Gairebé 1.500 usuaris han utilitzat el nou visor de la qualitat de l'aire metropolità

| Tema: Contaminación

El visor de la qualitat de l'aire metropolità és una nova eina disponible al web de l'AMB que permet a qualsevol ciutadà i també a professionals com els meteoròlegs, conèixer els nivells de contaminació atmosfèrica de diòxid de nitrogen NO2, partícules en suspensió PM10 i ozó troposfèric O3. L'eina ha rebut gairebé 1.500 visites des que va entrar en funcionament a finals d'abril. El benestar i la salut de la gent amb problemes respiratoris, els infants, les persones amb al·lèrgies, etc., poden resultar afectats durant els episodis de contaminació atmosfèrica.

Els usuaris podran consultar de manera interactiva i fàcil els nivells de pol·lució en el moment actual, l'evolució dels últims cinc dies i el pronòstic que fa l'AMB dels diferents contaminants per les següents dues jornades.

Les dades d'aquesta plataforma provenen de les estacions de la XPVCA (xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Hi ha dos camins principals per accedir a la informació:
- Visualitzar el mapa general de la metròpolis, amb la localització de cadascuna de les estacions de la XPVCA al territori metropolità, i clicar-les per accedir a les taules amb els 3 contaminants afegits d'aquella zona.
- A la franja superior de la pantalla, hi ha un desplegable amb els tres contaminants: cadascun permet veure quins valors té aquest element en qüestió a cada estació de la XPVCA.

Aquest servei forma part del Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica i s'emmarca en l'estratègia de l'AMB destinada a la conscienciació sobre aquest problema i a la millora de la qualitat de l'aire.


Quines són les novetats més destacades?

En primer lloc, l'existència d'un nou indicador de qualitat de l'aire: l'IQAM (índex de qualitat de l'aire metropolità), que marca els diferents llindars de contaminació i facilita la lectura dels nivells a través d'una escala de cinc colors: des del blau, que indica bona qualitat de l'aire, fins al morat, que mostra nivells molt elevats de pol·lució.
Aquesta graduació dels diferents nivells s'ha establert sobre la base de la normativa europea de qualitat de l'aire i pensant en els efectes de la contaminació sobre la salut de les persones.

El segon element diferencial que es desprèn d'aquest índex de qualitat de l'aire metropolità és la integració de tots els contaminants en un mateix mapa, de tal manera que no cal obligatòriament consultar per separat els 3 gasos principals.

Finalment, l'eina també permet comparar el pronòstic de contaminants previst per Barcelona Regional amb les dades del moment actual i és possible visualitzar-ho de tres maneres diferents: en forma de gràfic, de taula de valors i de mapa de localització de les estacions.

Totes aquestes novetats i elements diferencials impliquen que aquesta sigui una eina de consulta que potencia la ciència ciutadana i, alhora, una font d'informació interessant per a professionals de la meteorologia que necessiten un aprofundiment més elevat del contingut i, alhora, un seguiment exhaustiu i detallat dels nivells de contaminació.

Documentos relacionados