Senyalització de la xarxa de parcs metropolitans

Nova senyalització única i homogènia per a tots els espais de la xarxa de parcs metropolitans. 

Imatge d'un dels elements de senyalització del parc
María José Reyes
Technical details
  • Project date:
    January 2013
    Start work date:
    --
    End work date:
    --
    Work execution date:
    January 2013
    Municipality:
    Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans
  • Collaborators:
    Equip AMB: Jona García, Montse Garcia Equip Estudi Salva Fábregas: Mireia Mayor, Óscar Pérez Equip CLASE BCN: Malva García, Margarida Borges
    Contractor:
    Fabricants: Signal Road, MetaTecnia,Proseñal
Description

La nova senyalització dona resposta a la necessitat de dissenyar una identitat visual única i homogènia per a tots els espais que formen la xarxa de parcs metropolitans (XPM). El projecte defineix una senyalització útil per als usuaris i capaç de respectar la peculiaritat o singularitat, la diferència d'ubicacions, tipologies i dissenys de cadascun dels parcs, sense perdre de vista el compromís d'afinitat de la solució adoptada.

La senyalització dissenyada és bàsicament de tres tipus: els cartells generals situats als accessos dels parcs, que contenen les informacions d'identificació, d'usos i serveis, normes cíviques i elements característics existents en cada parc; els cartells direccionals a l'interior dels parcs, que marquen trajectes i ubicacions dels diferents elements; i, finalment, els cartells informatius dins dels parcs, que acompanyen instal·lacions, equipaments i elements singulars dels quals es vol donar una informació específica, o que informen de perills i normes d'ús d'elements concrets.

Pel que fa al disseny industrial, es proposa una peça de xapa d'alumini molt senzilla, d'un sol cos, que es doblega en un extrem fent que el plec esdevingui un nervi estructural que li proporciona una gran claredat formal i funcional. En la secció es reserva un baix relleu on s'adhereix un vinil de color groc, fàcilment substituïble, sobre el qual s'aplica directament la gràfica.

El groc de fons esdevé la base idònia per a una gràfica amable i sintètica. La solució tipogràfica, de pictogrames i d'informació està formada per elements d'un sol traç de línia contínua; s'evita així l'aresta recta, en al·lusió directa a la forma de la peça.
La contundència i versatilitat de la proposta n'ha permès l'evolució i adaptació per tal de donar resposta a la senyalització de les platges metropolitanes. S'aconsegueix d'aquesta manera una identitat comuna per a tot l'espai públic gestionat per l'AMB.