L'AMB presenta a Viladecans les noves línies exprés E86 i E98, les millores de les línies L96 i L97 i els nous autobusos híbrids

| Subject: Mobility and Transport, Sustainable Mobility

L'AMB incorpora 27 nous autobusos de baixes i nul·les emissions als serveis de Bus Metropolità diürns i nocturns que circulen per Viladecans. Les noves línies exprés E86 i E98 connectaran el municipi de manera directa, per l'autopista i amb alta freqüència, amb Barcelona.

Viladecans

Avui dimarts, 29 de gener, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, i l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, han presentat els autobusos híbrids que donaran servei al municipi, les noves línies Exprés E86 i E98 i les millores que es faran a la línia L96.

"El pla de renovació de flota de l'AMB amb vehicles híbrids i elèctrics s'emmarca en l'estratègia metropolitana per reduir la contaminació atmosfèrica", ha explicat Poveda. "D'altra banda, aquest nova flota ens permet millorar i incrementar l'oferta de transport públic, com és el cas de les noves línies E86 i E98 a Viladecans", ha afegit. En aquesta línia, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB ha recordat el repte "d'oferir noves alternatives al vehicle privat i, a la vegada, donar resposta als eixos de mobilitat de gran demanda i a l'increment de viatgers del transport públic".

"Estem davant de molt bones notícies: la incorporació de línies exprés, que van directes des de Viladecans a la Diagonal o a la plaça d'Espanya; el reforçament de les línies existents, i l'increment del busos nocturns. Són accions que incrementaran la velocitat i comoditat del transport en autobús urbà, i que ajudaran Viladecans a millorar la mobilitat tant dels carrers interns com de les entrades i sortides de la ciutat", ha explicat Ruiz.

"Totes aquestes millores culminaran amb el Metrobús, l'autobús directe que anirà per un carril segregat i propi des de Castelldefels a Cornellà, i que permetrà una velocitat i una freqüència molt més elevades que les que tenim ara. Ens hem de felicitar perquè d'aquí unes quantes setmanes començarà el procés d'adjudicació de les obres a la carretera C-245", ha afegit l'alcalde de Viladecans.

Dels 128 autobusos nous híbrids i elèctrics que han arribat aquests dies a l'AMB, 14 busos articulats híbrids es destinaran a Viladecans. Amb l'arribada dels nous vehicles és possible millorar els serveis de transport públic del municipi. En particular, introduir les noves línies E86 i E98 i millorar les línies l'L96 i l'L97. A partir de febrer el 14% dels autobusos que circularan pel municipi durant el dia seran híbrids.

D'altra banda, d'aquesta nova flota metropolitana, també s'incorporen al servei de Nitbus del Baix Llobregat 13 vehicles elèctrics nous. D'aquesta manera, el 43% dels autobusos que circulin durant la nit seran sostenibles: el 29% seran elèctrics i el 14% seran híbrids. En particular, al municipi, a la nit hi circularan 6 busos 100% elèctrics que es destinaran a les línies N14 i N16.

Cal recordar que els busos híbrids dièsel elèctric permeten una reducció de les emissions contaminants entorn del 25% respecte dels dièsel. A més a més, redueixen significativament el soroll en els entorns de les parades, ja que la seva circulació és en mode elèctric.

Els busos elèctrics tenen emissions zero, i un molt baix nivell de soroll, i són especialment valorats per circular a la nit, ja que contribueixen a un bon descans dels veïns dels recorreguts per on circulen.

Noves línies exprés E86 i E98
La nova línia del servei AMB Exprés E86 connectarà de forma directa Viladecans (Ca Palmer) amb Pl. Espanya (Barcelona). La freqüència de la línia serà cada 30 minuts, durant tot el dia.

La nova línia del servei AMB Exprés E98 connectarà de forma directa, per l'autopista C-32 i la Ronda de Dalt Les Panes (Gavà) i Viladecans (c-245) amb la Zona Universitària i Maria Cristina (Barcelona). La freqüència de la línia serà cada 5-10 minuts, en hora punta de matí en sentit Barcelona (de 7 a 10 h) i en hora punta de tarda en sentit Gavà (13.30 - 19.30 h).

D'altra banda, també es millora l'oferta de la línia L97, perquè es millora la freqüència a 15 minuts durant tot el dia i s'hi incorporen vehicles articulats, que permeten incrementar la capacitat en ambdós sentits en la connexió entre Bellamar (Castelldefels) i la plaça de la Reina Maria Cristina (Barcelona) via Gavà i Viladecans. Addicionalment, també es posa en servei l'L97 en festius, cada 30 minuts.

D'aquesta manera, el corredor format per l'E98 i l'L97 millorarà la seva oferta, amb un increment del 25% de les places, tenint en compte els vehicles addicionals i la seva grandària (articulats). D'aquesta manera, hi haurà freqüències de 5 minuts (L97+E98) en hora punta de matí sentit Barcelona i freqüències de 7,5 minuts en hora punta de tarda sentit Viladecans.

Millora L96
D'altra banda, també es millora la freqüència de pas de la línia L96, que connecta Bellamar (Castelldefels) amb l'estació de FGC de Sant Boi de Llobregat, via Viladecans (C-245). En les properes setmanes els dies feiners s'incrementa la freqüència de pas, i passa dels 15 minuts actuals a 12 minuts. A banda, també es millora la freqüència dels festius, que es passarà de 30 a 20 minuts.

Aquestes millores es duen a terme gràcies a l'increment de flota que suposa l'arribada de 128 autobusos de baixes i nul·les emissions que l'AMB va anunciar la setmana passada.

Nova xarxa de bus metropolità: AMB Exprés i AMB Metrobús
La presentació de les línies E81 i E98 s'emmarca en la segona fase de la nova xarxa de bus metropolità d'altes prestacions, que es vertebra amb el servei de bus metropolità Exprés (AMB Exprés) i el servei AMB Metrobús.

Aquesta xarxa metropolitana de bus d'altes prestacions, que es va començar a implantar al març del 2018 facilita una connexió més directa i amb més freqüència amb el centre de la metròpolis i en els principals corredors metropolitans. Durant el primer trimestre del 2019, l'AMB posarà en marxa un total de 13 noves línies d'altes prestacions: 7 noves línies AMB Exprés i 6 noves línies AMB Metrobús.

En total, amb la implantació de la segona fase, estaran actives a final d'aquest primer trimestre de 2019 un total de 20 línies d'altes prestacions (11 línies AMB Exprés i 9 línies AMB Metrobús).

Related documents