Bassa d'amfibis al parc del Pi Gros

| Subject: Biodiversity, Parks

Nou recurs educatiu i de biodiversitat als parcs metropolitans

Bassa amfibis

Des del 10 de juny ja està disponible com a com a recurs educatiu la nova bassa d'amfibis del parc del Pi Gros. El nou equipament es va poder visitar durant la celebració del Dia del Medi Ambient, una jornada de sensibilització ambiental adreçada a les famílies i organitzada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts amb la col·laboració de l’AMB. Durant tot el dia es van dur a terme diverses activitats que volien ser una mostra de tot el que han treballat els alumnes d'alguns centres educatius del municipi a través de projectes participatius basats en la metodologia d’aprenentatge servei (ApS).

Entre les diverses propostes, n'hi havia una de dedicada al descobriment de la bassa d’amfibis. Els participants van poder conèixer la importància de la creació de la bassa en relació amb la millora de la biodiversitat del parc i van descobrir la fauna que ja comença a habitar-la. A més, van poder observar algunes espècies d’amfibis, com el capgròs de gripau comú i el capgròs de gripau corredor, i algunes larves de libèl·lules.

La creació d’aquest nou equipament del parc està associada al projecte participatiu “Creació d’una bassa d’amfibis al parc del Pi Gros”, que han dut a terme els alumnes de 4t de primària de l’Escola Sant Jordi durant aquest curs i l’anterior. El curs passat es va fer un aprenentatge previ a la creació de la bassa, en què els joves van conèixer el futur espai, que seria una petita extensió de la riera de Sant Josep amb aigua permanent tot l’any i on ja hi havia presència d’alguns amfibis.

Durant el mes de maig del 2023 es van fer les obres de la bassa amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Herpetologia. Es van plantar més de 80 plantes aquàtiques de diverses espècies com el lliri, la menta d’aigua i l’asprella. Aquesta actuació s’emmarca dins el Pla de millora de la biodiversitat de l’AMB i té com a principal objectiu donar refugi als amfibis, un grup faunístic molt amenaçat per la pèrdua d’hàbitats aquàtics i que aporta molts beneficis socioambientals com, per exemple, el control de la proliferació de mosquits.

Amb el pas del temps, a la bassa serà possible observar amfibis protegits com el tòtil i la granota verda, i també altres espècies com libèl·lules, ocells i petits mamífers que s’hi apropen a beure. 

La bassa d'amfibis serà també un nou espai participatiu al parc del Pi Gros; un punt de trobada per a centres educatius, famílies i la ciutadania, on es podran realitzar activitats educatives relacionades amb aquest ecosistema, es duran a terme actuacions de manteniment (plantacions, creació de petits refugis, etc.) i es farà seguiment de la presència de fauna.

Related facilities
  • Imatge del parc
    Municipalities:
    Sant Vicenç dels Horts
    Inauguració:
    1990
    Superfície:
    118.386 m2
Where
Marker
Parc del Pi Gros Bilbao, 1, 08620, Sant Vicenç dels Horts