Segona reunió del projecte MEGA

| Tema: Governanza, Relaciones internacionales, Transición energética

Els debats s'han centrat en la cooperació i les sinergies necessàries per a la transició energètica

La setmana del 14 a 18 de maig es va celebrar a Montevideo (Uruguai) la segona reunió de treball del projecte MEGA (Metropolis Energy GovernAnce), que té com a objectiu enfortir i innovar en la governança de les grans ciutats cap a un nou model energètic. Liderat per l'AMB, també compta entre els seus socis amb les metròpolis de Montevideo i Lió.

La proposta MEGA va ser avaluada en primera posició, i va rebre finançament, d'entre les 18 propostes de ciutats de tot el món que es van presentar a la convocatòria "Metropolis Pilot Projects 2017-2019" de Metropolis.

Al llarg de la setmana s'han realitzat diferents reunions de treball, presentacions, tallers, sessions d'avaluació d'experts (peer review) i visites tècniques al voltant de diferents temes relacionats amb la governança energètica de les metròpolis. Aprofitant que Montevideo era la ciutat amfitriona, s'ha aprofundit en la revolució energètica que ha viscut l'Uruguai en els últims anys i que l'ha convertit en un país amb una electricitat 100% renovable, amb unes polítiques energètiques avançades i amb visió de llarg termini. Diversos representants del Ministeri d'Energia del país han contextualitzat aquesta transformació exitosa i han concretat els plans governamentals a mig termini.

Precisament per la predominança de Montevideo en el context estatal, la capital ha estat focus dels debats sobre la cooperació i les sinergies necessàries entre les administracions estatals i locals per fer possible una transició energètica real. En aquest mateix sentit, també s'ha aprofitat per intercanviar i avaluar l'evolució dels projectes i estratègies de governança de les tres metròpolis sòcies del projecte MEGA, i s'ha emfatitzat en la necessitat d'implicar la ciutadania en totes les escales i nivells possibles.

La reunió ha comptat amb la salutació de l'actual alcalde de Montevideo Daniel Martínez, exministre d'Energia de l'Uruguai, que ha refermat el compromís de la ciutat de continuar la revolució energètica iniciada pel país sud-americà.

El projecte MEGA s'emmarca en l'estratègia de transició energètica de l'AMB, en el seu vessant de relacions internacionals i visió estratègica per a un canvi de model energètic. La següent i darrera reunió se celebrarà a Barcelona a inicis de 2019.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Intendencia de Montevideo