenta l'estany del fondal. La remor de l'aigua, sota l'empara dels grans arbres, genera una atmosfera tranquil·litzant que amara tots els ...

  Hort ecològic del Jardí Botànic Històric

  Espais participatius

  L'Associació d'Amics del Jardí Botànic té cura de l'hort del Jardí Botànic Històric, i desenvolupa un projecte que té com a finalitat preservar les varietats hortícoles tradicionals i proporcionar ...

  Jardí Botànic Històric

  Jugatecambiental

  La Jugatecambiental ofereix un munt de propostes per gaudir en família i conèixer els valors dels parcs metropolitans, la natura i el medi ambient a través del joc i l'activitat. A més a més, hi tr...

  Masia del Jardí Botànic Històric

  Interès històric

  La Masia del Jardí Botànic Històric és la seu de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic de Barcelona. L'entitat i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona organitzen un calendari d'activitats cen...

  Hort ecològic del Jardí Botànic Històric

  Horts urbans

  L'any 2008 l'Associació d'Amics del Jardí Botànic va crear un hort a l'espai davant de la masia amb la finalitat de preservar les espècies hortícoles tradicionals. Amb el temps s'han afegit altres ...

 • Visita virtual
 • Fauna
  Consulteu les observacions al visor de fauna.
 • Vegetació (24)
  • Route (1)

   Itinerari botànic del Jardí Botànic Històric

   Route

   L'itinerari botànic del Jardí Botànic Històric és una proposta de recorregut per descobrir el Jardí, conèixer i entendre la diversitat d'espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial que l'...

  • Vegetació catalogada (6)

   Camforer

   Vegetació catalogada

   Aquest exemplar, catalogat l'any 1993, d'una bellesa i dimensions notables, està ramificat des de la base. Té una volta de canó a 1,3 m de 3,30 m i una capçada de 13 m de diàmetre. És un exemplar ú...

   Noguera alada de Rehder

   Vegetació catalogada

   Aquest exemplar ja creixia en aquest mateix lloc, quan l'any 1930 el doctor Pius Font i Quer va iniciar la plantació del Jardí Botànic Històric. És un dels arbres més grans de la ciutat i està incl...

   Freixe americà

   Vegetació catalogada

   Originari del centre i l'est dels Estats Units, pot arribar a fer 40 metres d'alçada.

   Carpí

   Vegetació catalogada

   Aquest exemplar va ser catalogat com a arbre d'interès local l'any 1994. Tot i que l'espècie no té una bona adaptació a les condicions climàtiques mediterrànies, cosa que el fa poc corrent, aquest ...

   Freixe de fulla petita

   Vegetació catalogada

   Arbre catalogat d'interès local. El que trobem en aquest Jardí, té una alçària excepcional de 29 m, que el fa el més alt de tots els mesurats fins ara a Catalunya. La Generalitat té previst declara...

   Fals plàtan

   Vegetació catalogada

   Arbre catalogat d'interès local. Al Jardí Botànic Històric hi ha un exemplar amb una alçària excepcional. La Generalitat té previst declarar-lo arbre monumental. Les fulles es fan servir a Astúries...

  • Vegetació singular (17)

   Caquier bord

   Vegetació singular

   Arbre originari del sud-oest subtropical d'Àsia i del sud-est d'Europa.

   Palmera de ventall de Califòrnia

   Vegetació singular

   És originària de les àrees subdesèrtiques de Califòrnia i del nord-oest de Mèxic i pot arribar a fer 25 metres d'alçària.

   Sisal

   Vegetació singular

   Planta originària de la península del Yucatán (Mèxic) que creix en forma de roseta arran de terra o desenvolupant una tija curta.

   Boix

   Vegetació singular

   És un arbust o arbre que pot arribar a fer 12 metres d'alçària.

   Cedre de l'Atles

   Vegetació singular

   Originari de les muntanyes de l'Atles (el Marroc i Algèria), és arbre robust, que pot superar els 45 metres d'alçària.

   Alzina

   Vegetació singular

   Distribuïda per tota la conca mediterrània, ocupa bona part de la península Ibèrica i les illes Balears, on és una de les espècies forestals més comunes.

   Cica

   Vegetació singular

   Les ciques es consideren fòssils vivents, amb milions d'anys d'existència. Són plantes extremadament tòxiques, especialment les llavors.

   Araucària del Brasil

   Vegetació singular

   És originària del sud del Brasil. Requereix un clima subtropical amb pluja d'estiu abundant, en sòls més aviat àcids.

   Olivera

   Vegetació singular

   Originari de la conca mediterrània. Es conrea des de l'antiguitat. El seu hàbitat són les regions càlides i seques de clima temperat.

   Savina turífera

   Vegetació singular

   Originari de la Mediterrània occidental, s'estén des de l'Atles del Marroc fins a les valls interiors dels Alps i Còrsega.

   Gingko

   Vegetació singular

   S'han trobat fòssils relacionats amb aquesta espècie del pèrmic, ara fa 280 milions d'anys, tot i que, avui només es té constància de la seva presència en estat silvestre a les muntanyes de Dalou,...

   Teix

   Vegetació singular

   Es distribueix per tot Europa, el sud-oest d'Àsia i les muntanyes del nord d'Àfrica.

   Faig

   Vegetació singular

   Originari d'Europa, on forma extensos boscos en indrets montans.

   Margalló

   Vegetació singular

   Originari del Mediterrani occidental, pot assolir 6 metres d'alçària.

   Òstria

   Vegetació singular

   Originària del sud-est d'Europa i Àsia Menor, pot arribar a fer 20 m d'alçària.

   Efedra

   Vegetació singular

   L'exemplar del Jardí Botànic Històric és masculí. Com que no té una tija prou forta per aguantar el seu propi pes, s'enfila pel tronc dels arbres per buscar la llum, fins que entre tots dos pesen t...

   Acàcia de Xile

   Vegetació singular

   Habita zones de clima mediterrani i pot suportar períodes perllongats de sequera.


 • Projectes (6)

  Control i eliminació de fauna aquàtica al·lòctona

  Municipality:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs

  Caixes per a ratpenats

  Municipality:
  Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs

  Naturalització de basses i estanys

  Municipality:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs

  Caixes niu per a ocells insectívors

  Municipality:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs

  Manteniment amb criteris ambientals

  Municipality:
  All municipalities
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs

  Hotel d'insectes

  Municipality:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs
  Status:
  En curs
 • Publications (3)

  Informació sobre el parc i sobre la resta de parcs de la Xarxa de Parcs i Platges Metropolitanes

Weather forecast

Today 14 - June
 • Max.
  32ºC
  Min.
  25ºC
 • Morning
  Temps: sol
  Wind

 • Afternoon
  Temps sol
  Wind

Tomorrow 15 - June
 • Max.
  32ºC
  Min.
  24ºC
 • Morning
  Temps: sol
  Wind

 • Afternoon
  Temps sol
  Wind

Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Location

How to get there?
Transport nearby...

Related facilities

Prova: $provaURL