Acte final de la 2a edició de "Tenim Drets, Teixim Llibertats" a la platja de la Nova Icària de Barcelona

| Tema: Cooperación internacional

Des del gener, més de 1.200 habitants de 10 municipis metropolitans han participat en els 80 tallers i activitats per reflexionar sobre els drets de les persones refugiades

Aquest dissabte s'ha celebrat l'acte de cloenda de la segona edició del programa "Tenim Drets, Teixim Llibertats" a la platja de la Nova Icària de Barcelona sota el lema "La nostra veu, el nostre compromís".
L'esdeveniment ha comptat amb la presència d'Alfred Bosch, vicepresident de l'Àrea Internacional i Cooperació de l'AMB, Maria Peix, cap de Cooperació AMB, Ferran Puig, alcalde de Torrelles de Llobregat, en representació dels deu municipis participants en aquesta segona edició; i diferents alcaldes i regidors dels 10 municipis metropolitans implicats (Begues, Cervelló, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat). Malgrat la pluja, més de 250 persones han participat en aquest acte, que s'ha hagut de reformular lleugerament a causa de la meteorologia.

Els periodistes Adrià Bas i Esther Romagosa s'han encarregat de conduir aquest acte, que Maria Peix ha valorat molt positivament. "En aquest acte públic de cloenda volem mostrar el resultat del procés i donar veu als petits ajuntaments de l'àrea metropolitana que s'han implicat amb nosaltres", ha afirmat. També ha posat de manifest l'impacte positiu percebut en les activitats plantejades: "L'estratègia artística ens ha servit per incentivar la reflexió i el compromís vers els drets de les persones refugiades i la cooperació internacional, per tal que la ciutadania s'hi senti implicada".

Aquest esdeveniment reivindicatiu i lúdic ha posat de relleu la feina feta durant aquests mesos amb grups i associacions locals, els quals han explicat l'experiència i els aprenentatges dels tallers. Els assistents també han pogut sentir el testimoni vivencial d'un refugiat, gaudir d'una performance col·lectiva (amb participació dels 10 municipis implicats) i ballar al ritme d'una actuació musical de cloenda a càrrec dels sis grups de percussió de Molins de Rei.

Fomentar la consciencia crítica i el compromís social des del món local vers els drets humans és l'objectiu final d'aquest programa, que forma part de l'Educació per a la Ciutadania Global del Pla de Cooperació. En aquest sentit, la voluntat de l'AMB és treballar de manera conjunta i coordinada amb els municipis més petits de la metròpolis Barcelona. 

Al llarg d'aquests mesos, més de 1.200 persones de 10 municipis metropolitans han participat en 78 tallers i 5 actes on s'ha treballat sobre la crisi de la Mediterrània, els refugiats i la sostenibilitat ambiental.

La tipologia d'activitats que s'han ofert ha estat molt variada: des de tallers conceptuals, fins a dinàmiques participatives sobre el dret d'asil i la sostenibilitat ambiental passant per iniciatives musicals, i fins hi tot s'ha compost una cançó amb grups de percussió per a aquest programa, la qual ha sonat a la cloenda de l'esdeveniment. 

Documentos relacionados