Reciclatge d'armilles salvavides

| Tema: Cooperación internacional

Viatge a Lesbos per fer el seguiment d'aquest projecte de cooperació

Membres de l'AMB, acompanyats pels 3 alumnes guanyadors del concurs social d'idees, s'han desplaçat a l'illa grega de Lesbos per fer el seguiment del projecte de reciclatge d'armilles salvavides i per incorporar nous dissenys al projecte productiu.

Anàlisis del context de refugi a Lesbos

En primer lloc, han visitat el camp de refugi de Moria, camp oficial gestionat per l'ACNUR, que té una capacitat d'unes 2.500, persones però on actualment n'hi viuen gairebé 9.000. També han tingut l'oportunitat de visitar el Pipka Camp, que està gestionat per la sòcia local de l'AMB, Lesvos Solidarity, on s'acullen unes 100 persones refugiades amb alta vulnerabilitat. 

L'equip de Cooperació de l'AMB i els alumnes guanyadors han passat pel centre Mosaik gestionat per Lesbos Solidarity: un local d'atenció a les persones refugiades on es porten a terme diverses activitats, classes de llengua, assessoria legal, activitats creatives, tallers i actes culturals

Així mateix, s'ha visitat un dels municipis que ha rebut més persones refugiades per la seva proximitat amb la costa turca: Skala Sykamnia. L'equip de Cooperació de l'AMB s'ha reunit amb l'alcalde del municipi i l'organització de veïnatge de la comunitat.

El projecte de reciclatge d'armilles

Després de veure l'experiència d'aquests camps i un dels territoris d'arribada de persones refugiades, s'ha visitat el cementiri d'armilles salvavides de Molyvos, al nord de l'illa, amb un valor simbòlic important: es tracta del punt final de les armilles que han salvat milers de vides i alhora l'origen d'un problema de sostenibilitat ambiental.

D'aquest se'n deriva tot el procés de reciclatge que es porta a terme amb Lesvos solidarity. D'aquest punt s'agafen les armilles, es transporten al Pipka Kamp i allà es netegen i se'n separen els diferents materials.

Una vegada tots els materials nets i organitzats, es traslladen al Centre Mosaik, on hi ha el taller de confecció de productes i una petita botiga on es posen a la venda. Un element rellevant d'aquests projectes és el fet que persones refugiades i locals formen part de tot el procés de reciclatge d'armilles, des de la recollida fins la neteja i la confecció de diversos objectes. Un dels objectius és incrementar la cohesió social entre la comunitat local i les persones refugiades. 

Els 3 guanyadors del Concurs Social d'Idees, estudiants de l'escola Massana, han presentat els seus dissenys (el clauer i la màrfega), a l'entitat local Lesvos Solidarity i han treballat el seu cicle productiu amb els membres del projecte per tal de poder-los afegir al seu catàleg productiu. 

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Lesbos