Tortugues marines a Viladecans

| Tema: Playas

Es va localitzar una posta de 103 ous

Aquest estiu s’ha produït un increment de nidificacions de tortuga babaua a les costes catalanes. Concretament, el passat 14 d’agost es van detectar a la platja de Viladecans petites tortugues sortint de la sorra i caminant cap al mar. No es tenia constància de la posta. Quan van arribar els experts de la Fundació CRAM van poder comptabilitzar 103 ous i van observar l’eclosió de 45 exemplars, la resta probablement ja s’havien desplaçat cap al mar.

Amb aquesta posta, ja són tres les tortugues que han nidificat a les platges metropolitanes els darrers anys. La primera va ser el 2019 a Castelldefels i després l’any 2020 a la platja de la Mar Bella. 

La tortuga babaua és la tortuga marina més abundant al mar Mediterrani tot i que la seva distribució és ben àmplia. També habiten a l’Atlàntic, el Pacífic i l’Índic. Aquesta espècie passa la major part de la seva vida en aigües costaneres poc profundes i només les femelles s’acosten a la platja emergida per nidificar. Aquest fet acostuma a passar entre els mesos de juny i juliol, moment que coincideix amb la màxima afluència de públic a les platges metropolitanes.

Grècia és la zona de nidificació principal al mediterrani. No obstant això, es creu que a causa de l’increment de les temperatures derivades del canvi climàtic, les tortugues s’estarien desplaçant buscant nous indrets per a la posta. La temperatura de la sorra durant el període d’incubació, és un factor molt important per a aquesta espècie, ja que determina el sexe dels descendents. La temperatura òptima del niu per al naixement del 50 % de mascles i el 50 % de femelles estaria al voltant dels 29º. Si la temperatura del niu és superior, el percentatge de femelles seria superior. És per aquest motiu que es creu que les tortugues busquen trobar espais amb la temperatura adient per obtenir aquest rang idoni i evitar la feminització de l’espècie. 

 

Com actuar si trobem una tortuga a la platja

La tortuga babaua és una espècie que probablement veurem cada cop més sovint a les nostres platges durant la temporada d’estiu. Per aquest motiu, és molt important saber com actuar per tal de no interferir en els seu cicle vital. 

Si observem una tortuga a la platja, el seu rastre o petites tortugues:

  • Cal trucar al 112
  • No s'han de tocar ni molestar
  • No s'ha de fer soroll
  • No se'ls poden fer fotos amb flaix
  • No s'ha d'il·luminar la femella
  • No s'han trepitjar els rastres
  • Cal allunyar-se de la zona un mínim de 30 metres

Enlaces relacionados
Playas relacionadas
Publicaciones relacionadas
  • Imatge de la portada de la publicació
    Tema:
    Playas
    Tipo:
    Informativo
    Público:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edición:
    Folleto
    Soporte:
    Papel
Dónde
Marker
Platges de Viladecans Viladecans