Enjardinament del MHIC

Back
Imatge d'un dels espais del jardí
Robert Ramos

La intervenció vol donar resposta als diferents usos que es faran en aquest espai, tenint en compte que alguns són esporàdics o només es fan en una època concreta de l'any.  

Technical details

Project date:
June 2014
Start work date:
--
End work date:
--
Work execution date:
June 2017
Municipality:
Sant Adrià de Besòs
Area:
3.000 m²
Cost:
116.088 €
Authors:
Mireia Rubio, Mireia Fernández (Y paisatge)
Collaborators:
Xavier Rubio
Contractor:
Talio

Description

La proposta vol donar un tractament plural que permeti compatibilitzar els diferents usos que es faran al jardí del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MHIC), tenint en compte que alguns són esporàdics al llarg de l'any o puntuals en una època concreta (com el pessebre vivent), la qual cosa no hauria d'hipotecar la intervenció o l'ús que se'n pugui fer. Tot i estar situat en una zona on predominen les indústries i els equipaments, com els camps d'entrenament del Club de Futbol Espanyol, ubicats just al costat, també hi ha una zona d'habitatges propers entre el carrer Verneda i el carrer Zorrilla, i les persones que hi viuen podrien ser usuàries de l'espai.

Així doncs, es concep com un parc de joc, on les famílies puguin trobar una oferta interessant i adaptada per a tots els membres, compost per un centre cultural (el museu, amb exposicions permanents i itinerants), un espai de repòs on seure tranquil·lament (àmbit del bar) i una zona d'esbarjo (àrea de jocs, on els infants trobaran indrets que els despertin la imaginació). En aquest sentit, es planteja la intervenció amb elements tous i es defugen, sempre que sigui possible, les estructures rígides.

Es treballa amb estructures de salze viu o sec (vímet) per generar espais de jocs no dirigits, on la imaginació dels nens serà la que guiarà el seus jocs. El vímet es farà servir per crear àmbits encerclats amb aquest material, que tindrà alçàries entre 1,20 i 1,60 m. Aquests cercles són oberts, amb entrades i sortides, en alguns casos reduïts a arcs que marquen un àrea de joc. El salze viu el trobem en forma de cabanes, que varien el seu aspecte al llarg de l'any amb presència o no de fulles, i que se situen entremig d'un bosquet que es crea a la part superior del parc.