Marquesines més tecnològiques, més segures i més accessibles per al Bus Metropolità

| Subject: Transport públic

L'AMB presenta el nou model a Santa Coloma de Gramenet. L'AMB instal·larà progressivament 260 noves marquesines en el període 2022-2027

Marquesina de fons

L'AMB i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet han presentat avui, 19 de gener, el nou model de marquesina per al Bus Metropolità. Aquest disseny, encarregat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, presenta millores tecnològiques, funcionals, de seguretat i estètiques respecte a l'anterior. La nova marquesina s'anirà implantant progressivament a la metròpolis de Barcelona. L'AMB segueix millorant, així, el servei de Bus Metropolità, un dels eixos vertebradors de la ciutat metropolitana. 

A l'acte hi han assistit el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, i l'alcaldessa de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon.

"La millora de l'experiència d'accés al transport públic i del temps d'espera a la parada són elements fonamentals per seguir potenciant-ne l'ús. Amb aquestes noves marquesines, 100 % AMB, fem un pas més per millorar l'accessibilitat, la seguretat i la comoditat de l'usuari del Bus Metropolità, un dels eixos vertebradors del transport públic de la metròpolis de Barcelona", exposa el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda.

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha dit que "la complicitat, l'aposta per la millora del transport públic i el treball conjunt que portem a terme l'AMB i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet han donat molt bon resultat en els darrers anys. Avui fem un pas més en l'esforç conjunt perquè les parades siguin més segures, confortables i accessibles".

"Sabem que un bon transport públic contribueix a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i en aquest sentit ara incrementem la seguretat de les persones que esperen el bus amb unes noves marquesines més ben il·luminades per augmentar la visibilitat", ha afegit l'alcaldessa.

L'AMB instal·larà progressivament 260 noves marquesines en el període 2022-2027. Aquestes actuacions, que tenen com a objectiu continuar millorant el servei de Bus Metropolità, formen part de les mesures del Pla metropolità de mobilitat urbana 2019-2024 (PMMU 2019-2024). Actualment, a l'àrea metropolitana de Barcelona hi ha més de 1.200 marquesines.

Principals característiques
Les principals característiques de la nova marquesina metropolitana són les següents:

  • Més confort i millora de l'accessibilitat: sense obstacles a la zona davantera, ofereix un accés més còmode per a tothom, a part de complir amb les normatives d'accessibilitat.
  • Més visibilitat i seguretat: disposa d'il·luminació per augmentar la visibilitat i la seguretat de les persones que esperen l'autobús. Utilitza tecnologia LED de baix consum, de manera que permet disminuir de 300 W a 50 W l'energia consumida per cada marquesina.
  • Nou element identificador de parada: disposa d'un element identificador per poder detectar la parada des de lluny, amb un pictograma del bus per sobre de la coberta, que està il·luminat a les hores en què funciona la marquesina.
  • Més sostenible: ha estat fabricada en un 95 % amb materials reciclats o bé té una segona vida, i amb material 100 % reciclable. A banda, la nova il·luminació permet estalviar el 83 % del consum elèctric respecte als models anteriors.
  • Més flexible: el nou disseny preveu la possibilitat d'instal·lar diverses configuracions per tal d'adaptar-se a les diferents necessitats de la via pública. Per exemple, es disposa de la marquesina estàndard (4 m x 1,6 m), la marquesina estreta (4 m x 1,2 m) i la marquesina doble (10 m x 1,6 m).
  • Millora de la informació estàtica i de la informació dinàmica: d'una banda, disposa de més espai per a informació (plànols, recorregut, horaris...), que a més a més es pot canviar fàcilment si hi ha modificacions en el servei. D'altra banda, també incorpora una pantalla d'informació dinàmica totalment integrada en la marquesina, que entre altres coses indica els temps d'espera i que es pot llegir millor i consumeix menys que les anteriors.
Primer model de parada de Bus Metropolità 100 % AMB
Amb aquest nou model, l'AMB disposa, per primera vegada, de la propietat intel·lectual del disseny de la marquesina. D'aquesta manera, qualsevol proveïdor la podrà subministrar i també se'n podrà fer evolucionar el disseny en el futur sense haver de front als drets de patents.

Related documents
Where
Marker
Santa Coloma de Gramenet