Dunes noves i reconstruïdes

| Subject: Nature, Beaches

Es duen a terme els treballs corresponents a la quarta fase del projecte de "Dunes híbrides"

Construir dunes noves i reforçar-ne d'altres amb la plantació de diferents espècies dunars han estat les tasques principals que, durant el mes d'octubre, l'AMB ha realitzat en aplicació de la quarta fase del projecte de "Dunes híbrides". Les feines d'aquesta fase s'han centrat en Gavà i Castelldefels.

S'ha treballat sobre 3.900 m de front litoral, construint dunes noves i reforçant les dunes existents, sobre una superfície d'uns 15.000 m2.

Després d'aquests moviments de sorra s'ha procedit a la plantació de les dunes noves i reconstruïdes, amb 3.250 plantes de diferents espècies: Ammophila arenaria, Elymus farctus i Sporobolus pungens.

Una vegada portada a terme la plantació, a partir del mes de novembre es construiran 570 metres de noves tanques de fusta i corda (Castelldefels i Gavà) per a les dunes que no estaven protegides.

Així mateix, 300 metres més de tanques de corda de les dunes s'han desplaçat cap a mar per augmentar la superfície protegida de les dunes. El sistema dunar representa quasi el 50 % de la superfície de les platges del Baix Llobregat amb un total de 620.000 m2.

Les dunes són una estructura fonamental per apaivagar els efectes de la pujada del nivell del mar degut al canvi climàtic. Contribueixen, per tant, de manera decisiva en la preservació del litoral i garanteixen la continuïtat de les platges. Una correcta gestió integrada de les platges que inclogui les dunes pot ajudar a evitar les conseqüències derivades dels temporals de mar que comporten molts danys i despeses durant l'hivern. Les dunes són, doncs, espais que cal protegir i promoure pels seus valors ambientals, educatius i paisatgístics.

Per tal de reforçar aquests conceptes i sensibilitzar la població envers aquesta necessitat, l'AMB realitza regularment accions populars que milloren aquests ecosistemes. Properament n'hi ha una de prevista a Castelldefels, el 4 de novembre.

Related documents
Related beaches