Alliberament de mussols

| Tema: Parques

El parc de Torreblanca acull dos mussols comuns

Un dels mussols alliberat mira directament a càmera

Dos mussols comuns (Athene noctua) es van reintroduir al parc de Torreblanca —propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat— el matí del 8 de setembre, ajudats per experts en biodiversitat i després de ser atesos al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Un d'aquests exemplars retorna a la seva llar, ja que es va trobar fa unes setmanes fora del seu niu al mateix parc. L'alliberament es va produir situant els petits ocells a l'interior d'una caixa niu, esperant que ells mateixos trobessin el moment per deixar el niu i volar.

L'equip del Servei de Promoció i Conservació de l'Espai Públic de l'AMB ha estat l'encarregat de portar a terme aquesta actuació, que s'emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat a la xarxa de parcs metropolitans. Aquest document preveu nombroses accions que tenen com a objectiu promoure la presència d'espècies de fauna, que sovint suposen un gran suport en la gestió d'aquests espais, com ara el control de rosegadors que poden fer aquestes aus rapinyaires nocturnes.

L'actuació s'ha complementat amb la col·locació de dues caixes niu adients per a aquesta espècie, entre altres de similars, que passen a formar part de l'inventari general dels parcs metropolitans. La instal·lació d'aquests elements facilita la nidificació de diferents tipus d'ocells i és una altra línia d'actuació en la millora de la biodiversitat metropolitana.

Actualment hi ha unes 1.020 caixes niu instal·lades als parcs metropolitans (40 al parc de Torreblanca), amb una ocupació de cria d'ocells del 55 % el 2020. Aquest percentatge va augmentant any rere any, tal com s'observa en les revisions que hi fan els equips de biodiversitat del Servei de Promoció i Conservació de l'Espai Públic de l'AMB.

Aquestes accions tenen també una vesant pedagògica, ja que sovint es realitzen amb el suport de grups d'escolars o públic general a través de projectes participatius i de les Jugatecambientals.

Aquests són alguns dels programes educatius, de sensibilització i dinamització dels parcs i platges metropolitans. Un dels seus objectius és que les persones que viuen a prop d'aquests espais siguin part activa de la seva conservació i en promoguin la biodiversitat, com en el cas de les activitats de construcció, col·locació i seguiment de caixes niu. D'aquesta manera, es promou el sentiment de pertinença i es reforcen els vincles amb la natura propera.

Documentos relacionados
Equipamientos relacionados
  • Imagen del parque
    Municipios:
    Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern
    Inauguración:
    2005
    Superficie:
    95.938,68 m2
Publicaciones relacionadas
  • Pla de millora de la biodiversitat
    Tema:
    Biodiversidad
    Tipo:
    Tècnic
    Público:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edición:
    Planes y programas
    Soporte:
    Electrónico