Actuació contra la processionària

| Subject: Biodiversity, Control de plagues, Parks

Es col·loquen anelles que intercepten el recorregut de les erugues

Durant el mes de febrer s'han instal·lat anelles contra l'eruga processionària als parcs de Can Vidalet (Esplugues de Llobregat), Can Zam (Santa Coloma de Gramenet) i el Bosc de Can Gorgs (Barberà del Vallès). Aquestes anelles es col·loquen com a mesura complementària al voltant dels troncs on és difícil arribar perquè són molt alts i, per tant, no s'hi pot accedir per eliminar de manera mecànica les bosses d'aquesta eruga. 

Aquests dispositius en forma d'anella s'apliquen per primer cop en els parcs metropolitans. Es col·loquen al voltant dels troncs dels arbres afectats i capturen les erugues quan baixen des de les bosses de les branques (els seus nius) fins a terra. Les anelles intercepten aquest recorregut gràcies les bosses que tenen adherides.

Amb aquesta captura d'erugues es compleix un doble objectiu: es redueix la població d'enguany i s'aconsegueix una menor afectació per al proper any, ja que aquests organismes no arribaran a la fase adulta de papallona i, per tant, no es reproduiran.

Tractament tot l'any

A la xarxa de parcs metropolitans es prenen mesures al llarg de l'any per mantenir a mínims aquesta plaga, que pot arribar a ser devastadora. Se segueix l'estratègia de minimitzar l'ús de pesticides químics i potenciar tractaments biològics o manuals, per tal de minimitzar les conseqüències ambientals.

Aquesta és l'època idònia per aplicar els tractaments, ja que és el moment del cicle vital de les erugues en el qual baixen pel tronc d'alguns pins i es desplacen pels camins en perfectes fileres alineades.

Amb aquesta processó, aquestes erugues (Thaumetopoea pityocampa), es preparen per transformar-se en crisàlides i convertir-se al cap de pocs mesos en papallones. L'objectiu vital de les papallones serà pondre ous, d'on sortiran voraces erugues defoliadores que confeccionaran les conegudes bosses hivernals pels arbres. Els efectes d'aquesta espècie es tradueixen en capçades de pins seques, defoliades i amb pèrdua de vitalitat, i la en mortaldat de les bosquines de pi. 

Related documents
Related facilities
Where
Marker
Can Zam Santa Coloma de Gramenet
Marker
Bosc de Can Gorgs Barberà del Vallès
Marker
Can Vidalet Esplugues de Llobregat