Roure martinenc

Categories: Vegetació singular

Municipalities: Badalona

IMG

Originari d'Àsia Menor i de la meitat sud d'Europa, pot arribar a fer 20 o 25 metres d'alçària

Nom científic: Quercus pubescens
Família: fagàcies
Alçada: 8 metres
Edat estimada: 45 anys (2018)

Denominació

Castellà: roble
Anglès: downy oak

Port

És un arbre robust, però no gaire alt, que pot arribar a fer 20 o 25 metres d'alçària. La seva capçada és densa i arrodonida.

Escorça

L'escorça vella és de color marró grisenc i està formada per escames rugoses.

Fulles

Són caduques, però a vegades a l'hivern es poden quedar a les branques, sense caure (fulles marcescents). Tenen pèls en ambdues cares i es reconeixen pel seu marge lobulat, amb unes ondulacions irregulars.

Floració

D'abril a maig. Les flors masculines es troben agrupades en una mena de filaments allargats que pengen de la branca. Les flors femenines apareixen al mateix arbre, formant grupets.

Fruit

És l'aglà. Té forma ovalada i està recoberta per un caputxó. De jove és verda i es torna marró quan madura. Com les flors femenines, també apareixen formant grupets.

Origen i hàbitat

Originari d'Àsia Menor i de la meitat sud d'Europa. A la península Ibèrica creix a les zones poc àrides del nord-est.

Usos

La seva fusta és molt dura i resistent a l'aigua. Té aplicacions en fusteria, construcció i fabricació d'embarcacions. Les aglans són bones per al bestiar i l'escorça conté tanins útils per adobar pells.

Saps què?

L'expressió popular "ser fort com un roure" fa referència a la gran resistència i duresa de la fusta d'aquest arbre. Per aquest motiu, s'ha utilitzat tradicionalment per a la construcció de bigues i de mobles.

Related publications
Related facilities