"Fanny Pack Switch" i "Foampot": els objectes guanyadors del segon concurs social d'idees per reciclar armilles de Lesbos

| Subject: International Cooperation

Una ronyonera elaborada amb tela i corretja d'ajustament amb doble funció d'ús i, la transformació de l'escuma de les armilles salvavides per convertir-la en un material moldejable han estat les idees guanyadores d'aquesta edició. Els finalistes han estat una bossa aïllant per mantenir les begudes a temperatura per a la seva conservació. I una barret multicolor fet amb retalls cosits de teles d'armilles salvavides. Els autors dels treballs guanyadors seran premiats amb una visita a Lesbos durant el segon semestre de 2019. Les propostes de reutilització han estat presentats per estudiants del primer curs de Producte de l'Escola Superior de Disseny IED Barcelona.

Fanny Pack Switch

Ja es coneixen els objectes guanyadors i els finalistes del Segon Concurs Social d'Idees per donar un nou ús a les armilles salvavides acumulades a l'illa grega de Lesbos.
La convocatòria d'enguany ha considerat dues categories. La primera es basa en la viabilitat del projecte, mentre que la segona en prioritza la creativitat. Tant els productes guanyadors com els finalistes han estat presentats per estudiants del primer curs de Producte de l'Escola Superior de Disseny IED Barcelona.

Projectes guanyadors:

  • Fanny Pack Switch és la proposta guanyadora de la modalitat A, presentada per l'alumna Gabriela Serrano. Es tracta d'una ronyonera elaborada amb tela i corretja d'ajustament  amb doble funció d'ús: quan està desplegada, serveix com a bossa per portar efectes personals, i es converteix en un cinturó per a documentació o diners, ja que es pot plegar i fixar amb un botó a pressió.
  • Foampot és la idea guanyadora de la modalitat B, presentada per l'alumne Vittorio Lombardo. El projecte proposa la transformació de l'escuma de les armilles salvavides, la qual, amb altres productes es converteix en un material moldejable amb què es poden fer diferents utensilis, com per exemple la creació d'un test per a plantes, amb el pes simbòlic d'acollir una nova vida.
Projectes finalistes:
  • Save Message Ice Bag és l'objecte finalista de la modalitat A. Es tracta d'una bossa aïllant feta amb diversos elements de les armilles salvavides. Aquest producte l'ha presentat l'alumne Jingchuang Yang i té la funció de mantenir les begudes a temperatura per a la seva conservació. 
  • Ango és el producte finalista de la modalitat B, presentat per Natàlia Roca Jornet. Es tracta d'un barret multicolor fet amb retalls cosits de teles d'armilles salvavides
Els autors dels treballs guanyadors seran premiats amb una visita a Lesbos durant el segon semestre de 2019 per conèixer la realitat de l'illa i interactuar amb l'equip del taller de confecció gestionat per l'ONG local Lesvos Solidarity, amb la presentació dels seus projectes i  la participació en l'elaboració d'un estudi productiu.

Les dues propostes finalistes i els dos projectes guanyadors han estat escollits per un jurat tècnic format per Jordi Voltas, sotsdirector i cap d'estudis de Grau de l'Escola Superior d'Enginyeria Industrial de Terrassa; Martina Kontoleontos, tècnica de l'ONG Lesvos Solidarity, el refugiat sirià Amir; Joan Carles Fernández, cap de secció de Prevenció en Gestió de Residus de l'AMB; Maria Peix, cap del Servei de Cooperació AMB, i Anna Celda, artista plàstica vinculada al mateix servei. S'han valorat els projectes tenint en compte criteris de qualitat tècnica, factibilitat de producció, viabilitat de comercialització i creativitat.

1a edició del concurs: dels 22 projectes participants al pla de comercialització de 18 objectes útils a l'àrea metropolitana

La primera edició va ser tot un èxit de participació. Es van valorar un total de 22 projectes tenint en compte factors com la factibilitat en la producció, la viabilitat comercial, la creativitat i l'autenticitat de la proposta.

Els dos projectes guanyadors van ser el "Clauer salvavides", dissenyat per Álvaro Insenser i Roger Vendrell, i "Valiente para emigrar", una màrfega plegable elaborada per Iliamite Bonfil.

Els tres alumnes de l'Escola Massana de Barcelona van viatjar a l'illa de Lesbos a principis del mes d'octubre, on van conèixer el procés de confecció d'aquestes armilles, el taller on es produeixen i alguns camps de refugi. Tots tres va tenir l'oportunitat de veure in situ el cementiri d'armilles de Molivos amb la doble connotació que significa: armilles que han salvat milers de vides però que a posteriori comporten un problema important de sostenibilitat ambiental, amb una quantitat acumulada que supera les 450.000 unitats. Des de principis del 2018, s'han reciclat més de 2.000 armilles procedents dels diferents abocadors de Lesbos gràcies al programa de Lesvos Solidarity.

Actualment, els 2 productes guanyadors d'aquest alumnat es continuen confeccionant al taller de Lesvos Solidarity, a Mitilene, i es comercialitzen en diferents punts, tant a Grècia com als països nòrdics. En total s'hi estan produint un total de 18 productes, en un procés productiu que vincula un total de 80 persones, un 80% de les quals són refugiades i un 20% són locals. Els diners derivats de la venda d'aquests productes serveixen per sufragar les despeses d'aquesta entitat (sou dels treballadors i treballadores, lloguer del local, subministraments i altres despeses).

En aquests moments, l'AMB està elaborant un pla de comercialització d'aquests productes perquè es puguin vendre en el territori metropolità. En un futur proper, aquests objectes útils es podran adquirir en diferents entitats i botigues de la metròpolis de Barcelona.

Concurs social d'idees: explicació i context

El Concurs Social d'Idees està vinculat al projecte Reciclatge a Lesbos: una estratègia per garantir els drets de les persones refugiades i els drets ambientals,  a través d'una estratègia social de reciclatge de residus, que són producte de la crisi humanitària del refugi. En aquest procés hi participen persones refugiades i de la comunitat local d'aquesta illa del mar Egeu.

A més, es treballa la sensibilització envers la situació del refugi a la Mediterrània i la conscienciació de l'alumnat del territori metropolità a través de la seva implicació, en què el coneixement i la creativitat tenen una funció social posterior.

Aquest projecte forma part del compromís de l'AMB amb el refugi a la Mediterrània. Durant el mandat 2015-2019 s'ha donat suport als països de la Mediterrània oriental que estan acollint (Grècia, Turquia, el Líban i Jordània), especialment en projectes centrats en els drets dels refugiats i sostenibilitat ambiental (aigua i residus). A més, també s'està treballant a Síria, un país que on hi ha el principal focus del refugi a la Mediterrània. El 51 % dels recursos dels projectes s'han destinat en aquests territoris.

Related documents