Ubicat a prop de les estàtues d'Hèrcules i Venus del parc, aquest lledoner (Celtis australis) de capçada densa i arrodonida pot assolir 20 metres d'alçària. De flor petita, verda i poc vistosa és un arbre de procedència oriental que va ser introduït al nostre país per a usos principalment ornamentals. La fusta té una gran flexibilitat i antigament el fruit servia per fer oli i begudes alcohòliques i curatives. A les cases de pagès la tradició manava plantar-ne un quan naixia l'hereu de la casa.
Lledoner
Categories: Vegetació catalogada
Municipalities: Badalona
Nom científic: Celtis australis
Família: Ulmàcies
Alçada: 14 m
Edat estimada: 78 anys
Denominació
Castellà: Almez
Anglès: Nettle tree
Port
Pot assolir fins els 20m, presenta una capçada densa i arrodonida i pot arribar a ser molt longeu. Aquest exemplar és singular a causa del seu port.
Escorça
El tronc és dret i amb l'escorça llisa.
Fulles
Presenten asimetria, són oblongolanceolades i amb el limbe dentat, tomentós i aspre.
Floració
Durant la primavera. Les flors són petites i de color verd i poc vistoses. Fructifica a la tardor.
Fruit
El seu nom és lledó i és comestible. Té forma arrodonida, de la mida d'un pèsol, de color negre quan és madur.
Origen i hàbitat
Procedència oriental. Comú als marges dels camins. No forma mai boscos.
Usos
Es fa servir com a arbre ornamental. La fusta té una gran flexibilitat, raó per la qual se'n feien forques i altres estris.
Saps què?
El fruit del Lledoner, el lledó, servia per a fer oli i begudes alcohòliques i curatives (astringent). S'ha fet servir per a tractar els trastorns de la menstruació. Aquest exemplar va ser declarat d'interès local per l'Ajuntament de Badalona l'any 2009.