Arriba a Sant Boi de Llobregat SPRO, l'app per estacionar a les places de càrrega i descàrrega de la metròpolis de Barcelona

Aquesta aplicació mòbil metropolitana, que ja compta amb 84.865 usuaris actius, està destinada als professionals de la distribució urbana de mercaderies (DUM) i permet millorar i agilitzar els estacionaments en aquestes places. Amb aquesta incorporació, ja són nou els municipis metropolitans que gaudeixen del servei. A banda de Sant Boi de Llobregat, també està actiu a Barcelona, Badalona, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Gramenet. El PMMU 2019-2024, el gran full de ruta de mobilitat de l'AMB per als propers anys, també aborda l'impuls d'una DUM més sostenible i homogènia a la metròpolis

Imatge corporativa i anunci servei

SPRO, l'aplicació mòbil per a professionals que treballen a la metròpolis de Barcelona, ha arribat al municipi de Sant Boi de Llobregat. Aquesta app metropolitana, que es va activar l'estiu passat, serveix per unificar i millorar la gestió i l'estacionament a les places destinades a la distribució urbana de mercaderies (DUM) a la metròpolis de Barcelona.

A banda de Sant Boi de Llobregat, SPRO ja funciona en vuit municipis metropolitans més: Barcelona, Badalona, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Gramenet. A més, l'abast de l'app es va ampliant, i properament està previst que s'incorpori en més municipis metropolitans, com el Prat de Llobregat. L'app és gratuïta i està disponible tant per a dispositius iOS (sistema Apple) com Android.

Des que es va activar, SPRO ja compta amb més de 84.865 usuaris actius i s'ha descarregat 89.763 vegades. Des de l'inici del servei, el nombre d'operacions mensual ha anat augmentant progressivament. En total, sense considerar Barcelona, el 1r trimestre d'aquest any es van realitzar 80.8988 operacions. L'any 2020 es va tancar amb 53.587 operacions.

Amb el desplegament d'aquesta app, l'AMB dona resposta a la reivindicació històrica del sector per avançar cap a l'harmonització de les condicions de càrrega i descàrrega a la metròpolis de Barcelona. "Aquest instrument dona resposta a una demanda històrica dels transportistes: tenir una única app per moure's pels diferents municipis de la metròpolis de Barcelona", explica el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, que també ha recordat la gran demanda generada en aquest àmbit a conseqüència de la crisi de la covid-19 i l'impacte en la mobilitat i la qualitat de l'aire.

La distribució urbana de mercaderies (DUM) representa una part important del trànsit diari de les ciutats (20 % del volum del trànsit i 40 % del volum de contaminació), i ha crescut amb l'impuls del comerç electrònic i, molt especialment, durant aquest temps de pandèmia. És l'última part de la cadena de subministrament i té una importància especial, ja que l'activitat econòmica de les ciutats en depèn en gran  mesura. "És important implementar-la de la manera més eficient possible per generar el mínim d'afectacions al trànsit urbà i a la qualitat de vida de la ciutadania; molt especialment, en l'anomenat últim quilòmetre de la DUM, que és el lliurament al client final o al comerç detallista", exposa Poveda.

Per la seva part, l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, afirma que "aquesta aplicació mòbil permetrà a les persones de la ciutat que treballen en el sector del transport fer un ús unificat i, per tant, molt més còmode, dels estacionaments de càrrega i descàrrega als municipis metropolitans". "A més", afegeix, "una gestió eficient del servei ajudarà a descongestionar la circulació de vehicles al nucli urbà i facilitarà una mobilitat més sostenible".

Al municipi de Barcelona, SPRO ha substituït l'antiga app areaDUM, que s'utilitzava per gestionar l'estacionament a les places de càrrega i descàrrega de Barcelona ciutat. SPRO presenta més usabilitat, així com la possibilitat de rebre alertes personalitzades, entre altres funcions.

Funcionament de SPRO

L'app metropolitana SPRO es pot fer servir de manera intuïtiva i segura. Permet activar l'estacionament a les places DUM en pocs passos, de manera que els usuaris puguin gaudir de 30 minuts d'aparcament gratuït i fer la càrrega i descàrrega amb comoditat. Només cal seleccionar l'àrea i indicar a l'app el codi DUM de la zona, que es troba en un senyal vertical.

En el cas de Sant Boi, amb l'arribada de la nova app el temps màxim per estacionar passarà de 20 a 30 minuts. Pel que fa als horaris de càrrega i descàrrega, seguiran essent els mateixos que ja estaven vigents. D'altra banda, l'usuari pot configurar l'app per rebre alertes personalitzades; per exemple, pot fer que li enviï una notificació quan se li estigui acabant el temps d'estacionament regulat.

SPRO també permet localitzar les places DUM de manera senzilla gràcies a un sistema de geolocalització i consultar la previsió d'ocupació i els horaris de regulació de cada zona. Així mateix, es poden consultar fàcilment totes les operacions realitzades i les dades del vehicle que s'ha fet servir, ja sigui amb un compte personal o amb un compte d'empresa.

Al municipi de Barcelona, SPRO incorpora un sistema predictiu de disponibilitat de places lliures d'estacionament regulat per ajudar els usuaris a trobar una plaça de càrrega i descàrrega en superfície. Només cal introduir-hi la destinació i l'hora prevista d'arribada, i l'app mostra sobre el mapa la predicció de disponibilitat de places als diferents trams. Aquesta funció, que actualment només està activa a Barcelona ciutat, s'implementarà als altres municipis metropolitans a mesura que s'hi vagi consolidant l'ús de l'app.

Com començar a utilitzar SPRO

Donar-se d'alta a SPRO és molt fàcil. Només cal omplir un senzill formulari a la mateixa aplicació, o registrar-s'hi a través de la pàgina web de l'AMB.

A més, si ja es disposava d'un usuari registrat a l'antiga app areaDUM de Barcelona, es podrà iniciar sessió amb la mateixa contrasenya. SPRO també ofereix la possibilitat de crear un compte d'empresa, que poden utilitzar múltiples usuaris sempre que l'administrador els en doni els permisos necessaris. En aquest cas, el registre s'ha de fer a través de la pàgina web esmentada.

El PMMU 2019-2024 i la distribució urbana de mercaderies

El PMMU 2019-2024, el gran full de ruta de la nova mobilitat metropolitana realitzat per l'AMB, preveu diverses propostes per a una distribució de mercaderies més sostenible. A banda de l'app metropolitana SPRO, el PMMU 2019-2024 també proposa, entre altres mesures, l'impuls de serveis de microplataformes de DUM i de la ciclologística, per fer la distribució d'últim quilòmetre en bicicleta.

Related documents
Related links