ZBE Rondes de Barcelona

| Subject: Pollution, Sustainable Mobility

Es presenta una proposta d'ordenança per posar en marxa la zona de baixes emissions

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat la proposta d'ordenança que permetria la posada en marxa, el primer dia de l'any 2020, de la zona de baixes emissions (ZBE Rondes de Barcelona), coincidint amb el decret de situació d'emergència climàtica a Barcelona.

Els ajuntaments de l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat també estan tramitant ordenances amb la mateixa finalitat. Aquestes ordenances, coordinades per l'AMB, tenen la finalitat de reduir la contaminació ambiental i preservar i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública.

El darrer informe d'avaluació de la qualitat de l'aire de l'Agència de Salut Pública de Barcelona xifra en més de 350 les morts per un excés de contaminació el 2018 a Barcelona. La ZBE Rondes de Barcelona serà la primera de l'Estat on s'aplicarà aquesta mesura, que ja funciona a ciutats europees com Londres, Berlín, Amsterdam o Roma, entre d'altres.

Afectació diària de prop de 115.000 vehicles

Les propostes d'ordenança que estan sent coordinades per l'AMB estableixen que la restricció es produeixi en la franja horària compresa entre les 7 i les 20 hores en dies laborables (de dilluns a divendres). A la nit, els caps de setmana i els festius la circulació no estarà restringida.

En aquests moments, un 15 % dels vehicles que circulen per l'àmbit ZBE Rondes de Barcelona no tenen el distintiu de la DGT, dels quals més d'un 64 % són turismes, un 17 % furgonetes i un 12 % camions.

La restricció de la ZBE Rondes de Barcelona afecta uns 115.000 vehicles cada dia. Concretament, d'aquests 115.000 vehicles es calcula que 85.000 són cotxes i 30.000 són motos.

Presentació de la proposta d'ordenança

La proposta d'ordenança que ha elaborat el govern municipal de Barcelona ha estat presentada avui per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un acte al Saló de Cròniques, on també hi han assistit el conseller de Territori, Damià Calvet; la consellera de Salut, Alba Vergés; el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, i els alcaldes d'Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs, els municipis integrants (totalment o parcialment) de la ZBE Rondes de Barcelona.

Durant la presentació, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, ha recordat que "la ZBE Rondes de Barcelona és una mesura fonamental, que complementarà la feina que l'AMB du a terme des de fa anys per millorar la qualitat de l'aire a la metròpolis. Aquesta mesura inclou, entre altres elements, la renovació de la flota de transport públic amb vehicles menys contaminants i la T-verda metropolitana, que ha permès que gairebé 5.000 usuaris ja hagin donat de baixa els seus vehicles privats a canvi de tres anys de transport públic gratuït. La tarifa plana per a la ciutadania de la segona corona i les línies de Bus exprés i Metrobús són altres fites importants en la nostra lluita contra la contaminació atmosfèrica i per a la millora de la salut de la ciutadania".

La iniciativa s'emmarca dins de l'acord institucional entre la Generalitat de Catalunya, l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, amb l'objectiu, entre d'altres, de reduir en els propers 15 anys un 30 % de les emissions a l'atmosfera de contaminants d'efecte local, principalment NO2 i PM10.

Related documents
Where
Marker
Ajuntament de Barcelona Plaça de Sant Jaume, 1, 08002, Barcelona Saló de Cròniques