Neteja de platges pels temporals

| Subject: Beaches, Waste

S'han retirat de manera progressiva 50.000 kg de residus, la majoria d'origen vegetal

Després dels darrers temporals ha tingut lloc una arribada massiva de residus a les platges metropolitanes durant pràcticament una setmana. Aquests residus han estat transportats per les onades des de mar endins fins a la sorra de la platja, on s'han anat acumulant amb els de les zones adjacents a la desembocadura del Besòs procedents de rius i rieres al municipi de Sant Adrià de Besòs.

Els equips de neteja del Servei de Gestió de Platges de l'AMB han recollit, diàriament i de manera progressiva, aquestes restes. Les tasques s’han allargat uns deu dies, fins que les platges han quedat completament netes. 

 

 

Retirada de 50.000 kg de residus

Majoritàriament, la composició d’aquestes acumulacions és d’origen vegetal, tot i que a les platges de Sant Adrià de Besòs, del Litoral i sobretot del Fòrum van arribar també tones de residus d’altres orígens.

En la retirada, es va aplicar el protocol per a la valorització ambiental de restes vegetals, que consisteix a separar de manera manual els residus d'origen inorgànic (llaunes, plàstics, pneumàtics, etc.). Un cop retirats, es deixen reposar uns dies perquè s'assequin i així s'emportin la mínima quantitat de sorra possible. Les restes orgàniques, com ara canyes, troncs o branques, es retiren amb maquinària especial; concretament, amb uns tractors amb pinces (també per evitar agafar sorra), i es traslladen a una planta de compostatge de l'AMB.

L’estimació de la quantitat recollida a les platges de Sant Adrià, del Litoral i del Fòrum és d’uns 35.000 kg de restes vegetals i 15.000 kg de residus inorgànics.

L'arribada massiva de residus és un fet molt habitual després d'episodis de pluja (en aquest cas, es van apropar als 100 l/m2 en alguns indrets de la conca del riu Besòs), especialment després d'un període de pluges minses, ja que els residus s'acumulen a les lleres dels rius, com el Besòs i les rieres tributàries. 

Where
Marker
Platja del Litoral Sant Adrià de Besòs
Marker
Platja del Fòrum Sant Adrià de Besòs