Torna la Jugatecambiental

| Tema: Educación ambiental, Parques, Playas

Propostes de descoberta en família dels valors dels parcs i platges metropolitans

El cap de setmana del 29 de febrer i l'1 de març arrenca la temporada de primavera a les 40 Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans. La programació es reprendrà els diumenges al matí, en horari d'11.30 h a 13.30 h, excepte al parc del Mil·lenari, al parc de les Planes i a Can Buxeres, on les propostes sempre tenen lloc els dissabtes al matí. Les activitats s'allargaran fins a principis de desembre i només s'aturaran alguns dies d'estiu.

Totes les Jugatecambientals fan propostes de descoberta en família dels valors dels parcs i platges metropolitans, així com d'altres aspectes relacionats amb la natura i el medi ambient. En cada sessió, els visitants poden participar en una activitat guiada per educadors especialitzats i també disposen d'un espai de joc no dirigit, amb materials diversos com jocs sensorials, de construcció, de taula o material de lectura, entre altres.

Les programacions de les Jugatecambientals compten amb activitats que es fan de manera anual, com ara el Bioblitz metropolità (17 de maig), o l'Acció Platges Met (8 de novembre). Finalment, totes les Jugatecambientals tenen un dia més especial en la programació: la festa del parc o la platja; un dia festiu per gaudir-ne de manera més lúdica i atractiva.

Activitats participatives per conèixer l'entorn

No es tracta només d'una oferta de lleure, sinó que les programacions incorporen continguts relacionats amb la difusió dels valors dels parcs i de les platges, d'altres que pertanyen als eixos de treball que formen part del programa d'educació ambiental Compartim un Futur, o alguns conceptes directament relacionats amb la gestió dels parcs i les platges, que es poden apropar a la ciutadania gràcies a la participació en aquestes activitats. És el cas del Pla de millora de la biodiversitat o de la convivència cívica amb els animals de companyia.

La Jugatecambiental és un projecte compartit amb els ajuntaments i és freqüent que els municipis hi incloguin la participació d'entitats i associacions de veïns, o s'integrin en altres celebracions de la vida sociocultural dels pobles.

A les programacions de les Jugatecambientals prenen especial rellevància les activitats participatives, ja que compten amb un valor afegit com és la intervenció directa de les persones sobre l'entorn més proper: els parcs i les platges. Entre aquestes accions, s'hi inclouen el seguiment i la instal·lació de caixes niu i menjadores d'ocells, o plantacions populars que formen part del programa Arrela't, en les quals el públic hi participa fent tasques que requereixen el manteniment de la vegetació del parc o dels espais dunars. Aquestes accions permeten als participants establir i reforçar vincles amb el parc o la platja, cosa que n'afavoreix la sensibilització i el respecte envers aquests espais.

La Jugatecambiental és un projecte que es consolida any rere any, des del 2014. El passat 2019 van ser prop de 44.000 persones les que van participar en les activitats programades. 

Documentos relacionados