Col·laboració amb Toulouse

| Subject: International Relations

Signatura d'acord entre l'AMB i l'àrea metropolitana de Toulouse

Una delegació de Toulouse Métropole, l'àrea metropolitana de la ciutat francesa de Toulouse (796.000 habitants), encapçalada per l'alcalde i president Jean Luc Moudenc, ha visitat avui l'AMB (3,3 milions d'habitants) i s'ha reunit amb el vicepresident de l'Àrea d'Internacional i Cooperació Ernest Maragall amb motiu de la signatura d'un acord de col·laboració entre les dues administracions.

L'objectiu d'aquest acord és treballar conjuntament desafiaments prioritaris a la governança metropolitana en el terreny econòmic, social i mediambiental, en el marc de l'Agenda urbana europea, així com mantenir una comunicació periòdica sobre temes d'interès mutu, corresponents a les prioritats dels dos territoris:

  • Planificació i gestió de la mobilitat i del transport sostenible.
  • Qualitat de l'aire i adaptació al canvi climàtic.
  • Gestió de residus.
  • Biodiversitat.
  • Sobirania energètica i climàtica.
  • Millora i gestió dels espais públics.
  • Desenvolupament social.
  • Nous sectors econòmics (bio-indústria, alimentària, indústria 4.0, etc.).
  • Innovació i intel·ligència artificial i digital.
  • Economia circular i sobirania alimentària.
  • Turisme de qualitat i millora de l'atractiu metropolità

Durant l'acte de signatura, el vicepresident de l'Àrea d'Internacional i Cooperació de l'AMB, Ernest Maragall, ha destacat que "es tracta d'un acord històric que signem els dos governs metropolitans, que són els motors econòmics i d'innovació de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània". I ha afegit: "Aquest és un acord que permetrà impulsar nous projectes conjunts, i volem que sigui extensible als municipis metropolitans i a altres actors econòmics, de l'àmbit de la recerca i socials."

Maragall també ha destacat que "un dels primers resultats d'aquest acord és la carta conjunta que el president Moudenc i jo hem signat avui demanant als presidents de RENFE i de la SNCF que prioritzin l'enllaç ferroviari entre Toulouse i Barcelona i que permetrà intercanvis entre empreses, turistes o persones que van a una capital o a l'altra per motius personals o professionals".

Per la seva part, el president de Toulouse Métropole, M. Jean-Luc Moudenc, ha declarat que “l'acord que avui signem amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona és de caràcter estratègic ja que permet reforçar la cooperació entre els nostres dos territoris. Reforcem els nostres llaços per facilitar les relacions entre els principals actors econòmics presents a banda i banda dels Pirineus, per afavorir així la innovació en àmbits crucials, com la salut, per exemple”.

Amb aquest acord, les nostres dues metròpolis posen en comú les seves experiències i continuaran aquests intercanvis enriquidors, que ens permetran estalviar temps i augmentar l'eficiència a l'hora d'afrontar els grans reptes que es plantegen”, ha apuntat Moudenc. “Volem accelerar la fluidificació i descarbonització dels nostres trajectes, millorar la qualitat de l'aire, lluitar contra l'escalfament global i, en general, crear condicions de vida cada cop més agradables per als nostres conciutadans”, ha afegit.

En línia amb el que ha expressat el vicepresident Maragall, Moudenc ha apuntat que “la primera realització d'aquest acord és demanar conjuntament a SNCF i RENFE la restauració de la línia directa de ferrocarril que uneix les nostres dues ciutats”.

Després de la signatura de l'acord, la delegació ha visitat diversos punts representatius de les polítiques de l'AMB. Pel que fa a la infraestructura verda metropolitana, ha passat per la renaturalització del riu Besòs i el passeig de Can Salzereda, a Santa Coloma de Gramenet. Més tard, ha vist de primera mà el centre de control de la ZBE Rondes BCN que està a la seu d'AMB Informació.

Les metròpolis de Barcelona i Toulouse han pogut col·laborar i portar a terme diferents projectes. Les dues són membres actius de la xarxa d'Autoritats Metropolitanes Europees (European Metropolitan Authorities, EMA), liderada per l'AMB. A més, participen a l'EIT Urban Mobility, una iniciativa de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia, amb l'objectiu de contribuir a fer les ciutats més acollidores i convertir-se en la principal iniciativa europea de transformació de la mobilitat urbana, i mantenen vincles econòmics, socials i culturals.
Toulouse Métropole, creada l'any 2015, agrupa 37 municipis associats amb l'objectiu d'elaborar i dirigir conjuntament un projecte comú de desenvolupament urbà i d'ordenació del territori. Les seves competències inclouen aigua i sanejament, mobilitat, residus i neteja, desenvolupament econòmic, medi ambient, habitatge, esports i lleure, política local, solidaritat, urbanisme, xarxa viària, vida associativa, Europa i relacions internacionals.

Where
Marker
Seu de l'AMB Barcelona