Parcs i platges actius

| Subject: Parks, Beaches

Prop de 61.000 persones han participat a les activitats de descoberta d'aquests espais

Activitat al parc

Durant aquest 2019 s'han portat a terme nombroses activitats i projectes educatius i de dinamització que han propiciat la participació total de pràcticament 61.000 persones als parcs i les platges metropolitans. Aquesta afluència de públic que assisteix a les activitats organitzades, afegeix al gaudi personal dels usuaris dels parcs i de les platges amb motivacions diverses un gran ventall d'oportunitats de fer una descoberta d'aquests espais, dirigida per professionals. Aquestes activitats permeten treballar objectius que promouen una relació de bona convivència i pertinença entre els ciutadans i els parcs i les platges, afavoreixen el seu coneixement i un ús més respectuós.

Jugatecambiental

Un total de 39 Jugatecambientals, 35 als parcs i 4 a les platges, han donat servei als usuaris des del febrer fins al desembre d'enguany. S'han programat al voltant de 1.000 activitats que han tractat temes relacionats amb el coneixement dels valors de parcs i les platges i la sostenibilitat en general i, també, s'hi han sumat altres iniciatives com el Bioblitz Metropolità, un cens de fauna que es va fer de manera simultània en diverses ciutats i en què es van poder observar prop de 190 espècies diferents, el Dia del Medi Ambient, la setmana de la mobilitat o la setmana de la reducció de residus. En total hi han assistit 43.779 persones, un increment de més de 9.000 persones respecte de l'any anterior.

13è cicle d'activitats

Pel que fa al cicle d'activitats, que es duu a terme des del 2011 en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, han estat 61 les activitats programades durant aquest 13è cicle, amb un total de participació de 5.145 persones. El cicle ha programat activitats molt diverses i adreçades a públic de totes les edats, com per exemple itineraris de natura, tallers per als més petits, observacions de biodiversitat, espectacles infantils i les festes de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient o el Planta't al Botànic, la jornada de portes obertes del Jardí Botànic de Barcelona. Aquesta programació suposa una mostra ben diversa del patrimoni natural o històricd'aquests espais que estan tan a la vora dels habitants de l'àrea metropolitana. El fet que es proposi una activitat diferent cada cap de setmana arreu del territori propicia la mobilitat dels participants i, per tant, que a totes hi hagi públic de diversos municipis.

També han tingut lloc activitats participatives en les quals els assistents han participat en la millora dels espais dels parcs i les platges. La construcció de jardins de papallones, jardins d'herbes remeieres i hotels d'insectes com els del parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan, el parc Nou, el parc del Bosc de Can Gorgs, el parc del Mil·lenari i el parc del Llobregat, la plantació de rosers al roserar del parc de Torreblanca a Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern, o Acció platges Met, la jornada d'acció conjunta de sensibilització a les platges metropolitanes, en són alguns exemples.

Tots dos programes han estat organitzats conjuntament amb els ajuntaments metropolitans i han tingut com a objectiu donar a conèixer els valors socioambientals d'aquests espais amb dinàmiques participatives i engrescadores adreçades a tota mena de públic.

Educació ambiental

Pel que fa a l'àmbit escolar, durant el curs 2018-2019 s'han portat a terme nombroses activitats amb les escoles i entitats del territori. Aquestes s'emmarquen en dos grans programes.

Les activitats de parcs i platges que pertanyen al programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat, Compartim un Futur, en són 23 de diferents i enguany hi ha participat un total de 10.541 persones. Aquestes són activitats dissenyades per a la descoberta dels importants valors d'aquests espais metropolitans i es poden sol·licitar per a grups escolars, entitats diverses o grups familiars, entre d'altres.

D'altra banda, els projectes participatius són un nou programa emmarcat en l'àmbit escolar tot i que hi poden participar altres col·lectius, com entitats o residències de gent gran. Es fan accions que incorporen un aprenentatge per part dels participants i una millora al parc o la platja que reverteix en el conjunt de la comunitat. En aquest cas, han estat 29 els projectes desenvolupats amb una participació de 1.340 persones amb aportacions com el seguiment i instal·lació de caixes niu, censos de biodiversitat als jardins de papallones i hotels d'insectes, disseny i publicació de l'itinerari botànic del parc de Can Buxeres, entre d'altres.

Related documents
Related links