Entorn del Museu Torre Balldovina

La recuperació de l’espai públic de l’entorn dona continuïtat a una primera fase d’ampliació i remodelació del museu. La nova plaça fa de ròtula entre la plaça Pau Casals i els edificis del voltant i s’estén per superar les barreres prèvies i els desnivells mitjançant grades, graons i rampes de formigó.


 

Vista general de l'intervenció
Foto: Jeroen Van Mieghem
Technical details
  • Project date:
    February 2018
    Start work date:
    --
    End work date:
    --
    Work execution date:
    April 2020
    Municipality:
    Santa Coloma de Gramenet
    Area:

    3.720 m2

    Cost:
    1.264.644 €
  • Project management:
    Claudi Aguiló Riu, Eva Pagés (AMB)
    Works management:
    María Sánchez (AMB)
    Collaborators:
    EQUIP AMB: Carles Español, Francesc Germà, Ainhoa Martínez, Mireia Monràs, Cati Montserrat, Daniel Vázquez
    EQUIP EXTERN: BIS structures
    Contractor:
    Copisa
Awards and acknowledgments

Seleccionada, Premis Catalunya Construcció 2021

Financing

AMB

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

 

Description

Aquesta actuació prioritza el tancament de l’envolupant de la primera fase d’ampliació i remodelació del Museu Torre Balldovina, que cobria les restes arqueològiques del Molí d’en Ribé. Es recupera un espai públic anteriorment tancat i s’incorpora el reconeixement d’aquest patrimoni de la indústria artesana agrícola al programa museístic.

La divisió del projecte global en fases permet adaptar les actuacions a les necessitats i capacitats econòmiques de cada moment.

El projecte accepta el gran desnivell que separa diagonalment la plaça de Pau Casals i els jardins de la Torre Balldovina, que permetia el funcionament del molí fariner d’origen baixmedieval mogut per aigua. L’edifici que el cobreix formalitza una nova plaça que funciona com a ròtula i s’estén per articular les barreres prèvies en cada un dels seus límits, mitjançant elements prefabricats, grades, graons i rampes de formigó. Una nova rampa accessible obre un camí a l’antic hipogeu-refugi.
 

Where