Foment de la nidificació del corriol camanegre
Accions per reduir els principals impactes negatius sobre els nius
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Platges
-
- Data de publicació:
- De maig 2015
-
- Estat:
- En curs
-
- Tipus / Subtipus:
- Projectes de biodiversitat / Platges
-
- Municipi:
- Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Sant Adrià de Besòs, Viladecans
Galeria d'imatges
Descripció
El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és una espècie que nidifica en algunes de les platges de Catalunya. S'alimenta d'insectes i de les seves larves, de petits crustacis, mol·luscs i poliquets, i fins i tot de petits fragments d'algues.
La població catalana és d'unes 1.650 parelles, però la majoria, al voltant del 90 %, es concentren exclusivament al delta de l'Ebre. En canvi, a la resta del litoral català, la població és reduïda i molt sensible als impactes vinculats a les platges (neteja mecanitzada, destorbs humans, atacs i destorbs de gossos, depredació de rates, etc.). Per tot això, és una espècie protegida a diferents nivells legals i també és a l'annex I de la Directiva Aus de la Unió Europea.
L'AMB vol impulsar diferents accions encaminades a reduir els principals impactes negatius (destorbs humans i de gossos, alteració i empobriment d'hàbitat...) sobre els nius. Algunes de les accions són afegir cordons perimetrals de protecció a les zones dunars, fer la neteja manual en algunes zones de sorra i crear cubetes de deflació a la rereduna per garantir zones tranquil·les, sorrenques i de vegetació escadussera, entre d'altres.
Objectius
- Evitar l'extinció de l'espècie a les platges de l'AMB.
- Potenciar la població actual i incrementar el nombre de parelles reproductores i d'exemplars hivernants.
- Minimitzar els destorbs i la depredació per part d'animals de companyia o d'espècies comensals.
- Aprofitar el valor pedagògic i naturalista d'aquesta actuació per donar a conèixer els trets biològics essencials del corriol camanegre.
- Introduir les dades al Projecte Nius, liderat per l'Institut Català d'Ornitologia.