Retirada de plantes invasores

| Subject: Beaches

S'han extret 5.000 kg de plantes de diferents espècies

Un operari retirant plantes invasores de les dunes de la platja

Aquesta setmana ha finalitzat la cinquena campanya de retirada de vegetació invasora de les dunes a les platges metropolitanes del delta del Llobregat. Enguany s'han extret 5.000 kg de plantes de diferents espècies, principalment Arctotheca calendula i Carpobrotus sp. La retirada s'ha fet majoritàriament a mà per minimitzar l'impacte en la vegetació i la fauna autòctones.

L'actuació ha durat 3 setmanes. S'ha efectuat a la primavera perquè és el moment de floració d'aquestes plantes, i així és més fàcil identificar-les. A més, si es fa abans que fructifiquin, s'evita la presència de llavors a la sorra que germinarien l'any vinent.

La vegetació invasora està formada per espècies alienes als nostres ecosistemes que no tenen depredadors o competidors i, per tant, s'estenen sense control i acaben cobrint la superfície de les dunes. Aquest fet impedeix el creixement i el desplaçament de diverses espècies autòctones, i això acaba afectant totes les espècies de fauna que en depenen. A més, algunes d'aquestes plantes suposen una molèstia considerable per als usuaris de la platja, a causa de les llavors espinoses.

La campanya de retirada es porta a terme anualment des de 2015 i també a través del projecte Dunes Híbrides. Des que va començar, s'han retirat uns 112.000 kg de plantes invasores.

Related documents