Foment de la nidificació del corriol camanegre
Accions per reduir els principals impactes negatius sobre els nius
Technical details
-
- Subjects:
- Beaches
-
- Publication date:
- May 2015
-
- Status:
- En curs
-
- Type / Subtype:
- Projectes de biodiversitat / Platges
-
- Municipality:
- Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Sant Adrià de Besòs, Viladecans
Gallery
Descripció
El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és una espècie que nidifica en algunes de les platges de Catalunya. S'alimenta d'insectes i de les seves larves, de petits crustacis, mol·luscs i poliquets, i fins i tot de petits fragments d'algues.
La població catalana és d'unes 1.650 parelles, però la majoria, al voltant del 90 %, es concentren exclusivament al delta de l'Ebre. En canvi, a la resta del litoral català, la població és reduïda i molt sensible als impactes vinculats a les platges (neteja mecanitzada, destorbs humans, atacs i destorbs de gossos, depredació de rates, etc.). Per tot això, és una espècie protegida a diferents nivells legals i també és a l'annex I de la Directiva Aus de la Unió Europea.
L'AMB vol impulsar diferents accions encaminades a reduir els principals impactes negatius (destorbs humans i de gossos, alteració i empobriment d'hàbitat...) sobre els nius. Algunes de les accions són afegir cordons perimetrals de protecció a les zones dunars, fer la neteja manual en algunes zones de sorra i crear cubetes de deflació a la rereduna per garantir zones tranquil·les, sorrenques i de vegetació escadussera, entre d'altres.
Objectius
- Evitar l'extinció de l'espècie a les platges de l'AMB.
- Potenciar la població actual i incrementar el nombre de parelles reproductores i d'exemplars hivernants.
- Minimitzar els destorbs i la depredació per part d'animals de companyia o d'espècies comensals.
- Aprofitar el valor pedagògic i naturalista d'aquesta actuació per donar a conèixer els trets biològics essencials del corriol camanegre.
- Introduir les dades al Projecte Nius, liderat per l'Institut Català d'Ornitologia.