Entra en servei un patinòdrom a l’antic camp de futbol del Parc Nou del Prat de Llobregat
| Subject: Equipaments, Parks
L’obra, cofinançada per l’AMB i l’Ajuntament, ha suposat una inversió de 2.298.618,95 €.
El nou equipament ocupa una superfície de 6.832,70 m2 i està destinat al patinatge de velocitat en línia.
L’AMB i l’Ajuntament del Prat de Llobregat han presentat aquest dissabte un nou patinòdrom a l’antic camp de futbol del parc Nou d’aquest municipi. L’obra ha comptat amb un finançament de 2.298.618,95 € que han invertit l’Administració metropolitana i el consistori. L’AMB també ha portat a terme la redacció i direcció del projecte així com l’execució de les obres en un espai verd que forma part de la xarxa de parcs metropolitans, gestionada per l’ens metropolità.
Aquest nou equipament, que compta amb una superfície de 6.832,70 m2, serà una instal·lació esportiva destinada al patinatge de velocitat en línia dins el recinte del parc Nou del Prat de Llobregat que donarà resposta a dues entitats del municipi que practiquen aquest esport a nivell internacional.
El patinòdrom està constituït per una pista exterior de competició de 200 m de corda i 6 m d’amplada, una d’entrenament de 3 m d’amplada i una pista polivalent de 20 x 40 m situada a l’interior de l’anell. A banda, hi ha un petit edifici de serveis que inclou dos vestidors, magatzems, zona d’armariets, cambra d’instal·lacions, serveis per al públic i una sala per a les entitats.
L’accés al patinòdrom es produeix per la part més propera al nucli urbà seguint un dels itineraris d’entrada al parc des de la ronda Sud, aprofitant una de les rampes prèviament existents. Des del passeig arbrat, s’ha habilitat una escala que va fins a la porta principal de l’edifici de serveis i servirà d’accés tant d’esportistes com d’espectadors o acompanyants.
L’edifici de serveis s’ha dissenyat i construït tenint en compte el Protocol de sostenibilitat de l’AMB, que incorpora indicacions que serveixen per mitigar el canvi climàtic, optimitzar l’eficiència energètica o reduir l’efecte illa de calor. Els elements més destacats són els següents:
- Porxo amb una coberta vegetal on hi ha plaques fotovoltaiques, que produiran l’energia que necessita l’edifici. La coberta, inclinada amb uns 5° de pendent, té dos tipus de vegetació –zoisia i gramínies– per tal d’assimilar-se al màxim a l’entorn.
- Aprofitament de la llum natural i aïllament tèrmic, especialment a les façanes, orientades a nord, amb la col·locació d’un bloc de vidre que assegura la protecció tèrmica i, alhora, deixa passar la radiació solar.
- Augment de 2.900 m2 d’espai verd dins l’àmbit d’actuació, fet que implica més superfície verda del parc Nou.
- Integració de la pista al parc mantenint tot l’arbrat existent al voltant d’aquesta.
El conjunt esportiu es tanca amb una reixa perimetral que l’envolta i passa per davant de les façanes de l’edifici de serveis i ajuda a integrar-lo dins el parc amb plantació d’espècies d’enfiladisses i vegetació arbustiva.
Parcs metropolitans: espais de salut, lleure i esport
La posada en funcionament del patinòdrom no és un cas aïllat dins de la Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM), sinó que forma part d’una estratègia d’implementar equipaments i instal·lacions esportives dins dels espais verds metropolitans per tal d’impulsar la salut i l’esport com a valors que aporten beneficis a la societat.
Actualment, la xarxa de parcs metropolitans disposa d’una gran quantitat i diversitat d’elements esportius de lliure accés al públic per tal de promoure l’activitat física i hàbits saludables a l’aire lliure: 12 equipaments d’entrenament per la pràctica de cal·listènia, 1 equipament per a la pràctica del parkour (parc del Riu), més de 50 de taules de ping-pong distribuïdes en diversos parcs, 13 àrees per a la pràctica del patinatge (en destaquen les àrees dels Pinetons o de la Fontsanta, i els parcs de patinatge de nova construcció), pistes per a la pràctica de voleibol (parc Nou i parc del Besòs), 38 àrees equipades amb elements de fitnes dinàmics, 9 cistelles de corfbol, un total de 85 cistelles de bàsquet i porteries de futbol.
A més, els parcs metropolitans acullen espais per a la pràctica esportiva reglada, com és el cas d’aquest nou patinòdrom, les pistes de Johan Cruyff (parc del Llobregat i parc de Can Vidalet) o centres esportius municipals (com és el cas del parc de Can Vidalet).
Related links
Where
