Evitar la pobresa energètica, objectiu prioritari de l'AMB

Jaume Collboni: "Des de l'AMB volem ajudar a pal·liar un problema tan real com és la pobresa energètica, que afecta tant la salut com la qualitat de vida de més d'un 10% de les llars de Catalunya". El programa ja ha ajudat 3.828 famílies del territori metropolità a pagar els seus rebuts, i ja són 12 empreses subministradores les que han signat convenis per participar-hi, cobrint la pràctica totalitat dels consums de l'àrea metropolitana.

L'AMB revisa el seu Programa metropolità de mesures contra la pobresa energètica, un fons creat a principis de l'any 2015 que té com a objectiu evitar els talls de subministraments energètics i d'aigua per motiu de falta de recursos econòmics, i les situacions que aquests ocasionen. El programa, dotat inicialment amb 5 milions d'euros, s'ha ampliat per al període 2016-2019 amb 6 milions addicionals, i s'articula amb els ajuntaments metropolitans i les companyies subministradores de serveis mitjançant acords d'adhesió voluntària, donat que actualment el marc legal no disposa de lleis aprovades per fer front a aquesta problemàtica.
Aquest pla posa de relleu la cohesió i coordinació dels 36 municipis que integren la metròpolis per fer front a un problema comú. Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, declara que "els ajuntaments i les companyies estan predisposats a adequar els procediments interns i vehicular-ho el més ràpid possible per arribar a la ciutadania que ho necessita". El vicepresident també assenyala que els casos de pobresa energètica s'han incrementat al territori els darrers anys: "Des de l'AMB volem ajudar a pal·liar un problema tan real com és la pobresa energètica, que afecta tant la salut com la qualitat de vida de més d'un 10% de les llars de Catalunya".

Xifres en creixement

El Programa metropolità de mesures contra la pobresa energètica ja ha aconseguit, fins ara, atendre 3.828 unitats familiars a través dels serveis socials municipals, la qual cosa representa uns 2 milions d'euros destinats al pagament de rebuts.

En aquests moments ja hi ha 12 empreses subministradores que formen part del Programa i que cobreixen pràcticament tots els consums de l'àmbit metropolità: Endesa, Gas Natural, Aigües de Barcelona, Iberdrola, Aigües del Prat, Sorea, FCC Aqualia, Aigües de Catalunya, Sabemsa, UTE Aigües de Sant Vicenç dels Horts, Som Energia i Aigües de Castellbisbal.

Més enllà de pagar els rebuts

Paral·lelament al fons d'11 milions d'euros, que es mantindrà vigent fins que se n'exhaureixi totalment la dotació, l'AMB té previst posar en marxa estratègies per donar a conèixer la problemàtica de la pobresa energètica i les solucions per fer-hi front. Així, es crearà un programa documental d'informació i formació adreçat a les persones en situació o risc de pobresa energètica, respecte a les factures, tarifes, possibilitats i recursos que ofereixen els sistemes públics assistencials i els sistemes de serveis domiciliaris d'abastament d'aigua, gas i electricitat.

També s'està preparant un programa d'auditories energètiques gratuïtes per fer a les llars beneficiàries, per determinar si, amb senzilles accions de rehabilitació, com ara millorar l'aïllament dels habitatges, es pot racionalitzar el consum energètic i evitar noves situacions de pobresa. Aquestes i altres estratègies es debatran, el proper divendres 2 de desembre, en una trobada a Santa Coloma de Gramenet entre Jaume Collboni i els alcaldes dels municipis metropolitans. Durant l'acte també es llegirà una declaració, en la qual l'AMB i els municipis es comprometen a emprendre més accions per combatre la pobresa energètica, en cas que, des de les administracions centrals, no es facin passos en aquesta direcció.

Related documents