Solució LIFE ABATE

Informació important

Aquest projecte està cofinançat per la Unió Europea. Això no obstant, les opinions i punts de vista expressats són exclusivamente els de l'autor o autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o CINEA. Ni la Unió Europea ni l'autoritat que concedeix la subvenció no en poden ser considerades responsables. 

La solució LIFE ABATE

Per aconseguir reduir l’impacte ambiental i econòmic de les plantes de tractament mecanicobiològic (TMB) de residus municipals, el projecte LIFE ABATE proposa la implementació d’un esquema innovador.

Un corrent d’aire de gran volum (20.000 m3/h) però amb baixa concentració de COV es fa passar per un filtre i un rotoconcentrador (RC) que permet concentrar els COV al corrent de gas residual i redueix fins a 10 vegades el flux que cal tractar. Això significa que, per cada 100.000 m3/h, només s’hauria de tractar un corrent concentrat de 10.000 m3/h. 

Tot seguit, aquest corrent concentrat se sotmetrà a tractament en un regenerador tèrmic oxidatiu (RTO), la qual cosa resultarà en un consum de gas natural menor a les plantes de TMB a causa de l’augment de concentració de COV. Això reduirà l’ús de recursos naturals, disminuirà els costos d’energia i reduirà les emissions de gasos amb efecte hivernacle. 

Com a alternativa, les emissions gasoses concentrades després del RC es tractaran en un filtre biològic percolador (biotrockling) de dues fases (2P-BTF). Aquest enfocament permetrà una reducció millorada dels COV hidrofòbics en comparació amb els biofiltres convencionals, que, a més, requerirà menys espai.

Finalment, per tancar el cicle del procés, les emissions de CO2 produïdes s’utilitzaran per a l’agricultura en hivernacle per emmagatzemar aquest CO2 i evitar-ne l’emissió a l’atmosfera. 

Esquema de la solució tecnològica


 

Emplaçaments demostratius

Emplaçaments on es desenvoluparà el projecte

  • Ecoparc 3, Barcelona


     

    L’Ecoparc 3 Sant Adrià del Besòs és el primer emplaçament on es desenvoluparà, explotarà i demostrarà la solució LIFE ABATE. 

    Aquesta planta de TMB de residus municipals opera des del 2006 i té una capacitat de tractament de 192.000 tones de RSU l’any, procedents de la fracció resta (contenidor gris). Això suposa que tracta al voltant de 100.000 Nm3/hora de gasos carregats de COV.

    Tot i que la demostració de la solució es durà a terme amb un cabal de 20.000 Nm3/h, es pretén que, un cop finalitzat el projecte, aquest es pugui elevar a escala industrial i sigui capaç de reduir fins a 10 vegades el cabal d’aire per tractar. D’aquesta manera, a l’Ecoparc 3 només seria necessari tractar-ne 10.000 Nm3/h, en comptes de 100.000 Nm3/h. 
     

  • Las Dehesas, Madrid


     

    Un cop testat el sistema LIFE ABATE a l’Ecoparc 3, la solució es replicarà al centre de tractament de residus Las Dehesas, a Madrid. 

    Aquest centre de tractament de residus, que es va inaugurar l’any 2000, inclou una planta de separació i classificació de RSU de fracció orgànica seleccionada en origen (contenidor marró), que requereix tractar aproximadament 165.000 Nm3/h d’aire. 

    Tal com es farà en l’Ecoparc 3, tot i que la demostració a escala semiindustrial es faci amb un cabal de 20.000 Nm3/h, l’objectiu és ser capaç de reduir fins a 10 vegades el cabal d’aires per tractar. D’aquesta manera, a Las Dehesas només seria necessari tractar al voltant de 16.000 Nm3/h, en comptes de 165.000 Nm3/h.