Parc de Can Vidalet

Esplugues de Llobregat
Ernest Costa

L'indret on es troba el parc, a la part baixa d'Esplugues, molt a prop del límit amb l'Hospitalet, havia estat, fins als anys cinquanta, una zona de terres fèrtils dedicades principalment a conreus de secà. Actualment, Can Vidalet és un dels jardins històrics més emblemàtics de la xarxa de parcs metropolitans i l'espai verd urbà més important d'Esplugues de Llobregat. El parc és l'únic pulmó verd d'un entorn amb alta densitat de població.

Inauguració: 1975

Superfície: 37.288,03 m2

Horari: De novembre a març de 8 a 19h. Abril, maig i octubre de 8 a 20h, juny i setembre de 8 a 21h, juliol i agost 8 a 22h

Address: Carrer del Molí, 104-108 Esplugues de Llobregat

Virtual visit

 • Informació general

  El domini de l'alzina

  Tavisa

  Informació de servei

  Indret d'interès històricoarquitectònic, vegetació singular, jardí històric, escultura, llac, brollador, vista panoràmica, fonts d'aigua potable, pista de petanca, jocs infantils, jocs gent gran, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, taula de ping-pong, aparcament de bicicletes, bar, WC.

  Descripció

  Actualment, Can Vidalet és un dels jardins històrics més emblemàtics de la Xarxa de Parcs Metropolitans i l'espai verd urbà més important d'Esplugues de Llobregat. A més de l'atractiu, que comparteix amb qualsevol altre parc, de ser un indret per al repòs, el lleure i l'apropament a la natura, n'ofereix un de suplementari ben particular: la possibilitat de poder gaudir i aprendre dels valuosos elements antics que guarda gelosament (el palauet, el llac, l'estany, el safareig, la vegetació, etc.) i de la seva característica organització de l'espai.

  Aquesta tipologia de jardí combinava dissenys geomètrics, prop de les cases, amb altres de vegetació quasi espontània sobre un relleu creat artificialment, que pretenia imitar el paisatge natural. L'aigua era un element fonamental, distribuïda fins als últims racons per una xarxa de petits canals. Cascades i sortidors aportaven el so al conjunt visual.

  Entre la vegetació predominen les espècies autòctones, amb una important presència d'alzines i pins blancs, molts d'ells centenaris i d'aparença excepcional. Des de la rodalia, les altes capçades dels pins sobresurten de la massa arbòria que les envolta i són el millor indicador de la presència propera del Parc.

  Zona A. El palauet

  Prop de la carretera general, es trobava l'entrada principal a la finca, a través d'una magnífica porta de ferro forjat. Aquest indret, convertit avui en l'avantsala del Parc, comprèn parterres enjardinats, que formen petits rodals d'alzines i pins i llueixen alguns arbres exemplars (alzina, bellaombra 1) i margalló). El palauet, utilitzat actualment com a escola d'idiomes, és l'única de les mansions de la finca que ha restat dempeus. Es tracta d'un edifici d'inspiració neoclàssica, amb planta baixa i dos pisos, procedent de les primeres dècades del segle XX. Un portal de punt rodó, flanquejat per pilastres apariades amb capitells, dóna accés a la planta baixa. La coberta és plana i protegida per una balustrada. A la façana sud, destaca una senyorívola escala a dues bandes, que puja a la planta principal. Davant, hi ha un petit jardí retallat i, sota la casa, un refugi de la guerra civil.

  Zona B. El llac

  Elements propis d'un paisatge natural (el llac, l'illa, la gruta, les parets i les voltes de pedra, la vegetació i la fauna) i altres carregats de simbolisme (el templet i el menhir) componen aquest sector, el més emblemàtic i característic del parc.

  Un front de roques de forma semicircular, entre les quals saltava la cascada, flanqueja el llac per la banda de ponent i tanca la gruta, amb obertures per on es podien contemplar els jocs de l'aigua en caure al llac. Davant hi ha l'illa: quatre peus de roca emergeixen del llac i s'uneixen formant una volta, sota de la qual hi ha l'embarcador. L'illa és també el magnífic pedestal d'un templet, de planta circular, format per vuit columnes estriades amb capitells corintis, que suporten un tambor amb relleus de motius vegetals. Un pont penjat de ferro l'uneix amb terra ferma. Molses i altres plantes viuen entre els blocs de pedra, de tonalitats diverses, creant un ambient més fresc i humit. Dins l'aigua sorprèn la presència d'un menhir. A l'altre extrem del llac, un grupet de taxodis, espècie poc habitual i originària de zones pantanoses d'Amèrica del Nord, creixen dins de l'aigua com si es trobessin en el seu habitat natural.

  Entre la vegetació ressalten els pins blancs, impressionants, amb troncs gruixuts i capçades enlairades. Entre ells cal ressaltar especialment "el Pi Dret". Entre el llac i el palauet, un tossal, atapeït d'arbres i arbusts, amb una colla de palmeres de dàtils a la part sud, amaga curosament el petit estany presidit per una malenconiosa escultura.

  Zona C. El Safareig

  Quan encara no s'usaven les mànegues, els jardins havien de resoldre el problema del reg a base d'emmagatzemar l'aigua necessària en un dipòsit enlairat, des d'on es repartia a tot el recinte per un sistema de petits canals. L'aigua era, a més, un element decoratiu important, creador de frescor i alegria en l'ambient. Actualment el safareig, damunt les belles arcades de rajoles, és també un mirador on s'arriba per dues àmplies i elegants escalinates. Des de dalt, en direcció nord, es veu davant mateix la muntanya de Sant Pere Màrtir (399 m) amb l'antena telefònica al cim, ocupant el lloc de l'antiga ermita dedicada al màrtir Sant Pere. Cap a l'est hi ha el barri de Finestrelles, la muntanya del Tibidabo i l'observatori Fabra. Més a prop es distingeix l'hospital de Sant Joan de Déu.

  A baix, entre les escalinates, hi ha un curiós exemplar d'alzina amb tot de peus que creixen junts, possibles rebrots d'arbres tallats arran de terra. L'alzina és una de les espècies més característics de la regió mediterrània, totalment adaptada a un clima d'hiverns temperats, estius secs i calorosos i pluges irregulars. Sobre els troncs (d'uns 15 metres d'alçària), les denses i fosques capçades formen una espessa volta ombrívola, que crea un ambient fresc i humit. L'escorça és clivellada. El fruit, la gla, s'ha utilitzat tradicionalment com a aliment del bestiar. La fusta, molt dura, és usada per fer eines agrícoles, pilons de carnisser, rodes de carro, etc. i fins ben entrat el segle XX per a l'obtenció de carbó.

  Abans que l'home intervingués, la major part de la regió mediterrània devia estar recoberta per l'espès mantell verd fosc, brillant, dels alzinars. Reduïts actualment a retalls més o menys grans, els alzinars són boscos presidits per l'alzina, amb un sotabosc format per arbusts i lianes de fulla petita, dura i sovint punxant, que formen una massa forestal atapeïda i impenetrable. En aquest sector, situat al centre del Parc, es troba la zona de serveis, al costat d'un passeig de palmeres datileres. Petits senders comuniquen placetes i parterres amb dissenys diferents i
  vegetació variada.

  Zona D. El Turonet

  Tocant al passeig de les palmeres, una rampa de cargol puja al cim del turonet, entre una vegetació d'alzines, aladerns, pins i marfulls. A dalt, hi havia estat instal·lada una imatge de Santa Magdalena.

  Al nord d'aquest sector destaca un grup de bellaombres molt grans. Els pins són tots pinyers, gairebé els únics del Parc d'aquesta espècie. Prop de les pistes de petanca hi ha una agrupació de còculs i una de braquiquítons, dues espècies d'origen exòtic.

 • Història

  Història del parc

  Des de mitjan segle XIX i fins a principis del XX, era freqüent que famílies benestants barcelonines tinguessin residències d'estiu, o fins i tot permanents, als afores de la gran ciutat. Eren doncs propietàries d'importants cases-palau de gran qualitat estètica, envoltades per jardins exuberants i situades generalment en antigues finques agrícoles.

  Entre la segona meitat del segle XIX i la guerra civil (1936-39), el sector d'Esplugues de Llobregat comprès entre el camí del Molí, la carretera general de Madrid a Barcelona i el límit amb l'Hospitalet, estava ocupat per conreus de secà i n'eren propietaris majoritaris les famílies Vidal, Jover i Juncadella, les quals residien en sumptuoses mansions envoltades de bells jardins, que milloraven i engrandien sovint. L'actual edifici de Can Vidalet és de les primeres dècades del segle XX.

  En les tasques de recerca històrica realitzades per a les primeres edicions d'aquesta guia, no es va trobar cap document que permetés fixar, amb una certa garantia, la data en què es van dissenyar i construir els jardins primigenis de Can Vidalet. En diferents publicacions i articles consultats (tots relativament recents) s'apuntava la possibilitat que fossin dels anys vint i que els seu disseny fos obra de J.C.N. Forestier i Nicolau M. Rubió i Tudurí.

  Durant un temporal de vent, de finals de 1998, van caure alguns pins de grans dimensions; un d'ells ho va fer damunt del templet i el va destruir completament. Quan es recollien els fragments necessaris per fer els motlles per construir-ne un de nou, va aparèixer gravada a la base d'una columna la paraula "Toscuno" i l'any 1897. Per altra banda al padró de 1867 hi consten alguns jardiners (Joaquim Piera Nanot, Josep Paulí Campañà i Josep Camps Carreras) treballant a la propietat de Josep Vidal Ribas. Evidències clares de l'existència de jardins a la finca des de fa més de 140 anys.

  Joaquim Piera Nanot era el jardiner major de la família Juncadella-Vidal i va viure a la finca des de 1867 fins a 1890. El mes de març de 1877 va presentar (en nom dels Srs. G.Juncadella y de Vidal y Torrents) a la "Manifestación de productos catalanes ciencias, letras y bellas artes, agricultura e industria", inaugurada pel rei Alfons XII a l'edifici de la Universitat de Barcelona, dues columnes de fruites, de 28 pams d'alçada, per les quals va guanyar una medalla. També s'ocupava dels jardins de Can Clota. Els vivers Piera, amb seu a Can Vidalet i a l'Hospitalet, els va fundar el seu pare l'any 1830 i els va continuar el seu fill fins al 1961.

  Nicolau M. Rubió i Tudurí va néixer el 1891. Francesc Cambó va cridar Forestier per treballar a Barcelona el 1915, per tant, cap dels dos va poder intervenir en la creació inicial dels jardins, la qual cosa no nega la possibilitat que Rubió hi fes alguna intervenció posterior, quan va ser arquitecte municipal d'Esplugues. És per tant més que probable que darrere el magnífic treball de jardiners com en Joaquim Piera, totalment desconeguts avui, s'amaguin molts dels secrets que van crear els fantàstics paisatges de Can Vidalet i tants altres jardins de l'època, existents o definitivament perduts.

  Durant la guerra civil (1936-39), les propietats van ser confiscades i els amos es veieren obligats a fugir (un d'ells, Emili Juncadella Vidal, va ser detingut a la seva casa de Barcelona i mort a la carretera de l'Arrabassada el 29 de juliol de 1936). Les cases van ser ocupades temporalment (de finals de 1937 fins la primavera de 1938) per Indalecio Prieto, aleshores ministre de defensa del govern de la República. Soldats d'aviació, amb uniformes blaus, formaven la seva guàrdia i aprofitaven les estones lliures per festejar amb les noies del poble. Un cop acabada la guerra cases i terres van retornar als seus propietaris. Una de les cases de les quals tenim constància documental, can Rosés, va ser enderrocada i es van talar gran part dels jardins. Sembla que l'elevat cost de la restauració necessària i el fet que les cases havien estat ocupades per enemics van portar els propietaris a aquesta decisió.

  Posteriorment, la urbanització de la carretera N-340 o carrer de Laureà Miró i del carrer del Molí, constituïren un retall important en la superfície de les finques i l'inici de la seva degradació en eliminar-se les tanques i la vigilància. Els conreus esdevingueren erms on s'abocaven deixalles i materials d'enderroc, i els jardins autèntiques selves on feia un cert respecte entrar. Es talaven arbres per a arrossades dominicals i els escassos elements de
  mobiliari i decoració van ser expoliats i destruïts.

  El Pla Comarcal de 1953 va qualificar la finca com a parc urbà. El 1973 s'aprovà definitivament el Pla Parcial d'Ordenació de Can Vidalet. Entre 1970 i 1974, a través de diferents cessions i expropiacions, la propietat passà a formar part del patrimoni municipal d'Esplugues. Per acabar amb la situació de descontrol i evitar destrosses majors, es procedí al tancament provisional del solar i els Serveis Tècnics Municipals van redactar, el 1974, un projecte de restauració. L'antiga Corporació Metropolitana va subvencionar part de les obres que van permetre obrir el parc públic l'any 1975.

 • Usage regulations
  Utilitzeu les papereres.
  Utilitzeu les papereres.
  El residu recollit es porta a una planta de triatge.
  Prohibit fer foc (només és permés als parcs amb servei de barbacoa).
  Prohibit fer foc (només és permés als parcs amb servei de barbacoa).
  Porteu el gos lligat.
  Porteu el gos lligat.
  Respecteu les indicacions a aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  No allibereu animals domèstics.
  No allibereu animals domèstics.
  L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higienico sanitaris.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higienico sanitaris.
  Respecteu la vegetació.
  Respecteu la vegetació.
  No feu sorrolls molestos.
  No feu sorrolls molestos.
  Prohibit pescar a les làmines, llacs i estanys.
  Prohibit pescar a les làmines, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines, llacs i estanys.
  Prohibit circular amb vehicles a motor (excepte vehicles de serveis).
  Prohibit circular amb vehicles a motor (excepte vehicles de serveis).

Weather forecast

Today 21 - May
 • Max.
  27ºC
  Min.
  19ºC
 • Morning
  Temps 1
 • Afternoon
  Temps sol
Tomorrow 22 - May
 • Max.
  33ºC
  Min.
  17ºC
 • Morning
  Temps: sol
 • Afternoon
  Temps sol i núvols alts

Location

How to get there?
Transport nearby...
Related publications
Related interesting spots
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació catalogada
  Descripció:
  Palmera de troncs curts i gruixuts de 3,5 metres d'alçària i una edat estimada de 45 anys. Es tracta d'un exemplar catalogat perquè és una espècie protegida i per la seva envergadura: està format per diversos braços d'una alçària considerable en aquesta espècie. Originària del Mediterrani occidental, el margalló és l'única palmera autòctona europea. És molt resistent a les alteracions mediambientals i té facilitat per rebrotar després d'un foc. És molt preuada com a espècie ornamental. Les fulles es fan servir per fer escombres, barrets, raspalls o cordes.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originària del nord-oest de Mèxic i Califòrnia, pot arribar a fer 25 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació catalogada
  Descripció:
  Originari de l'orient de la zona mediterrània, des de Líbia fins a l'Iran, pot assolir 30 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Present a quasi tot Europa, a l'oest d'Àsia i al nord d'Àfrica. Creix en terrenys calcaris, fondalades i zones properes a rius i fonts.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originari del nord d'Àsia, entre Sibèria, Manxúria i Corea pot assolir els 20 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Propi de la regió mediterrània, pot arribar a fer 27 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Arbre originari de la regió mediterrània
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  És originària de l'est i el sud d'Àfrica, pot arribar a fer 12 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  És originària del nord d'Àfrica i l'oest d'Àsia.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originari de la Mediterrània oriental pot assolir el 20 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originari de la regió mediterrània oriental i de l'Àsia occidental, pot arribar a fer 40 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originària d'Austràlia, pot arribar a fer 30 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Aula ambiental
  Descripció:
  Espai de suport a activitats educatives i lúdiques de caire ambiental que es realitzen al parc de Can Vidalet, adreçades a escoles, famílies i públic en general i organitzades per l'AMB i per l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat. Aquestes segueixen quatre eixos d'interès: aigua, coneixement dels valors ambientals del parc, biodiversitat i canvi climàtic. Les activitats s'ofereixen a través de la Jugatecambiental, del programa Compartim un Futur i altres programacions que desenvolupa l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originari de la Xina de creixement ràpid, força robust, pot arribar a fer 20 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Arbre de creixement ràpid, que pot assolir els 20 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Arbre autòcton, típic dels boscos de ribera de la terra baixa i la muntanya mitjana.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès ambiental
  Descripció:
  Aquest refugi de biodiversitat s'ha creat amb el tronc d'una alzina centenària que hi havia a l'entrada del parc i que es va haver de talar perquè estava malalta. Dipositar-lo en aquest espai li atorga una segona oportunitat per acollir vida un cop talat, ja que hi podran viure fongs, insectes, aràcnids, rèptils i fins i tot algun petit mamífer.
  El tronc i els materials del voltant aporten un lloc càlid on aquests animalons troben refugi i poden completar el seu cicle de vida. S'hi poden observar diferents espècies d'abelles, larves d'escarabat, centpeus i porquets de Sant Antoni.
  Així mateix, representa un molt bon recurs educatiu per a l'estudi de la biodiversitat.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originari de l'est de la regió mediterrània, no acostuma a superar els 6 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Arbre originari d'Austràlia amb una capçada densa i en forma cònica que pot arribar a fer 12 m d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originària del sud-est asiàtic des d'on es va difondre al segle XIX a Sud-àfrica i Amèrica, on es va naturalitzar.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originària de l'est asiàtic, és molt habitual a Xina i a Corea.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originària de la Xina, és de creixement ràpid i pot arribar a fer entre 10 i 20 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Palmera de mida gran, originària de les illes Canàries, que pot arribar a fer 20 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  Originària de la Xina, va ser introduïda a França (s. XVIII) i pot arribar a fer de 15 a 20 metres d'alçària.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Jugatecambiental
  Descripció:
  A la Jugatecambiental del Parc de Can Vidalet podreu gaudir d'aquest jardí d'inspiració romàntica i d'un dels parcs històrics més emblemàtics de la xarxa de parcs metropolitans. És l'espai verd urbà més important d'Esplugues de Llobregat i té un gran valor ambiental i paisatgístic. Podreu participar en activitats d'aprenentatge i lleure inspirades en el parc i el seu entorn.

 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Llac o estany
  Descripció:
  Presidit per una malenconiosa escultura, té una capacitat d'uns 65 m³. L'aigua hi arriba mitjançant el bombejament d'un pou. Hi viuen algunes espècies vegetals aquàtiques com la boga (Typha) i salicària (Lythrum). Hi viuen carpes daurades (Caraddius auratus).
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès històric
  Descripció:
  Situat a dalt de l'illa, aquest templet és de planta circular, format per vuit columnes estriades amb capitells corintis, que suporten un tambor amb relleus de motius vegetals. Un pont penjat de ferro l'uneix amb terra ferma. Destruït quan la casa va ésser arrasada (1940), fou reconstruït l'any 1974 segons les normes de l'edifici primitiu. L'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat l'ha declarat bé cultural d'interès local.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès ambiental
  Descripció:
  El llac de Can Vidalet és un gran valor ambiental del parc. Es tracta d'una làmina d'aigua artificial de 1.020 m2 naturalitzada des del juny de 2017. Les seves aigües no es cloren ni es tracten amb cap producte químic, sinó que està dotat d'un sistema de recirculació d'aigua que evita que quedi estancada. S'hi han implantat illes flotants amb vegetació aquàtica com el jonc, el lliri o el càrex, que ajuden a depurar l'aigua d'una manera natural i esdevenen, a més, un refugi important per a la fauna i augmenten el valor ambiental i paisatgístic del llac. No està permès alliberar-hi peixos d'aquari, tortugues, ni altres animals exòtics que en podrien trencar l'equilibri natural.

  El llac naturalitzat s'ha convertit en un espai viu on podem gaudir i aprendre de la natura.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació catalogada
  Descripció:
  Arbre catalogat d'interès local l'any 2003. És una espècie poc freqüent però amb un gran valor estètic i paisatgístic, característica dels jardins romàntics. Els del grup de Can Vidalet s'anomenen els Hostes del Llac. Aquests exemplars es van plantar durant les obres de remodelació del parc dels anys setanta del segle passat, després de l'abandonament de la finca, possiblement en record dels originals.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació catalogada
  Descripció:
  Arbre catalogat d'interès local des del 2003. La bellaombra de Can Vidalet, anomenada Pota Grossa, ha adquirit unes dimensions notables. És un arbre exòtic i per la raresa de les formes i l'avançada edat, gaudeix d'una posició privilegiada en el parterre de l'entrada principal del parc, que la fa visible des del carrer. Sembla que la seva edat és centenària i podria haver estat plantada a finals de la dècada de 1910, quan plantar espècies exòtiques als jardins donava prestigi.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Lloc singular
  Descripció:
  Tocant al passeig de les palmeres, una rampa de cargol puja al cim del turonet, entre una vegetació d'alzines, aladerns, pins i marfulls. A dalt, hi havia estat instal•lada una imatge de Santa Magdalena.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Lloc singular
  Descripció:
  Un front de roques disposades en forma semicircular, entre les que saltava la cascada, flanqueja el llac per la banda de ponent formant la gruta. A través de les seves obertures es podia contemplar els jocs de l'aigua en caure al llac.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Route
  Descripció:
  L'itinerari botànic del parc de Can Vidalet és una eina que ajudarà a descobrir el parc i a conèixer i entendre la diversitat d'espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial que hi habiten. Alguns arbres són tan singulars que estan catalogats com arbres d'interès local: un gran exemplar de Bellaombra, un pi blanc de grans dimensions, un margalló i un xiprer dels pantans. L'itinerari està senyalitzat amb 25 cartells que contenen informació dels exemplars amb la seva descripció, l'origen, l'ús i la singularitat. Aquest itinerari es pot seguir amb un dossier descarregable.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès històric
  Descripció:
  Prop de la carretera general, es trobava l'entrada principal a la finca, a través d'una magnífica porta de ferro forjat. El Palauet, utilitzat actualment com a escola d'idiomes, és l'única de les mansions de la finca que ha restat dempeus. Es tracta d'un edifici d'inspiració neoclàssica, amb planta baixa i dos pisos, procedent de les primeres dècades del segle XX. Un portal de punt rodó, flanquejat per pilastres apariades amb capitells, dóna accés a la planta baixa. La coberta és plana i protegida per una balustrada. A la façana sud, destaca una senyorívola escala a dues bandes, que puja a la planta principal, mentre que al davant hi ha un petit jardí retallat i sota la casa, un refugi de la guerra civil.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès històric
  Descripció:
  L'aigua és i era un element decoratiu important al parc, ja que aporta una agradable sensació de frescor i dinamisme a l'ambient. Però, abans d'usar les mànegues de reg, els jardins havien de resoldre el problema de l'abastiment d'aigua emmagatzemant-la en un dipòsit enlairat, des d'on es repartia a tot el recinte per un sistema de petits canals. Aquesta era la finalitat del safareig, que es troba damunt les arcades de rajoles i és també un mirador on s'arriba per dues àmplies i elegants escalinates. A baix, entre les escalinates, hi ha un curiós exemplar d'alzina amb diversos peus que creixen junts, possibles rebrots d'arbres tallats arran de terra.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès artístic
  Descripció:
  Escultura de marbre, obra de Juan Ignacio Lomas, cedida per l'Ajuntament de Macael, amb el qual Esplugues de Llobregat està agermanat.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació catalogada
  Descripció:
  Arbre catalogat d'interès local des de l'any 2003. Conegut com el Pi Dret destaca pel seu port elegant i les grans dimensions. A més, el seu emplaçament aïllat, al mig d'una zona de pas, evidencia aquestes característiques. És un arbre centenari que es va plantar a finals del segle XIX. És dels pocs exemplars, juntament amb la bellaombra i algunes alzines, originaris del jardí romàntic.
Related ongoing projects
 • Municipality:
  Esplugues de Llobregat
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs
  Status:
  Done
 • Municipality:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs
 • Municipality:
  Badalona, Badia del Vallès, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs
  Status:
  En curs
 • Municipality:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs
 • Municipality:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs
 • Municipality:
  Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs
 • Municipality:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs, Platges
  Status:
  En curs
 • Municipality:
  Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs
  Status:
  En curs
 • Municipality:
  Esplugues de Llobregat
  Subjects:
  Biodiversity, Parcs
  Status:
  En curs