Reducció de plàstics d'un sol ús

A Europa, cada any es generen més de 25 milions de tones de residus plàstics, i la quantitat que es recicla no arriba al 30 %. Diversos estudis indiquen que el 85 % de la contaminació marina es deu al plàstic.

Plàstic
Directiva sobre plàstics d'un sol ús (SUPD)

La manca d'un sistema de recollida selectiva i d'una indústria de reciclatge competitiva fa que molts residus d'aquest material s'exportin a països com Turquia, Malàisia, Vietnam, Tailàndia o Indonèsia, on es tracten en condicions no adequades.

Davant d'aquesta situació, l'any 2019 es va aprovar la Directiva sobre plàstics d'un sol ús (SUPD), que pretén reduir la contaminació del plàstic marí. La Directiva inclou:

  • Prohibició de productes fabricats amb plàstic d'un sol ús per als quals existeixen alternatives: bastonets de cotó, forquilles, ganivets, culleres, bastonets), safates, palletes, agitadors, pals de globus, plàstics oxodegradables i envasos d'aliments de poliestirè ampliat (EPS). S'han prohibit a la Unió Europea a partir del juliol del 2021.
  • Requisits de disseny: els fabricants han d'utilitzar un 25 % de contingut reciclat en ampolles de PET l'any 2025 i un 30 % l'any 2030.
  • Objectiu de recollida selectiva d'ampolles: caldrà recollir selectivament el 77 % de les ampolles de plàstic d'un sol ús l'any 2025, amb un objectiu final del 90 % l'any 2029.
  • Responsabilitat ampliada del productor: els fabricants de productes de plàstic d'un sol ús, com els envasos i els embolcalls, els recipients per a begudes, els productes de tabac amb filtres, les tovalloletes humides, els globus i les bosses de plàstic lleuger han de cobrir els costos de la gestió de residus d'aquests productes.
  • Mesures de sensibilització: cal assolir una reducció "mesurable quantitativament" en el consum d'alguns articles d'un sol ús.

Per acompanyar aquests objectius, l'AMB està treballant en un pla metropolità de prevenció de residus que desplegarà mesures que permetin reduir el consum de determinats elements d'un sol ús, incloent-hi alguns dels plàstics regulats per la directiva.

Directiva SUPD

Toca canviar!

Toca canviar! és un projecte que es va iniciar al gener de 2024 en tres municipis metropolitans. El seu objectiu és promoure l'ús de bolquers i productes menstruals reutilitzables. 

Toca canviar!