Protecció d'un roure centenari

| Tema: Parques

Millora de l'entorn d'un gran exemplar que es troba al prat del Bosc de Can Gorgs

El Bosc de Can Gorgs, al terme municipal de Barberà del Vallés, és un dels parcs que s'ha incorporat aquest inici d'any a la xarxa de parcs metropolitans. Es tracta d'un bosc declarat d'interès local amb un gran valor ambiental.

Entre les diverses tasques que s'estan duent a terme al parc, una de les primeres iniciatives ha estat la inspecció de tot l'arbrat que conforma aquest bosc amb suport d'un especialista en arboricultura per tal de valorar-ne l'estat, tant a pel que fa a la seguretat com a la qualitat.

Les primeres intervencions en arbrat que s'han dut a terme són la col·locació d'ancoratges aeris en un pi de gran dimensió per tal d'assegurar la seva capçada i evitar cap tipus de fractura de brancatge i la millora del terreny d'un gran exemplar de roure que es troba el bell mig del prat. Aquest exemplar, aïllat de la resta d'arbres i de gran port, presenta atacs d'un insecte minador i pèrdua de vigor de la seva capçada.

S'ha procedit a fer una esmena del terreny mitjançant obertura de rases radials i estesa de triturat en tota la seva capçada, fet que no només millorarà la textura del terreny afavorint la presència d'aigua i oxigen per a les seves arrels, sinó que també actuarà com a adobat de matèria orgànica. L'objectiu és enfortir l'exemplar per a futures afectacions de plagues i respectar així el seu gran port, amb un diàmetre aproximat de capçada de 16 m, i amb un tancat de rodons i corda per limitar l'accés als usuaris i evitar la pressió sobre la superfície esmenada.

Aquest és un dels exemples d'intervencions que duu a terme l'AMB per a la conservació d'exemplars considerats de valor ornamental i patrimonial. Arbres singulars, vells exemplars, que són elements estructurals en els nostres parcs, són un important suport per a la millora de la biodiversitat i sovint comporten associats vincles amb el veïnat gràcies al seu significat simbòlic o històric en el territori.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Equipamientos relacionados
Dónde
Marker
Bosc de Can Gorgs