Consum responsable, també per Nadal

| Subject: Consumption, Sustainability

Recomanacions per gaudir d'un Nadal més sostenible

Regals

Durant les festes nadalenques és més difícil ser un consumidor responsable, ja que són les dates tradicionalment més consumistes de l'any, en què s'incentiva l'adquisició de tota mena de regals. El Compartim un Futur us vol donar algunes idees perquè les vostres compres tinguin un impacte positiu. Esperem que les aprofiteu i que gaudiu d'un Nadal més sostenible:

  1. Feu regals no materials: un sopar, una escapada de cap de setmana, un curs de fotografia... El mercat us ofereix centenars de possibilitats per regalar experiències.
  2. Reduïu el nombre de regals, així també podreu augmentar-ne la qualitat. Hi ha diferents opcions per aconseguir-ho: organitzar un "amic invisible", fer regals conjunts amb altres persones, fer rodes d'intercanvi d'objectes...
  3. Regaleu objectes que us ajudin a evitar els residus diaris: cistelles, bosses o carretons per fer la compra, ampolles per beure aigua (hi ha models molt sofisticats!), carmanyoles per al menjar, embolcalls per als entrepans, bosses per desar el pa, compostadors per fer adob a casa amb matèria orgànica, iogurteres...
  4. Regaleu aliments de proximitat o d'empreses amb valor afegit. Hi ha moltes alternatives per regalar als més gourmets, com per exemple les melmelades d'Es-Imperfect, una marca d'una iniciativa contra el malbaratament alimentari, els vins i olis de L'Olivera, una cooperativa d'integració social, o les galetes d'El Rosal, elaborades per persones amb discapacitats o trastorns mentals.
  5. Feu servir menys paper de regal: reserveu una capsa gran (o una per a cada membre de la família) plegada durant l'any, així quan arribi Nadal podeu desplegar-la i posar-hi els regals sense embolicar. També podeu amagar-los entre encenalls o boles de paper de diari. Una altra opció és embolicar els regals amb roba, com fa la tècnica japonesa furoshiki: s'emboliquen els paquets amb un tros de tela i diversos sistemes de nusos per donar un valor afegit a l'obsequi.
En qualsevol cas, sempre caldrà que feu servir criteris de consum responsable quan aneu a comprar regals:

Sabeu com fer un consum responsable?

Related documents