-
Información general
Parque mirador
Información de servicio
Vegetación singular, vista panorámica, fuentes de agua potable, juegos infantiles, porterías de fútbol, WC. Centro de creación de música moderna y artes plásticas.
Descripción
Desde el lugar elevado donde se encontraba la antigua Torre-roja, se abren en abanico las plataformas que componen el parque del Molinet. Las de la parte baja son más naturales y se adaptan mejor a la forma de las antiguas terrazas de cultivo, mientras que las de arriba son superficies llanas que forman una gran plaza mirador. La vegetación arbórea está formada por especies de hoja caduca, principalmente olmos y álamos. Las manchas de arbustos son abundantes y con bastante variedad de especies.
Más información sobre historia del parque, plano, actividades y publicaciones relacionadas en la versión de la web en catalán. -
Història
Un dels masos més antics de Santa Coloma
Al vessant de migdia del turó del Puigfred, el Parc es troba en terres que foren de l'antiga finca agrària de la Torre Roja, un dels masos més antics de Santa Coloma. Documentat des del segle XV, es creu però que era el mateix mas o torre que en el segle XI va ser la casa del vescomte Guifred, i que donà nom a la muntanya coneguda també com a "muntanya del Sanatori".
El Molinet, antic molí fariner
Sota del mas i al costat del riu, hi havia el molí fariner d'en Tristany (els Tristany eren propietaris de la Torre Roja) que després es digué el Molinet i donà nom a l'indret i al Parc. Els molins de la vora esquerra del riu, amb origen als segles IX i X, foren molt importants per a Santa Coloma i Sant Adrià; el camí vorer s'anomenava camí dels Molins, i del Rec Comtal se'n digué "Rec Molnar" perquè les seves aigües impulsaven deu molins fariners. Cap a finals del segle XIX, n'havien desaparegut la majoria a causa de les modernes farineres.
El Molinet, indret de berenades
El Molinet havia estat tradicionalment lloc d'esbarjo dels molts barcelonins, que hi anaven les festes assenyalades a passar el dia i a fer berenades sota l'ombra fresca de les vernedes i salzedes de la vora del riu. Hereu d'aquesta tradició és l'actual restaurant del Molinet (sota mateix del pont), amb unes aspes de molí a la façana.
El Molinet i el pas del riu
El riu ha estat sempre una forta barrera per a la comunicació dels pobles d'ambdós marges. Els seus habitants, al llarg del temps, han anat utilitzant diferents enginys per salvar aquest obstacle. Els antics passa rius (homes que passaven la gent a collibè), els guals, les passarel·les de taulons (en algunes de les quals es cobrava el dret de pontatge o dret de pas) i els ponts de fusta, foren fins al 1915, en què es construí a Santa Coloma el primer pont de maçoneria, un fer i desfer constant al ritme de les riuades, dites "besosats".
El nou pont del Molinet, construït el 1978 per la Corporació Metropolitana, connecta el Bon Pastor, actualment de Barcelona, amb el Raval de Santa Coloma, en un lloc tradicional de pas del riu, on hi ha també en ús una passarel·la.
El Molinet, lloc idoni per a la salut
El bon clima del lloc el féu sovint refugi contra les epidèmies que s'abatien damunt Barcelona. L'Associació de l'Esperit Sant va comprar una part de la finca de la Torre Roja a la carena de la serra de Sistrells, per construir-hi un sanatori antituberculós per a gent pobra. Així va néixer l'Hospital de l'Esperit Sant, inaugurat el 23 d'abril de 1917. Un cop eradicada la malaltia, s'ha convertit en Hospital Comarcal concertat amb la xarxa pública de Catalunya.
El segle XX
Fins a la revolució industrial, Santa Coloma seguí el curs de totes les viles rurals del Barcelonès, amb una agricultura pròspera on predominava la vinya i els cereals (la paraula Gramenet ve de graminetu, o sigui, "camp de gram"), i els productes de l'horta que es portaven a Barcelona.
En iniciar-se la industrialització els conreus foren ràpidament ocupats per fàbriques i habitatges que havien de respondre a un monstruós creixement de la població (de 15.281 habitants el 1950 a 133.138 el 1991). La planificació era inexistent i els edificis, convertits en protagonistes del paisatge, s'estenien pels conreus, s'enfilaven pels turons i ocupaven fins i tot la llera del riu.
Sortosament, la finca de la Torre Roja es va escapar d'aquest procés i es va mantenir dempeus fins als anys 80. L'antiga Corporació Metropolitana va expropiar els terrenys necessaris per a l'execució d'un ambiciós projecte d'àmbit metropolità amb la pretensió de rehabilitar i reequipar un sector marginal de Santa Coloma, Badalona i Sant Adrià. En aquest sector, des de finals dels anys setanta, l'Administració metropolitana ha construït el pont del Molinet, la plaça de Salvador Dalí amb els vials adjacents de distribució de trànsit entre els tres municipis i Barcelona, el parc del Molinet i la placeta enjardinada del carrer Madrid de Badalona. -
Normas de uso
- Utilizar las papeleras.
El residuo que se recoge se lleva a una planta de selección. - Prohibido encender fuego (solo está permitido en parques con servicio de barbacoa).
- Llevar a los perros atados.
Respetar las indicaciones en aquellos parques o localizaciones en los que no se permite el acceso a los perros (Ejemplo: área de juegos infantiles, jardines botánicos y jardines históricos). - Recoger las deposiciones de los perros.
- No liberar animales domésticos.
La liberación incontrolada pone en peligro la fauna autóctona. - No dar de comer a los animales. La alimentación incontrolada de los animales empeora la calidad del agua de los lagos y estanques, genera malos olores y desencadena problemas higiénico-sanitarios.
- Respetar la vegetación.
- No hacer ruidos molestos.
- Prohibido pescar en las láminas de agua, lagos y estanques.
- Prohibido bañarse en las láminas de agua, lagos y estanques.
- Prohibido circular con vehículos a motor (excepto vehículos de servicios).
Parc del Molinet
Santa Coloma de GramenetDesde el lugar elevado donde se encontraba la antigua Torre-roja, se abren en abanico las plataformas que componen el parque del Molinet. Las de la parte baja son más naturales y se adaptan mejor a la forma de las antiguas terrazas de cultivo, mientras que las de arriba son superficies llanas que forman una gran plaza mirador. La vegetación arbórea está formada por especies de hoja caduca, principalmente olmos y álamos. Las manchas de arbustos son abundantes y con bastante variedad de especies.
Inauguración: 1989
Superficie: 24.984,74 m2
Dirección: Av. Mn. J. Pons i Rabadà - Av. de la Generalitat Santa Coloma de Gramenet