Cedre de l'Himalàia

Categories: Vegetació singular

Municipalities: Cornellà de Llobregat

Cedre

Arbre majestuós que pot arribar fins a 60 metres d'alçària

Nom científic: Cedrus deodara
Família: pinàcies
Alçària: 12 metres
Edat estimada: 39 anys (2018)

Denominació:

Castellà: cedro del Himalaya
Anglès: himalayan cedar

Port:

Arbre majestuós que pot arribar fins a 60 metres d'alçària. Té una capçada de forma cònica i es diferencia de la resta de cedres pels branquillons joves, que queden penjant.

Escorça:

És llisa, amb escames i de color gris fosc.

Fulles:

En forma d'agulla (fulles aciculars) i d'un color verd fosc. Les fulles són més grans que la dels altres cedres, fan entre 3 i 5 cm, i s'agrupen formant una mena de pinzells.

Floració:

De setembre a novembre. Les flors masculines, d'un color marró vermellós, s'agrupen un forma de raïm allargat. Les flors femenines són de color verd grisenc i tenen forma de con.

Fruit:

Pinyes còniques, una mica arrodonides, que es disposen verticalment sobre les branques. Són de color marró vermellós i maduren a la tardor del segon any.

Origen i hàbitat:

Originari de l'Afganistan i del nord-oest de l'Himàlaia.

Usos:

Es planta com a arbre ornamental. La seva fusta és de bona qualitat, de gra fi i olor forta. És molt resistent a la putrefacció. La fusta s'utilitza sobretot en construcció i en fusteria de luxe. Se n'extreu una essència utilitzada en perfumeria i de propietats antisèptiques.

Saps què?

El nom específic, Cedrus deodara, deriva del terme sànscrit devadara, que significa "arbre dels déus". El cedre de l'Himàlaia era venerat per la majestuositat i per la incorruptibilitat de la fusta, amb la qual s'elaboraven objectes sagrats.

Related publications
Related facilities