RES URBIS

REsources from URban BIo-waSte

Technical details

 • Subjects:
  Waste
 • Status:
  Done
 • Municipality:
  --
 • Número de projecte:
  730349
 • Altres socis:
  Universita Deli Studi Di Roma La Sapienza (IT) (Coordinador), Denmarks Tekniske Universitet (DK), Nova ID FCT (PT), Biotrend (PT), SO.F.TER. SPA (IT), Universita Ca' Foscari Venezia (IT), Universita Degli Studi Verona (IT), Bionicia SL (ES), Consiglio Nazionale Delle Ricerche (IT), Universitat de Barcelona (UB) (ES), Alma Mater Studiorum - Universita Di Bologna (IT), Provincia Autonoma Di Trento (IT), Mi-Plast (HR), Physis SRL (IT), EPAL-Empresa Portuguesa Das Águas Livres, SA (PT), Innoexc GMBH (CH), University of South Wales Prifysgolde Cymru (UK), Instituto Nazionale Assicurazione Infortuni Sul Lavoro Inail (IT), Bio-based and biodregradable industries association LTD (UK), Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) (FR)
 • Project management:
  Júlia Hereza (tècnica del Servei d'Informació Digital, Qualitat i Innovació), Glòria Sánchez (cap de la Secció de Control de Qualitat) i Joan Carles Fernández (cap del Servei d'Informació Digital, Qualitat i Innovació).
 • Financing:

  Pressupost total: 3.046.656 € / Pressupost AMB: 75.250 € (99 % finançament EU)

  $escapeTool.html(textalternatiulogo)
Descripció

logo

Aquest projecte va ser coordinat per la Universitat de Roma la Sapienza i es basava en el desenvolupament d'un sector tecnològic innovador per al tractament integrat de diversos residus sòlids urbans (com els residus orgànics domèstics i de recollida comercial assimilables a municipals i llots de depuradora). Per tal d'aconseguir els seus ambiciosos objectius, es va constituir un consorci format per 21 entitats. Aquest consorci estava format per 8 països europeus que representaven una població de prop de 9 milions de persones. Entre les diferents entitats hi havia vuit universitats i diverses empreses, associacions i administracions públiques.

 • Objectiu
  El principal objectiu del projecte RES URBIS (del llatí, "coses de la ciutat") era transformar els residus urbans en bioplàstics que poden ser utilitzats com a embalatge (biodegradables i amb pel·lícula de capa intermèdia), en la producció de béns especialment duradors (com el xassís d'ordinadors, tauletes i telèfons) i remediació ambiental (com la matèria primera d'alliberament lent de carboni per a la remediació d'aigües subterrànies).

  Més de 300 milions d'europeus viuen en zones urbanes i la producció mitjana per persona de la matèria orgànica residual és 100 grams per dia, per tant el potencial de transformació d'aquesta matèria orgànica és molt alt.

  Els tractaments actuals de recuperació són la biometanització per a la producció d'energia i el compostatge, que ofereix productes amb menys valor afegit. El desenvolupament de tecnologies innovadores, com ara la proposada, permet la transformació d'aquest enorme flux de material orgànic en productes útils amb un alt valor de mercat real i amb un impacte positiu sobre el medi ambient, l'economia i l'ocupació.
 • Resultats
  S'ha demostrat que la producció d'aquest polímer biodegradable, PHA, a partir de la matèria orgànica del residu municipal és tècnicament viable amb un procés robust a escala pilot. Aquest procés es pot implementar en el procés de digestió anaerobi de les plantes de tractament de residus actual, incrementant la capacitat de producció. La generació de PHA és econòmicament abordable a un cost de 3€/kg i inclús menys en condicions més favorables. Respecte al seu impacte ambiental, segons l'anàlisi del cicle de vida, és negatiu si el comparem amb els escenaris de base. Finalment, en quant als criteris de condició de final de residu, encara s'han de definir els criteris a nivell europeu però s'ha preparat un dossier de temptativa.