L'AMB i els municipi metropolitans fomenten amb Ecoembes i Ecovidrio la recollida selectiva dels residus als seus municipis

| Subject: Waste

Aquesta campanya de proximitat, dirigida als ciutadans a peu de carrer, té com a objectiu augmentar la recollida selectiva de residus, que actualment és del 33,73% de mitjana al territori metropolità. El fet diferencial de la campanya és que apel·larà al ciutadà en el moment clau de l'acció del reciclatge: davant del contenidor

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha iniciat una campanya per tal de fer arribar als ciutadans la necessitat de reciclar correctament els residus. Amb aquest objectiu, s'han posat en marxa una sèrie d'actuacions de proximitat en 28 dels 36 municipis metropolitans.

La particularitat amb relació a les campanyes convencionals és que aquesta comptarà amb un grup de 144 informadors de carrer, organitzats per parelles, que interactuaran directament amb els ciutadans al peu dels contenidors de recollida selectiva, informant-los i donant-los consells sobre com millorar el seu reciclatge. Aquesta mena d'accions asseguren alts nivells de cobertura i de notorietat.

Aquest tipus de campanya té diferents antecedents: els anys 2013 i 2014 l'AMB va fer diverses actuacions similars. Entre l'agost del 2013 i el març del 2014, es van col•locar informadors en alguns supermercats de 33 municipis metropolitans, per donar consells sobre la recollida selectiva. En aquell cas es va aconseguir informar 296.000 persones, aproximadament el 10% de la població dels municipis de la campanya.

Més tard, els mesos d'octubre i novembre del 2014, en col•laboració amb Ecoembes, organització que té cura del medi ambient i promou la sostenibilitat a través del reciclatge d'envasos, es va fer una prova pilot al districte de Sant Martí, a Barcelona, ja a peu de contenidor, i es va aconseguir una millora de 7 punts en les taxes de reciclatge a la zona, després d'haver informat més de 18.000 persones.

La campanya, amb el missatge principal "Jo reciclo la meva ciutat / poble / barri",  es durà a terme amb la total col•laboració dels ajuntaments dels 28 municipis implicats, i està finançada pels Sistemes Integrats de Gestió (SIG) Ecoembes i Ecovidrio. El total de les accions compta amb un pressupost de 1.199.295,56 €, i les actuacions tindran lloc, depenent del municipi, entre els mesos de maig i novembre, sense comptar el mes d'agost, durant les tardes dels dies laborables.

Aquesta campanya també actuarà com un pla d'ocupació, ja que servirà perquè els 144 informadors, després d'una formació específica, puguin reinserir-se en el mercat laboral durant 4 mesos. En aquest sentit, el perfil de les persones que participaran en la campanya és el d'aturades de llarga durada.

A l'hora de formar les parelles d'informadors també s'ha tingut en compte la realitat de cada municipi. Per exemple, entre les 144 persones es compta amb representants de totes les ètnies, ja que en zones amb xifres d'immigració més elevades, el fet que l'informador i el ciutadà pertanyin a la mateixa cultura ajudarà a aconseguir que el missatge es transmeti de manera més efectiva, i sumarà per a la campanya, a més de cobertura i notorietat, grans nivells d'afinitat.

Un altre dels valors principals d'aquesta campanya és que ajudarà a eliminar de l'imaginari col•lectiu idees equivocades, com ara que tots els residus van a parar al mateix lloc independentment del contenidor on es llencin.

Ecoembes (www.ecoembes.com) és l'entitat sense ànim de lucre que gestiona la recuperació i reciclatge dels envasos de plàstic, les llaunes i els brics, i els envasos de cartró i paper a tota Espanya.

El 2015 es van reciclar més d'1,3 milions de tones d'envasos lleugers i envasos de cartró i paper a tot l'Estat, amb a una taxa de reciclatge de 74,8%. Gràcies a aquest percentatge, es va evitar l'emissió d'1,2 milions de tones de CO2 a l'atmosfera. La reducció de gasos contaminants no ha estat l'únic benefici que s'ha aconseguit a nivell ambiental: en el transcurs de 2015, també s'ha evitat el consum de 4,6 milions de MWh i de 24,8 milions de m³ d'aigua.

Related documents