L'AMB ha compartit avui les seves primeres experiències en aquest àmbit en la Jornada Tècnica de Ciclologística celebrada a Madrid

| Tema: Logística, Bicicleta

La jornada, que pretén analitzar l'ús de la bicicleta per distribuir mercaderies a escala estatal, ha estat organitzada per la Red de Ciudades y Territorios por la Bicicleta, que presideix l'AMB. L'organisme metropolità hi ha presentat les primeres subvencions que ha impulsat per facilitar que les empreses del territori metropolità adquireixin bicicletes de càrrega.

L'AMB ha participat aquest matí en una de les primeres jornades tècniques de ciclologística de caràcter estatal, que ha organitzat la Red de Ciudades por la Bicicleta (RCxB) a Madrid. L'objectiu de la trobada, que ha tingut lloc a la seu d'EMT Madrid, és analitzar l'ús de la bicicleta per a la distribució urbana de mercaderies a tot l'Estat i compartir experiències entre les ciutats i metròpolis que, com la de Barcelona, ja han posat en marxa algunes iniciatives i proves pilot en aquest àmbit.

"Hem de debatre i fer polítiques i mesures per aconseguir una distribució de mercaderies més sostenible. En els darrers anys les ciutats s'han tensionat molt, i els hàbits de consum, com ara el comerç electrònic, també hi han contribuït", ha exposat el president de la Red de Ciudades por la Bicicleta i vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda. "Ens hem de fixar en la ciclologística com a forma alternativa de repartiment de productes, ja que és una opció sostenible que està creant i impulsant noves formes d'economia i empresa", ha afegit Poveda, que ha recordat el repte que suposa lluitar contra la contaminació atmosfèrica.

La ciclologística a la metròpolis de Barcelona

En el cas de l'experiència presentada per l'AMB, l'organisme metropolità ha activat l'any 2019 la primera convocatòria de subvencions per a projectes d'ecologística local. L'objectiu és facilitar l'execució de projectes d'ecologística local duts a terme per empresaris individuals (autònoms) o empreses que es dediquen a la distribució urbana de mercaderies, per reduir les emissions contaminants provocades per les operacions logístiques en l'àmbit metropolità.

Com a prova pilot, gràcies a les subvencions de l'AMB, quatre empreses i entitats de la metròpolis de Barcelona estan adquirint bicicletes elèctriques de zero emissions per lliurar mercaderies d'últim quilòmetre. Entre aquestes empreses, la majoria amb un fort compromís social, hi ha serveis de paqueteria i missatgeria i una cooperativa que comercialitza i distribueix productes de neteja ecològics.

Experts i experiències

"La logística urbana representa el 20 % de la mobilitat i el 40 % de les emissions que genera", ha explicat Pablo Martínez, responsable de l'estudi 300.000 km/s que ha fet LastMile sobre el potencial de la logística a la ciutat de Barcelona.

D'altra banda, Floridea Di Ciommo, codirectora de cambiaMO-changing mobility, ha destacat la importància de la intermodalitat, també en l'àmbit de la distribució urbana de mercaderies, i ha afirmat que la bicicleta pot tenir un paper fonamental en l'últim quilòmetre "igual que passa amb les persones, amb el transport de viatgers", ha exposat. Francisco Luciano, soci de Douze Cycles i director de Citec Paris, també ha destacat aquesta idea d'intermodalitat: "utilitzar la bici en el primer i el darrer quilòmetre, i la furgoneta i altres mitjans per a la resta", ha proposat Luciano.

També s'ha destacat, com a possible solució, impulsar els microhubs a les ciutats. Per exemple, aquests espais podrien "oferir punts de recàrrega i de mecànica ràpida per als vehicles, però sobretot és important la seva àrea tecnològica i de gestió", ha exposat Di Ciommo.

En la jornada hi han participat altres administracions i empreses de diferents ciutats d'Espanya, com ara l'Ajuntament de Sant Sebastià, l'empresa de repartiment Van en Bikke de la Corunya i el projecte MicroCims de Badalona. Entre els participants també hi havia representants d'Adif.

Durant el matí s'han posat exemples de serveis de distribució d'últim quilòmetre en bicicleta que ja funcionen en altres ciutats d'Europa: fisioteràpia, repartiment de pa a domicili o serveis de càtering que es desplacen als esdeveniments en bicicleta i tricicle, entre d'altres.

Enlaces relacionados
Trámites relacionados
  • Primera convocatoria 2019 para la concesión de subvenciones a proyectos de eco logística local, para reducir las emisiones contaminantes provocadas por las operaciones logísticas de distribución de mercancías en las zonas urbanas metropolitanas.

Dónde
Marker
EMT Madrid