Per un pacte metropolità del temps
| Subject: Social Policies
Jornada de consideracions prèvies
El 29 de juny l'AMB ha celebrat, conjuntament amb la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), la jornada "Per un pacte metropolità del temps".
A la trobada hi ha assistit una quarantena de persones, entre representants polítics metropolitans, tècnics, agents socials i de recerca. Ha servit per definir les consideracions prèvies al pacte metropolità del temps, un acord que vol per donar suport als municipis en la implementació de polítiques públiques de millora de la vida quotidiana, reivindicar un model de vida saludable, productiu i igualitari a la metròpolis de Barcelona i contribuir a assolir els objectius de l'Agenda 2030.
La vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, Montserrat Ballarín, ha inaugurat l'acte assenyalant el dret al temps com un element imprescindible per al benestar quotidià i la reactivació social i econòmica. En aquest sentit ha dit que "molts reptes en la nova realitat van més enllà del propi municipi, fet que ens ha fet posar les polítiques del temps a l'agenda metropolitana". Per la seva banda, Marta Junqué, coordinadora de la BTUI, ha reivindicat el dret al temps per reduir la desigualtat que té efectes en la salut individual i pública i la necessitat d'aliances per afrontar els reptes actuals.
Héctor Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, ha presentat la taula en què han participat l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, i l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz. Lluïsa Moret ha assenyalat la necessitat de democratitzar el dret al temps i d'incorporar-la a les agendes metropolitanes perquè serveixi de palanca per a la transformació. Laura Campos s'ha referit a la necessitat d'un canvi en l'àmbit organitzatiu, individual i col·lectiu, que incorpori la dimensió territorial en un treball d'acord i voluntat aglutinadora. I, per la seva banda, Pilar Díaz ha remarcat que la implicació dels agents socials i econòmics en el pacte és imprescindible per racionalitzar els temps i els horaris en l'àmbit econòmic i laboral.
Ariadna Güell, coordinadora de la BTUI, ha presentat la Time Use Week 2021 i n'ha destacat les experiències locals i internacionals que es connectaran en aquesta edició, que tindrà lloc a l'octubre i que serà també la seu de la 43a edició del Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps.