Ja és realitat el gual del riu Llobregat que connecta Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat amb Sant Vicenç dels Horts

| Subject: Infrastructures, Rivers

Els habitants de Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei ja poden creuar per primera vegada el riu Llobregat a peu o en bicicleta a través d'un pas a nivell. El projecte s'emmarca dins d'una estratègia global de recuperació ambiental i de foment de l'ús social en l'àmbit del riu Llobregat.

Divendres 6 de juliol s'ha inaugurat un gual inundable al riu Llobregat que permet als habitants de Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei creuar per primera vegada el riu Llobregat a peu o en bicicleta a través d'un pas a nivell sense la necessitat d'utilitzar les carreteres amb trànsit rodat.

Aquesta passarel·la inundable entra a formar part de la xarxa de camins fluvials que suma més de 30 km al llarg del riu Llobregat i, alhora, va configurant el concepte d'infraestructura verda metropolitana, que consisteix a vertebrar el territori unificant els espais verds i les zones urbanes, per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i potenciar la sostenibilitat.  
 
La inauguració del gual ha comptat amb la presència d'Antoni Farrero, coordinador de l'Oficina Tècnica de Gerència de l'AMB, Javier Navarro, director d'obra de l'AMB, Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de ReiMaite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels HortsJordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat.
 
Antoni Farrero ha afirmat que aquest és un projecte típicament metropolità que s'emmarca en dos altres projectes: per una banda, la recuperació social i ambiental del riu Llobregat i, per l'altra, el concepte més ampli d'infraestructura verda.
 
Joan Ramon Casals ha explicat que el riu "ens ha donat vida a les nostres ciutats i el teníem oblidat". Aquesta connexió ens apropa com a viles i recupera un espai de relacions entre ciutadania i un espai verd, ha explicat. 
 
Maite Aymerich ha apuntat que "hem deixat de viure d'esquenes al riu per gaudir d'aquest espai natural, també convertit en espai social".
 
Finalment, Jordi San José ha afirmat que ha estat un dia molt important per als tres municipis, perquè s'han unit les dues ribes del Llobregat amb la consecució d'un projecte que es va començar a planificar la tardor del 2014 i que per fi ha culminat amb èxit. "Ha arribat l'hora que els nostres municipis mirin els ulls del riu i que gaudim d'aquesta zona per fer esport o passejar", ha conclòs.

Projecte metropolità
 
Aquest projecte s'emmarca dins d'una estratègia global de recuperació ambiental i de foment de l'ús social en l'àmbit del riu Llobregat. A més, la connexió a peu i en bicicleta entre els tres nuclis urbans potencia el canvi d'hàbits cap a una mobilitat sostenible per la qual estan apostant l'AMB i els tres consistoris.
 
La iniciativa neix, per una banda, de la voluntat dels ajuntaments de donar continuïtat a l'eix de vianants i bicicletes que ve al llarg del riu per relacionar-se amb els espais fluvials i, per l'altra, consolidar i establir un nou enllaç del riu amb els municipis veïns.
 
El pas a nivell està format per una plataforma transitable de 4 metres, fet que dona una amplada suficient per al creuament simultani de vianants i bicicletes.

L'obra, que té un pressupost de 745.364,03 €, va començar el passat mes de gener i ha requerit la desviació del riu a través d'un canal lateral per tal de poder treballar en sec dins la llera.

Els episodis de pluja abundants i reiteratius d'aquest hivern i primavera han dificultat les tasques diàries de construcció i n'han retardat una mica la inauguració, prevista inicialment per aquesta primavera. Com a dades curioses, s'han produït 8 temporals durant l'hivern i la primavera i hi ha hagut 32 dies amb cabals del riu superiors a 50 m3/s, quan el cabal normal volta els 2,5 m3/s durant aquesta època. Aquestes crescudes suposen un volum d'aigua 20 vegades superior al que acostuma a baixar habitualment, fet que ha provocat la inundació completa de l'obra.

Related documents
Related projects
 • Municipality:
  Castellbisbal, Corbera de Llobregat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca
  Category:
  Parks and gardens
  Work execution date:
  2011
  Status:
  Done
 • Municipality:
  Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí
  Category:
  Parks and gardens
  Work execution date:
  2011
  Status:
  Done
 • Municipality:
  Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí
  Category:
  Bridges and footbridges
  Work execution date:
  2013
  Status:
  Done
Where
Marker
Zona d'actuació